Vitaminoteka

Datum objave: 11. 03. 2020.

Izmučena, upaljena i oštećena sluznica želuca, mučnina, žgaravica i tupa bol u želucu – sve su to tipični simptomi pojave kod gastritisa, vjerojatno jedne od najčešćih bolesti 21. stoljeća.

Gastritis se javlja u obliku upale ili oštećenja sluznice želuca kao posljedice suvremenog načina života. Iako za pojavu gastritisa najčešće okrivljujemo svakodnevni stres, uživanje u začinjenoj i masnoj hrane te gaziranim napitcima, ali i korištenje nekih lijekova i antibiotika, vodeći uzrok gastritisa ipak je infekcija bakterijom Helicobacter pylori.

H. pylori dolazi iz obitelji Proteobacteria, a smatra se da je prisutna čak u više od 50% svjetske populacije. Ova gram negativna bakterija posebna je po tome što može preživjeti u izrazito kiselim uvjetima želuca, a njena prisutnost u većini slučajeva prolazi bez pojave simptoma.

H. pylori nekim osobama može zadavati poznate probleme poput gastritisa te pojave ulkusa želuca ili dvanaesnika, a budući da ima dokazanu ulogu u nastanku karcinoma želuca, izuzetno je važno u potpunosti je eradicirati, odnosno iskorijeniti.

Trojna terapija kao rješenje infekcije

Liječenje infekcije H. pylori provodi se tzv. „trojnom terapijom“ koja uključuje uzimanje dva antibiotika u kombinaciji s lijekom koji smanjuje lučenje želučane kiseline. Postoje različite kombinacije navedenih lijekova, koje će odrediti liječnik specijalist.

Međutim, jedan od gorućih problema u liječenju infekcije s kojim se liječnici susreću je otpornost ove tvrdokorne bakterije na antimikrobne lijekove čime je učinkovitost trojne terapije u posljednje vrijeme drastično smanjena. Osim toga, i lijekovi koji se koriste za kontrolu lučenja želučane kiseline također negativno utječu na sastav mikrobiote što može dodatno naštetiti ravnoteži bakterija u probavnom sustavu osoba na trojnoj terapiji.

Vivomixx probiotici učinkovita su pomoć trojnoj terapiji

Probiotici predstavljaju vrlo učinkovitu pomoć antibioticima u poboljšanju eradikacije H. pylori, a posebno su nam interesantni visokodozirani probiotički pripravci koji sadrže veći broj različitih sojeva dobrih bakterija. Naime, kombinacija više sojeva probiotičkih bakterija i primarne antibiotske terapije pokazala je uspješnost liječenja preko 90%, a probiotički pripravci se preporučuju uzimati tri do pet tjedana u visokim dozama. Osim što uspješno pomažu antibioticima iskorijeniti ovu tvrdoglavu bakteriju, probiotici su korisni i za smanjenje neželjenih nuspojava antibiotika poput mučnine, proljeva, bolova u želucu te nadutosti.

U moru probiotičkih pripravaka koji su dostupni na tržištu posebno se ističe specijalna mješavina 8 sojeva živih bakterija:

  • Streptococcus thermophilus DSM 24731,
  • rod Bifidobacterium (B. breve DSM 24732, B. longum DSM 24736, B. infantis DSM 24737)
  • rod Lactobacillus (L. acidophilus DSM 24735, L. plantarum DSM 24730, L. paracasei DSM 24733, L. delbrueckii subsp. bulgaricus DSM 24734).

Ova kombinacija je poznata i kao de Simone formulacija, a na tržištu se može pronaći pod imenom Vivomixx. Prema provedenim istraživanjima, navedena specijalna mješavina probiotičkih bakterija pokazala se vrlo učinkovitom u iskorjenjivanju H. pylori. Osim uspješne borbe s ovom tvrdoglavom bakterijom, de Simone formulacija pokazuje i antiulkusno djelovanje.

Naime, studija objavljena 2013. godine u časopisu PLoS ONE, prva je studija uopće koja je proučavala utjecaj Vivomixx-a na proces zacjeljivanja već nastalih ulkusa želuca. Kao što je već prethodno spomenuto, H. pylori može biti uzrokom nastanka ulkusa želuca. Rezultati navedene studije pokazali su kako su visoke koncentracije bakterijskih sojeva iz de Simone formulacije omogućile potpunu obnovu sluznice želuca. Drugim riječima, Vivomixx je odgovoran za potpuno zarastanje ulkusnih promjena želuca u svega 14 dana. Dakle, ova posebna visokodozirana mješavina probiotičkih bakterija, osim što pomaže i u iskorjenju H. pylori koja može uzrokovati ulkuse, sudjeluje i u zacjeljivanju već nastalih ulkusnih promjena.

Vivomixx® 450 milijardi je dodatak prehrani koji u jednoj vrećici sadrži čak 450 milijardi probiotičkih bakterija.

Ova visoko koncentrirana probiotička formulacija brzo i djelotvorno vraća ravnotežu crijevne mikrobiote. Proizvod ne sadrži GMO, gluten, laktozu, soju, konzervanse i umjetna sladila.

Pošalji prijatelju na email

Komentari