Datum objave: 04. 05. 2015.

Rezultati novoobjavljene studije američkih znanstvenika pokazali su da redovita konzumacija shiitake gljiva može poboljšati imunitet.

U istraživanju su sudjelovale 52 zdrave odrasle osobe kojima je na početku studije dana četverotjedna zaliha sušenih shiitake gljiva. Svaki dan tijekom četiri tjedna trajanja studije, ispitanici su trebali pripremiti i konzumirati jednu porciju od 115 g termički obrađenih gljiva.

Analize uzoraka krvi uzetih prije i poslije interventnog perioda istraživanja pokazale su da su shiitake gljive povoljno utjecale na funkciju imunološkog sustava te da su smanjile upalu u organizmu. Konkretno, primijećeno je poboljšanje funkcije T-limfocita te smanjenje razina upalnih proteina.

Bitno je napomenuti da u studiji nisu smjeli sudjelovati vegetarijanci i vegani te da ispitanici prije istraživanja nisu smjeli unositi čaj, probiotike ni dodatke prehrani s antioksidansima. Tijekom ispitivanja bila je zabranjena i konzumacija više od sedam serviranja voća i povrća dnevno, a sve s ciljem uklanjanja čimbenika koji su mogli dodatno utjecati na poboljšanje imuniteta. S obzirom na to da alkohol može ugroziti imunosnu funkciju, ispitanici tijekom studije nisu smjeli unositi više od 14 alkoholnih pića tjedno.

Izvor: Journal of the American College of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: imunitet,

Komentari