Maja Biličić

Datum objave: 08. 11. 2018.

U majčinom mlijeku otkrivene su imunološke stanice spremne na borbu protiv bakterija, objavljeno je u časopisu JAMA Pediatrics.

Istraživanjem majčinog mlijeka znanstvenici su otkrili prisutnost 3 vrste limfoidnih stanica, od kojih je tip 1 najčešći. Paralelnim istraživanjem na miševima dodatno je utvrđeno da dojenjem ne dolazi samo do prijenosa spomenutih stanica na dijete, već one u njegovim crijevima ostaju čak nekoliko dana. 

Znanstvenicima je u cilju otkriti što se događa s limfoidnim stanicama unutar crijeva djeteta te koja je njihova uloga u gradnji mikrobiote važne za probavu i zaštitu od infekcija. Također se pretpostavlja da limfoidne stanice iz majčinog mlijeka štite i samu majku od potencijalnih infekcija koje na nju dojenče može prenijeti, a mogu dovesti i do promjene sastava mlijeka koje će zatim djetetu pomoći u borbi protiv infekcije. Naime, utvrđeno je da stanice potiču citokine da signaliziraju makrofagima napad na neželjene bakterije.

Urođene limfoidne stanice proučavaju se tek jedno desetljeće, no već je otkrivena njihova važnost u upalama i homeostazi, a njihovo prisustvo u majčinom mlijeku pravi je dokaz pogodnosti dojenjakratkoročno ove stanice iz mlijeka štite novorođenčad od infekcija, a dugoročno im pomažu razviti vlastiti imunološki sustav.

Današnji su mliječni pripravci vrlo nalik majčinom mlijeku te sadrže hranjive tvari poput omega-3 masnih kiselina bitnih za razvoj mozga, i laktoferina, proteina bitnog za transport željeza i borbu protiv upala. Znanstvenici napominju da ovi spojevi mogu preživjeti u kiselom okruženju želuca, no limfoidne i mnoge druge bitne stanice ne mogu preživjeti u hladnjacima.

Izvor: JAMA Pediatrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dojenje, majčino mlijeko,

Komentari