Vitaminoteka

Datum objave: 11. 05. 2020.

Do nedavno nepoznat virus SARS-CoV-2 potpuno je promijenio naš svakodnevni život. Razvijene su brojne javnozdravstvene akcije kako bi se povećala svjesnost važnosti održavanja higijene i socijalnog distanciranja kako bi spriječili širenje virusa.

Međutim, uz navedene strategije izuzetno je važno obratiti pažnju i na nutritivne strategije koje jačaju obranu našeg organizma, odnosno podržavaju pravilnu funkciju imunosnog sustava. 

Imunitet osoba starije dobi u doba korone

Stručna mišljenja i praktične smjernice za nutritivnu potporu navode cijeli niz mikronutrijenata koji su važni za očuvanje zdravlja imunosnog sustava starije populacije. Primjerice, navodi se kako pojedini vitamini, uključujući vitamin A, B6, B12, C, D i E, folna kiselina te minerali kao što su cink, željezo, selen, magnezij i bakar imaju ključnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunosnog sustava. U svjetlu pandemije COVID-19, poseban naglasak stavljen je na korekciju nedostatka željeza koji može dodatno oslabiti imunitet osoba starije dobi. Nedostatak željeza pokazao se rizičnim čimbenikom za razvoj akutnih respiratornih infekcija, koje mogu biti pogubne za ovu populacijsku skupinu. 

Iako se često smatra kako su žene reproduktivne dobi, trudnice i djeca najosjetljivija populacijska skupina koja pati od nedostatka željeza, osobe starije dobi u velikom su riziku od pojave jednog od najčešćih nutritivnih deficita.

Kako nam populacija stari, nedostatak željeza postaje relativno česta pojava, što doprinosi visokoj prevalenciji anemije u posljednjim desetljećima života što značajno utječe na smanjenje kvalitete života. 

Zašto nam je željezo važno?

Željezo je esencijalni element u tragovima koji čini sastavni dio hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica koji ima zadaću prijenosa kisika od pluća do različitih tkiva. Također, neophodno je za rast, razvoj, normalnu funkciju stanica te proizvodnju određenih hormona i vezivnog tkiva. Važan je mikronutrijent koji sudjeluje u očuvanju zdravlja mozga, mišićne funkcije, imunosnog sustava te podržava zdravu trudnoću. Kao što smo prethodno spomenuli, željezo je nužno i za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava, kojem pomaže u obrani organizma od različitih infekcija.

Uzroci anemije u starijoj dobi

U velikom broju slučajeva, anemija u starijoj životnoj dobi reverzibilan je proces, međutim izuzetno je važno prepoznati je na vrijeme. Dugotrajna neliječena anemija povezuje se s duljim trajanjem hospitalizacije, slabijom pokretljivosti te općenito smanjenjem kvalitete života koju karakterizira smanjena mišićna snaga, kognitivno propadanje, depresija i krhkost. 

Kod osoba starije dobi, nedostatak željeza često je multifaktorski, odnosno javlja se uslijed više različitih uzroka. Malnutricija, odnosno neadekvatan prehrambeni status jedan je od najčešćih uzroka pojave anemije uzrokovane nedostatkom željeza. Osobe starije dobi često pate od različitih gastrointestinalnih problema poput kroničnog atrofičnog gastritisa, ezofagitisa, ulkusa želuca ili duodenuma što može biti uzrok krvarenja u gornjem dijelu probavnog sustava, koje utječe na razvoj anemije. 

Nadalje, apsorpcija željeza često je smanjena u probavnom sustavu što može biti uzrokovano korištenjem različitih lijekova poput inhibitora protonske pumpe koji se koriste za smanjenje lučenja želučane kiseline. Također, dugotrajno korištenje nesteroidnih antireumatika jedan je od najčešćih uzroka mikrokrvarenja u osoba starije dobi. Poznato je kako se ova skupina lijekova koristi za smanjenje vrlo širokog spektra bolova, a najpoznatiji predstavnik ove skupine je zasigurno aspirin, koji osim što služi kao analgetik i antipiretik često se koristi i za prevenciju neželjenih kardiovaskularnih događaja koji su učestali u starijoj populaciji. Nadalje, infekcije bakterijom Helicobacter pylori te pojave različitih kroničnih bolesti poput celijakije, upalnih bolesti crijeva i kroničnog gastritisa također mogu biti uzrok smanjenja apsorpcije željeza u probavnom sustavu. Također, pojava okultnog krvarenja u donjem dijelu probavnog sustava uzrokovanog pojavom prekanceroznih polipa ili karcinoma kolona može biti uzrok nedostatka željeza (Slika 1.)

Slika 1. Bolesti gastrointestinalnog sustava koje su najčešći uzročnici nedostatka željeza u starijih bolesnika.

Kod većine osoba starije dobi kojima je dijagnosticirana anemija česta je pojava više navedenih uzroka. Kako su starije osobe često kronični bolesnici s različitim patološkim stanjima i često uzimaju cijeli niz različitih lijekova, vrlo je teško precizno odrediti pravi uzrok anemije. U dijagnostici anemije osoba starije dobi ključno je razmišljati izvan okvira pojedine bolesti, te razmotriti međusoban utjecaj svih komorbiditeta. 

Kako liječiti anemiju?

Liječenje anemije uzrokovane nedostatkom željeza također može biti problematično, s obzirom na prisutnost različitih bolesti i stanja koje uzrokuju smanjenu apsorpciju i bioraspoloživost ovog važnog minerala. U starijoj populaciji izuzetno je važno na vrijeme prepoznati i započeti nadoknadu željeza, stoga je važno odabrati idealan dodatak prehrani koji će napuniti prazne zalihe željeza.

Idealan dodatak prehrani sa željezom svakako bi trebao sadržavati oblik željeza koji se dobro apsorbira i koji ne uzrokuje neželjene nuspojave. Dobra vijest je da na tržištu danas postoje niskodozirani pripravci željeza nove generacije koji u svojoj formulaciji, osim ne – hem željeza, sadrže i hem oblik željeza.

GlobiFer® je prirodni dodatak prehrani s jedinstvenom, nisko doziranom formulacijom s hem i ne-hem željezom, koji brzo i efikasno korigira manjak željeza i pomaže pri održavanju razine hemoglobina.

Posebno se naglašava puno bolja apsorpcija i bioraspoloživost u odnosu na tradicionalne dodatke prehrani sa željezom. Prisutnost gastrointestinalih nuspojava pri korištenju GlobiFer® dodataka prehrani sa hem željezom svedena je na minimum, stoga je suradljivost korisnika izuzetno visoka.

Pošalji prijatelju na email

Komentari