Datum objave: 26. 05. 2011.

Znanstvenici su analizirali polifenole zelenog čaja kako bi utvrdili kakvo je njihovo djelovanje na organizam nakon što bivaju probavljeni. Studija objavljena u časopisu Phytomedicine pokazala je da tvari koje nastaju razgradnjom polifenola imaju čak i snažnije djelovanje na zdravlje stanica te zdravlje živčanog sustava nego sami polifenoli.

Čaj je osnovna komponenta prehrane u azijskim kulturama, a znanost je dokazala da ima brojna blagotvorna djelovanja na zdravlje. Još jedna uobičajena namirnica koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini zbog sposobnosti poticanja staničnog zdravlja te imuniteta su gljive. Određene vrste gljiva imaju snažne sposobnosti jačanja imuniteta te poticanja ravnoteže u organizmu. Takve gljive najčešće svoje blagotvorno djelovanje polučuju nakon probave i po ulasku u krvotok.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: antioksidansi, čaj,

Komentari