Tena Škunca

Datum objave: 12. 01. 2022.

Kada govorimo o ječmencu, najčešće mislimo na otečenu i bolnu kvržicu na vanjskoj strani kapka, uz rub baze trepavica, odnosno na vanjski ječmenac. No postoji mogućnost da se ječmenac razvije i s unutarnje strane kapka, a ovu pojavu nazivamo unutarnji ječmenac.

Koja je razlika između vanjskog i unutarnjeg ječmenca? Jednostavno govoreći, riječ je o infekcijama različitih vrsta žlijezdi lojnica.

Unutarnji ječmenac

Unutarnji ječmenac predstavlja upalu Meibomove žlijezde uzduž unutarnje linije kapka. Ove lojne žlijezde zanimljiva naziva smještene su na unutarnjem rubu gornje i donje vjeđe, imaju ulogu sekrecije masti u suzni film koji prekriva oko te na taj način štite suze od isparavanja.

Unutarnji ječmenac nastaje kada bakterija (najčešće je riječ o bakteriji Staphylococcus aureus) uđe u Meibomovu žlijezdu uzrokujući infekciju. Ova bakterija nastanjuje našu kožu i nos te obično ne uzrokuje problem. Međutim, ako se njezin broj naglo poveća i uđe u Meibomovu žlijezdu, kao posljedica javlja se infekcija, upala i oticanje.

Iako pojava unutarnjeg ječmenca nije tako česta kao u slučaju vanjskog ječmenca, ona može biti bolnija, trajati dulje vrijeme, ali postati i kronično stanje.

Najčešći simptomi unutarnjeg ječmenca su:

  • pojava kvržice uz trepavicu
  • svrbež, bol, otečenost i crvenilo očnog kapka
  • intenzivna bol u oku
  • crvenilo oka
  • gubitak trepavica

Ako simptomi potraju dulje od tjedan dana, izuzetno je važno javiti se svojemu liječniku. Kućno liječenje unutarnjeg ječmenca uglavnom uključuje korištenje toplih obloga na zahvaćenom području kapka, ispiranje oka sterilnim kapima te laganu masažu očnog kapka.

Vanjski ječmenac

Infekcija Zeissovih ili Mollovih žlijezda koje ulaze u folikulu trepavica za posljedicu ima pojavu vanjskog ječmenca. Ove žlijezde maste folikule trepavice i na taj način ih štite od isušivanja. Slično kao i kod unutarnjeg ječmenca, za pojavu vanjskog ječmenca odgovorna je infekcija bakterijom Staphylococcus aureus. Stoga su redovito pranje ruku, izbjegavanje diranja očiju te općenito dobre higijenske navike od esencijalne važnosti za prevenciju vanjskog ječmenca.

Simptomi vanjskog ječmenca su:

  • otečenost i crvenilo kapka
  • bol i svrbež u kapku
  • crvenilo konjuktive
  • suzenje očiju
  • osjetljivost na podražaje

Navedeni simptomi u većini slučajeva se smanjuju i nestaju nakon nekoliko dana kućnog liječenja. Ako se simptomi ne povlače ili pogoršavaju, svakako je potrebno što prije potražiti savjet liječnika.

Liječenje vanjskog ječmenca obično podrazumijeva korištenje toplih obloga, održavanje higijene ruku te korištenje prirodnih sastojaka, poput meda i ulja manuka te kore cimeta koji pokazuju učinkovito djelovanje na smanjenje simptoma vanjskog ječmenca.

Vrijedno je spomenuti kako u razdoblju oporavka od vanjskog ječmenca valja izbjegavati korištenje šminke, posebice na i oko područja očiju, kao i kontaktnih leća.

ZUMA OptiCleaner – prva pomoć kod ječmenca

ZUMA Opticleaner mast prva je učinkovita pomoć kod ječmenca dostupna u ljekarnama, a sadrži tri aktivna prirodna sastojka koji provjereno ublažavaju simptome ječmenca i chalaziona:

  • manuka med
  • manuka ulje
  • ekstrakt kore cimeta

Zahvaljujući inovativnoj formuli baziranoj na manuka medu, Zuma OptiCleaner brzo i učinkovito ublažava simptome vanjskog ječmenca i chalaziona, poput svrbeža, boli i oticanja te ubrzava regeneraciju epidermisa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ječmenac, Zuma OptiCleaner,

Komentari