Tena Škunca

Datum objave: 19. 06. 2019.

Službeni početak ljeta ozbiljno nam se bliži i već željno iščekujemo zasluženi godišnji odmor. Nestrpljivo planiramo putovanje i razmišljamo što sve trebamo ponijeti u svojoj prtljazi, a za bezbrižno ljetovanje nikako ne bismo smjeli zaboraviti i na putnu ljekarnu.

Osim već dobro poznatih dijelova putne ljekarne, kao što su lijekovi protiv bolova i visoke temperature, te flasteri i sredstva za dezinfekciju, važan dio naše putne ljekarne trebali bi činiti i probiotici.

Kako nam probiotici pomažu tijekom putovanja?

Probiotički pripravci vrijedni su saveznici za vrijeme godišnjeg odmora, posebice kod neugodnih probavnih tegoba koje se nerijetko javljaju upravo na ljetovanju.

Kada smo na ljetovanju, koliko god smo tada opušteni i neopterećeni, često zaboravljamo da godišnji odmor predstavlja odmak od naše svakodnevne rutine. Nerijetko se dogodi da ne posvećujemo puno vremena i truda prehrani, a stvari se dodatno mogu zakomplicirati ako putujemo u daleke destinacije s drugačijom klimom i vremenskom zonom te ponudom hrane i upitnom kvalitetom vode. Svi ovi čimbenici uzimaju danak u našem tijelu i mogu dovesti do raznih tegoba koje su najčešće vezane za probavni sustav, poput putničkog proljeva, trovanja hranom, nadutosti ili konstipacije.

Probiotici predstavljaju dobre bakterije koje prirodno naseljavaju naš probavni sustav gdje dolaze u kontakt sa stanicama imunosnog sustava i tako doprinose održavanju zdravlja ovog važnog sustava. Stoga, uzimanjem probiotičkih pripravaka možemo pomoći održati snažni imunitet i omogućiti da u probavnom sustavu sve glatko funkcionira.

Brojne su studije pokazale kako probiotici pomažu kod gljivičnih infekcija, trovanja hranom i proljeva, a posebice kod onog putničkog. Tako je jedno istraživanje objavljeno 2018. godine u znanstvenom časopisu Epidemiology and Health pružilo visokokvalitetne dokaze kako je uzimanje probiotika vrlo učinkovita pomoć u prevenciji putničkog proljeva.

Pripravci koji su dostupni na policama ljekarni uglavnom sadrže kombinaciju različitih dobrih bakterija, a najpopularije među njima su uglavnom formulacije s bakterijama iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium.

Primjena probiotika sigurna je i u najosjetljivih skupina, kao što su dojenčad i djeca, a budući da dolaze u praškastom obliku upakirani u kapsule ili vrećice vrlo su jednostavni za primjenu – moguće ih je jednostavno progutati s vodom ili pak umiješati u jogurt ili omiljeni hladni napitak.

Kada početi s uzimanjem probiotika?

Probiotičke pripravke se preporuča početi uzimati barem dva tjedna prije planiranog putovanja, kako bismo doprinijeli ravnoteži dobrih bakterija u našem probavnom sustavu. Samim time ćemo utjecati na zdravlje imuniteta, kao i cjelokupno zdravlje našeg organizma tijekom putovanja.  Probiotike je važno uzimati i tijekom cijelog putovanja, a poželjno je s uzimanjem nastaviti i barem dva tjedna nakon povratka s puta.

Kako izabrati prikladan probiotik za putovanja?

Prilikom odabira idealnog probiotika za putovanje na umu treba imati nekoliko stvari:

  • Pripravak bi se trebao moći skladištiti na sobnoj temperaturi. Dodaci prehrani s probiotičkim bakterijama koje je potrebno čuvati u hladnjaku nisu prikladan odabir za putovanje.
  • Uvijek provjerite datum naveden uz oznaku “najbolje upotrijebiti do” koji garantira sigurnost i kvalitetu pripravka.
  • Prednost dajte onim pripravcima koji su visokodozirani te sadrže veći broj različitih probiotičkih vrsta, poput formulacija s kombinacijama bakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium.

Vivomixx MICRO kapsule je dodatak prehrani koji u jednoj kapsuli sadrži 10 milijardi probiotičkih bakterija 8 različitih sojeva:

  • Streptococcus thermophilus DSM 24731,
  • Bifidobacterium breve DSM 24732,
  • Bifidobacterium longum DSM 24736,
  • Bifidobacterium infantis DSM 24737,
  • Lactobacillus acidophilus DSM 24735,
  • Lactobacillus plantarum DSM 24730,
  • Lactobacillus paracasei DSM 24733 i
  • Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus DSM 24734.

Ovaj probiotički pripravak visoke kvalitete dolazi u praktičnom staklenom pakiranju, može se čuvati do 6 mjeseci na sobnoj temperaturi te predstavlja nezaobilaznu komponentu svake putne ljekarne.

Literatura:

  • Jong-Myon B. Prophylactic efficacy of probiotics on travelers’ diarrhea: an adaptive meta-analysis of randomized controlled trials. Epidemiol Health. 2018; 40: e2018043.
  • Kim MS, Yoon YS, Seo JG, Lee HG, Chung MJ, Yum DY. A Study on the Prevention of Salmonella Infection by Using the Aggregation Characteristics of Lactic Acid Bacteria. Toxicol Res. 2013 Jun; 29(2): 129–135.
  • McFarland LV. Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler's diarrhea. Travel Med Infect Dis. 2007 Mar;5(2):97-105.
  • Wilkins T, Sequoia J. Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. Am Fam Physician. 2017 Aug 1;96(3):170-178.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ljeto, probiotici, putna ljekarna, vivomixx,

Komentari