Josip Rešetar

Datum objave: 05. 11. 2018.

Redovita tjelovježba s povišenim unosom proteina sirutke može poboljšati raznolikost crijevne mikrobiote što se odražava na poboljšanje raspoloženja, imuniteta i energije, pokazala je nova znanstvena studija čiji su rezultati prikazani na Nutraingredients' kongresu sportskog nutricionizma.

Sportaši u pravilu imaju veću raznolikost crijevne mikrobiote u odnosu na opću populaciju. Iako unose više voća, povrća i minimalno procesirane hrane u odnosu na opću populaciju, prijašnje studije su pokazale da je veća raznolikost mikrobiote kod sportaša u korelaciji samo s povećanim unosom proteina i povećanom tjelesnom aktivnosti. S ciljem da utvrde ima li na raznolikost mikrobiote veći utjecaj unos proteina ili tjelovježba, znanstvenici su proveli aktualnu studiju.


U osmotjednoj studiji sudjelovali su rekreativci koji su nasumično raspoređeni u tri skupine. U prvoj skupini ispitanici su imali samo tjelovježbu, u drugoj su unosili samo dodatak prehrani s proteinom sirutke, a u trećoj su imali kombinaciju tjelovježbe i proteina sirutke.


Ispitanici koji su provodili tjelovježbu postigli su nešto vitkiji izgled u odnosu na ispitanike koji su samo konzumirali protein sirutke, međutim kod niti jedne skupine nije uočena značajnija promjena mikrobiote.


Budući da su u crijevima ispitanika pronađene određene vrste virusa koje su bile prisutne i u proteinu sirutke, znanstvenici nastavljaju sa studijama koje će proučavat utjecaj tih vrsta virusa na zdravlje crijeva.


Izvor: Nutraingredients

Pošalji prijatelju na email

Komentari