Vitaminoteka

Datum objave: 11. 11. 2020.

Težnja pravilnoj i zdravoj prehrani nikada nije bila aktualnija, a u mnoštvu različitih prehrambenih savjeta, jedna od preporuka nutricionista koja se već dugi niz godina ne mijenja glasi kako je dnevno potrebno unijeti dva serviranja voća i tri serviranja povrća dnevno.

Što to znači u praksi?

Upravo je to mjera kojom bi se zadovoljila dnevna potreba za nutrijentima poput vitamina i minerala, ali i dodatno obogatio jelovnik dijetalnim vlaknima, elektrolitima i antioksidansima.

Povrtni sokovi idealan su način kako zadovoljiti dnevnu potrebu za povrćem, posebice ako se radi o povrtnom soku oplemenjenom različitim biljnim i prirodnim sastojcima. Takve posebne formulacije ne samo da su boljeg okusa, već dodaju nutritivnu vrijednost samome soku.

Sok od cikle već je dobro poznati napitak s brojnim dobrobitima za ljudsko zdravlje. Raznovrstan sadržaj vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i biljnih kemikalija postavljaju ciklu u vrh poželjnih namirnica, a većina nas se može poistovjetiti kako se nedovoljno često nalazi na našem jelovniku. Uz dodane sastojke poput đumbira, limuna, meda i različitih biljnih sastojaka bogatih antioksidansima, sok od cikle postaje funkcionalni napitak čije komponente sada djeluju u sinergiji.

Što je sinergija?

Prema medicinskom rječniku sinergija je koordinirano ili korelirano djelovanje dviju ili više struktura, molekula ili fizioloških procesa tako da je kombinirano djelovanje značajnije od zbroja svakog djelovanja zasebno. Odnosno, nutrijenti koji se u organizam unose pojedinačno imaju manje blagodati uspoređujući ih s pomno osmišljenom kombinacijom sastojaka.

Neke od sastojaka koji kako okusom, tako i nutritivnim sastavom mogu obogatiti uobičajene povrtne sokove navodimo u nastavku.

Đumbir

Naziv mu potječe potječe od sanskrtske riječi „shringavera“ što znači „tijelo kao rog“, kultiviran je još u prethistorijsko doba, a smatra se da potječe iz južne Azije. Pikantnost i ljutina đumbira potječe od bioaktivnog spoja gingerola, kemijskog srodnika kapsaicina i piperina (tvari koje su odgovorne za pikantnost papričica i papra). Đumbir je pun kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C.

Limun

Limun sadrži mnoštvo vitamina C, vlakana i različitih fitonutrijenata. Naime, znanstvena istraživanja pokazuju kako konzumacija voća i povrća bogatog vitaminom C smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. Međutim, vitamin C se ne smatra jedinim sastojkom limuna koji ima blagotvoran učinak na zdravlje srca i krvnih žila. Naime, vlakna i fitonutrijenti u limunu također imaju potencijalan učinak na značajno smanjenje čimbenika rizika za srčane bolesti.

Med

Kvalitetni med sadrži veliki broj antioksidansa poput fenolnih kiselina i flavonoida koji pokazuju blagodati za zdravlje. Antioksidansi su spojevi koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti, a time smanjuju rizik od oksidativnog oštećenja stanica. Postoje istraživanja koja ukazuju kako mogu imati zaštitno djelovanje od kroničnih bolesti, poput bolesti srca, karcinoma i dijabetesa. Štoviše, nekoliko je studija otkrilo kako se konzumacijom određenih vrsta meda - poput onoga od heljde - može povećati antioksidativni status krvi.

Kvasac

Kvasac dodan u sok od cikle djeluje kao biološki aktivator sastojaka u samom soku, a prirodni je izvor vitamina B skupine. Također sadrži beta glukan i vitamin D2 – nutrijente čije se pozitivno djelovanje na imunitet intenzivno proučava u mnogim znanstvenim studijama.

Orasi

Orasi su izuzetno nutritivno bogati orašasti plodovi. Naime, imaju veće antioksidativno djelovanje i znatno više poželjnih omega-3 masnih kiselina uspoređujući ih s ostalim orašastim plodovima uobičajenih na našem tržištu. Ovaj bogati nutritivni profil pridonosi mnogim zdravstvenim blagodatima poput smanjenja upalnih procesa i poboljšanih čimbenika rizika od srčanih bolesti. Znanstvenici još uvijek otkrivaju brojne načine na koje vlakna i biljni spojevi oraha, uključujući polifenole, mogu komunicirati s mikrobiotom crijeva te i na taj način pridonijeti zdravlju.

Sezamovo ulje

Sezam je sićušno sjeme bogato uljem koje raste u mahunama na biljci Sesamum indicum. Sezamovo ulje koje se dobiva preradom ovih sićušnih sjemenki zdrava je masnoća jer sadrži više od 80% nezasićenih masnih kiselina (linolnu i oleinsku). Primamljivog je okusa i zahvaljujući sadržaju antioksidansa i protuupalnim svojstvima, ima potencijalne dobrobiti za zdravlje srca, zglobova, kože i kose.

Korijander

Korijander je mirisna biljka bogata antioksidansima koja ima brojne kulinarske namjene i zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala kako ima potencijalno djelovanje u smanjenju razine šećera u krvi, borbe protiv različitih infekcija, a pridonosi i zdravlju srca, mozga, kože i probavnog sustava.

Geisterkűsse – funkcionalni napitak jedinstvenog sastava

Ubrzani način života i loše prehrambene navike nerijetko nas sprječavaju u zadovoljavanju dnevnih potreba za voćem i povrće. Doskočite tom problemu, posebno u nadolazećoj sezoni učestalih prehlada. Krajnji je trenutak da sebi i svojim ukućanima priuštite prirodni dodatak prehrani koji će vas opskrbiti širokom paletom vrijednih sastojaka i nutrijenata i očuvati vaše zdravlje.

Kada cikli – „kraljici zdravlja“ pridodamo još i đumbir, limun, probrano ljekovito bilje, maslac, kvasac i med kao „šećer na kraju“, dobivamo jedinstveni funkcionalni napitak – GeisterkűsseFunkcionalni prehrambeni proizvodi poput ovog, kao i prirodni dodaci prehrani, sve više izazivaju interes kod ljudi koji vode računa o svom zdravlju, ali i kod zdravstvenih stručnjaka koji svojim preporukama žele dati dodatnu vrijednost svojim klijentima i pacijentima.

Geisterkűsse nije samo napitak na bazi cikle, nego pomno osmišljena formulacija za boljitak organizma. U svakoj čaši ovog napitka nalaze se samo posebno odabrani prirodni sastojci, u pažljivo komponiranim omjerima.

Uz pomno odabrane biljne sastojke, zdrave masnoće te kvasac kao izvor vitamina D i beta glukana, Geisterkűsse je idealan pripravak za cijelu obitelj u vrijeme kada ništa nije važnije od održavanja zdravog imuniteta.

Potaknuti rezultatima brojnih znanstvenih istraživanja možemo zaključiti kako uvođenjem soka od cikle u svakodnevnu prehranu zdravstvene koristi mogu osjetiti kako zdravi pojedinci, tako i populacija s određenim zdravstvenim tegobama. Uvjerite se i sami te na prirodan način doprinesite poboljšanju kvalitete vašega života. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari