Vitaminoteka

Datum objave: 29. 06. 2020.

Svi smo zasigurno čuli za ekološke proizvode, ali koliko nas zaista zna što označava njihov naziv? U nastavku pročitajte koje sve osobine krase ekološki proizvod te kakve sve uvjete trebaju ispuniti kako bi dobili službeni certifikat.

Što je to ekološki proizvod?

Ekološki, odnosno organski proizvod, dobiven je ekološkim uzgojem. Ekološki uzgoj znači poštovanje pravila o organskom uzgoju. Ova su pravila osmišljena za promicanje zaštite okoliša, održavanje biološke raznolikosti Europe i izgradnje povjerenja potrošača u ekološke proizvode.

Ovi propisi uređuju sva područja ekološke proizvodnje i temelje se na brojnim ključnim načelima, kao što su:

  • zabrana upotrebe GMO-a;
  • zabrana upotrebe ionizirajućeg zračenja;
  • ograničava upotrebu umjetnih gnojiva, herbicida i pesticida;
  • zabrana upotrebe hormona i ograničavanje upotrebe antibiotika i samo kada je to neophodno za zdravlje životinja.

To znači da ekološki proizvođači moraju primijeniti različite pristupe za održavanje plodnosti tla i zdravlja životinja i biljaka, uključujući:

  • rotacije usjeva;
  • uzgoj biljaka koje imaju sposobnost fiksacije dušika u tlu radi vraćanja plodnosti tla;
  • zabranu upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva;
  • kako bi smanjili utjecaj korova i štetočina, ekološki poljoprivrednici biraju otporne sorte biljaka i pasmine životinja te tehnike koje potiču prirodno suzbijanje štetočina;
  • poticati prirodnu imunološku obranu životinja;
  • kako bi održali zdravlje životinja, organski proizvođači moraju spriječiti prekomjerno skladištenje životinja.

Ekološki uzgojena hrana može sadržavati više hranjivih sastojaka

Studije koje uspoređuju sadržaj hranjivih sastojaka u organskoj i ne-organskoj hrani dale su mješovite rezultate i to je najvjerojatnije zbog prirodnih varijacija u rukovanju i proizvodnji hrane.

Međutim, dokazi sugeriraju da hrana uzgajana na ekološki način može biti hranjivija. Zanimljivo je kako ekološki uzgojeni usjevi imaju više antioksidansa i vitamina.

Nekoliko studija otkrilo je da organska hrana uglavnom sadrži veću razinu antioksidansa i određenih mikronutrijenata, poput vitamina C, cinka i željeza. Iznenađujuće, razina antioksidansa u ovim namirnicama može biti i do 69% veća.

Jedno istraživanje je također otkrilo kako organsko uzgajano šumsko voće i kukuruz sadrže 58% više antioksidansa i do 52% veće količine vitamina C.

Nadalje, jedna studija izvijestila je da zamjena uobičajenog voća, povrća i žitarica organskim verzijama može pružiti dodatne antioksidanse u prehrani. Razlika u količini antioksidansa bila je usporediva s konzumacijom čak 1-2 dodatne porcije voća i povrća na dan.

Objašnjenje veće razine antioksidansa u ovako uzgajanim biljkama leži u činjenici kako se ekološke biljke ne oslanjaju na kemijske spojeve kao što su pesticidi ili herbicidi u svrhu zaštite. Umjesto toga, oni proizvode više vlastitih zaštitnih spojeva, odnosno antioksidansa.

Niža razina nitrata u namirnicama

U ekološki uzgojenim kulturama razine nitrata su niže i to za čak 30%. Naime visoke razine nitrata povezane su s povećanim rizikom od određenih oblika karcinoma. Oni su također povezani sa stanjem zvanim methemoglobinemija, bolest u dojenčadi koja utječe na sposobnost tijela da prenosi kisik.

Organski mliječni proizvodi i meso mogu imati povoljniji profil masnih kiselina

Ekološki proizvedeno mlijeko i mliječni proizvodi mogu sadržavati više razine omega-3 masnih kiselina i nešto veće količine željeza, vitamina E i određenih karotenoida. Poznato je kako je veći unos omega-3 masnih kiselina povezan s mnogim zdravstvenim koristima, uključujući smanjeni rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Nadalje, zanimljivi su rezultati pregleda 67 znanstvenih studija kojim je utvrđeno je da ekološko meso sadrži veće razine omega-3 masnih kiselina i nešto niže razine zasićenih masti u odnosu na konvencionalno meso.

Kako znati kupujete li organsko?

Situacija na tržištu ponekad zna biti zbunjujuća I teško je prepoznati koji su proizvodi zaista ekološkog podrijetla. Ekološki znak EU-a osigurava jedinstveni vizualni identitet ekoloških proizvoda proizvedenih u Europskoj uniji. Zahvaljujući njemu potrošači lakše prepoznaju ekološke proizvode, a poljoprivrednici ih mogu lakše prodati na tržištima diljem EU-a.

Ekološki znak može se upotrebljavati samo na ekološkim proizvodima koje je certificirala ovlaštena agencija ili ustanova. Njime se potvrđuje da su zadovoljili stroge zahtjeve proizvodnje, prerade, prijevoza i skladištenja. Znak se može staviti samo na proizvode koji sadržavaju najmanje 95 % ekoloških sastojaka i zadovoljavaju dodatne stroge uvjete u pogledu preostalih 5%. Isti sastojak ne smije biti prisutan u ekološkom i neekološkom obliku.

Ubuduće, kada ćete odlaziti u nabavku namirnica u trgovinu obratite malo bolje pažnju na ambalažu proizvoda te pronađite one s certifikatom EU EKO proizvoda i sami se uvjerite u razliku.

Umjesto zaključka, na kraju vam donosimo nekoliko kratkih savjeta zašto bi ekološki proizvodi trebali postati dio vaše svakodnevice:

  • Sadrže veću razinu antioksidansa;
  • Ekološki proizvedeno mlijeko i mliječni proizvodi mogu sadržavati više razine omega-3 masnih kiselina;
  • Sadrže nižu razinu nitrata, odnosno pesticida;

I za kraj, izaberite različite sezonske namirnice kako bi osigurali vašem organizmu najbolju kombinaciju svih nutrijenata i smanjili izloženost tvarima koje bi mogli imati potencijalno štetno djelovanje poput pesticida te birajte kvalitetne proizvode organskog podrijetla.

Pošalji prijatelju na email

Komentari