Ela Lučić

Datum objave: 27. 04. 2021.

Statini, redovito propisivani lijekovi kod povišene razine kolesterola u krvi, mogu povećati nakupljanje kalcija u stijenkama arterija, prema rezultatima nedavno provedene studije.

Cilj nedavno objavljene studije bio je utvrditi navodnu povezanost između uzimanja statina, koronarne kalcifikacije i razine proteina ovisnih o vitaminu K. Znanstvenici su u ovu studiju uključili 98 pacijenata s dijagnosticiranom kardiovaskularnom bolešću i zdrave pacijente s umjerenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ispitanici su bili podijeljeni u skupine s obzirom na to jesu li uzimali statine.

Rezultati su otkrili kako su dijagnoza kardiovaskularne bolesti i uzimanje statina bili neovisno i značajno povezani s kalcifikacijom arterija.

Među svim ispitanicima studije, stupanj kalcifikacije koronarne arterije bio je veći u osoba koje su uzimale statine nego u onih koji nisu. Istraživači su otkrili isto kod osoba s dijagnosticiranom kardiovaskularnom bolešću i zdravih ispitanika. Štoviše, zabilježeno je kako statini utječu na status vitamina K koji je zaslužan za aktivaciju osteokalcina, proteina ovisnog o vitaminu K. Razina neaktivnog oblika osteokalcina te omjer razina neaktivnog i aktivnog oblika bili su značajno povišeni u osoba koje su uzimale statine, što ukazuje na nedostatak vitamina K. Dobiveni su rezultati u skladu s postojećim dokazima o pozitivnoj povezanosti uzimanja statina i kalcifikacije arterija.

U ovoj studiji, znanstvenici su potvrdili kako je vitamin K2 jedini poznati inhibitor kalcifikacije arterija putem aktivacije matriksnog GLA proteina. I dok uzimanje statina utječe na razinu vitamina K2, još uvijek ne postoji preporuka za uzimanje ovog vitamina u obliku dodatka prehrani pacijentima koji uzimaju statine.

Izvor: Kaohsiung Journal of Medical Sciences​

 
Pošalji prijatelju na email

Komentari