Ela Lučić

Datum objave: 04. 06. 2020.

Anemija se smatra relativno čestom pojavom kod starijih osoba, a epidemiološki podaci jasno povezuju anemiju s invalidnošću i smrtnošću. Nadalje, anemija može pridonijeti funkcionalnom i kognitivnom padu ograničavanjem isporuke kisika u mišiće, odnosno u mozak. 

Kliničkim ispitivanjima koja su namijenjena liječenju anemije kod starijih odraslih osoba mogao bi se procijeniti utjecaj poboljšanja razine hemoglobina na fizičku učinkovitost i rizik od smrti, ali trenutno o tome ne postoji dovoljno dokaza. 

Anemija se, nažalost, često ne liječi ili zanemaruje u gerijatrijskim klinikama. Ova bolest obično se definira kada je hemoglobin manji od 13 g/dL za muškarce i 12 g/dL za žene. Navedeni kriteriji se temelje na vrijednostima prikupljenim od prosječnih pojedinaca bez osnovne bolesti. 

Koristeći ove kriterije, jedno je istraživanje otkrilo kako je 10,2% osoba starijih od 65 godina bilo anemično. U istom ispitivanju, učestalost anemije udvostručila se kod više od 20% osoba starijih od 85 godina. 

Nekoliko provedenih studija također pruža dokaze kako su starije osobe kojima nije dijagnosticirana anemija, ali su im vrijednosti hemoglobina blizu donje prihvatljive granice, i dalje imale veći rizik od smrtnosti.

U posljednjem desetljeću prikupljena je velika količina epidemioloških dokaza koji ukazuju na to da kod starijih osoba koje pate od anemije postoji rizik od oštećenja kognitivnih funkcija, umora, invaliditeta i smrti. Međutim, ne postoji dovoljno dokaza randomiziranih kontroliranih ispitivanja koja podupiru uzročno-posljedičnu povezanost anemije s funkcionalnim padom i smrtnim ishodom.

Nedovoljno definirana patogeneza anemije u starijih osoba predstavlja značajnu prepreku za razvoj randomiziranih kontroliranih ispitivanja. Studije u kojima sudjeluju slabije starije osobe trebale bi se usredotočiti na ulogu upalnog procesa u patogenezi anemije, ističu znanstvenici. Ishodi i krajnji ciljevi ispitivanja trebali bi biti usmjereni na specifične pokazatelje tjelesnih funkcija poput čvrstoće stiska šake ili brzine hodanja, a ne isključivo na koncentraciju hemoglobina. Ulaganje materijalnih resursa i stručnosti u razvoj novih strategija za dijagnozu, liječenje i prevenciju anemije u starijih osoba zasigurno će rezultirati poboljšanjem kvalitete skrbi i poboljšanjem kvalitete života za jednu od najugroženijih skupina našeg društva.

Izvor: Clinics in Geriatric Medicine

Pošalji prijatelju na email

Komentari