Datum objave: 30. 10. 2020.

Jedan od češćih znakova urogenitalne atrofije je atrofija stidnice i rodnice, što, među ostalim, dovodi i do jače ili slabije izražene suhoće spolovila

Klimakterij je prirodno razdoblje u životu svake žene, koje obično nastupa između 45. i 55. godine života. Iako je to zapravo vrijeme kad bi žena trebala najviše uživati u životu sa svojim partnerom (zrela je, ima puno životnog iskustva, djeca su odrasla i pronašla svoj put), uživanje u toj fazi života mogu narušiti brojne nelagode povezane s promjenama u organizmu. Osim napadaja vrućine (valunga), suhoća rodnice drugi je najčešći simptom od kojeg pati većina žena u tom razdoblju života, a nastaje kao posljedica hormonalnih promjena.

Naime, zbog postupna smanjivanja izlučivanja hormona, osobito estrogena, koji regulira debljinu epitelnog sloja rodnice, dolazi do atrofije tkiva rodnice i stanjivanja epitela, koji zbog toga postaje suh, pojačano osjetljiv i podložniji infekciji. Uz to, zbog nedostatka vlažnosti rodnice, spolni odnos može postati bolan i neugodan, što utječe i na njegovu kvalitetu.

Simptome suhoće spolovila razvije oko 45 posto žena u perimenopauzi i postmenopauzi.

Međutim, ne treba smetnuti s uma da i tjelesno i duševno opterećenje, uz promjenu općeg stanja i/ili stres, mogu dovesti do objektivno ili subjektivno nedovoljna vlaženja područja vanjskog spolovila žene.

Narušavanje fine hormonske ravnoteže

Svaka stanica, tkivo i organ za svoju funkciju trebaju finu ravnotežu između aktivnosti hormona i lokalnih staničnih autoregulacijskih mehanizama. Kad je posrijedi spolni sustav žene, fina ravnoteža između estrogena i progesterona počinje se narušavati najčešće oko 45. godine života, što za posljedicu ima pojavu određenih simptoma i kliničkih znakova. Hormonska neravnoteža najčešće započinje u razdoblju perimenopauze i dalje progredira do menopauze i kasnije u postmenopauzi, a uzrok tome je prestanak funkcije jajnika i produkcije hormona estrogena i progesterona. Posljedično, javljaju se različiti simptomi i znakovi, koji se prema vremenu pojave dijele na rane, srednje i kasne.

Jedan od češćih znakova urogenitalne atrofije, koji se počinje razvijati nekoliko mjeseci od menopauze (zadnje menstruacije), a najviše tri do pet godina poslije, je atrofija stidnice (vulve) i rodnice (vagine). Epitel stidnice postaje tanji i gubi elastičnost zbog pada koncentracije i elastičnosti kolagena. Male usne gube volumen, blijede su i suhe zbog smanjene produkcije žlijezda lojnica, znojnica i Bartholinijevih žlijezda, a sužava se i ulaz u rodnicu, što dovodi do nelagode i bola prilikom snošaja (dispareunija). S padom produkcije estrogena propadaju i epitel i prokrvljenost rodnice, pa epitel postaje tanak, blijed i suh, s posljedičnom pojavom dispareunije, vaginalnog svrbeža, žarenja i pečenja. Iste promjene viđamo i u mlađih žena kojima su operativno odstranjeni jajnici (zbog bolesti) ili su podvrgnute ginekološkom zračenju i/ili kemoterapiji.

Dokazano učinkovita potporna terapija

Najveći dio žena u razdoblju peri- i postmenopauze pati od jače ili slabije izražene suhoće spolovila, o čemu nerado govore. Ako se povjere ginekologu, većina njih dobije hormonsku terapiju, kao i savjet o higijensko-dijetetskim mjerama te lokalnoj primjeni ovlaživača.

Kad je u pitanju suhoća rodnice, kao pomoćna terapija dokazanog djelovanja u regeneraciji epitela u atrofičnim i distrofičnim stanjima vaginalne sluznice pokazali su se Cicatridina® vagitoriji.

Njihov glavni aktivni sastojak je hijaluronska kiselina, polisaharid koji pripada skupini glikoaminoglikana i prirodni sastojak ljudskog tijela, to jest bitna sastavnica izvanstaničnog tkiva koja osigurava odgovarajući stupanj hidratacije i tako pridonosi optimizaciji biološkog procesa reparacije. Naime, hijaluronska kiselina veže vodu, a njezina sposobnost vezanja proteinskih molekula i stvaranja proteoglikanske mreže poboljšava hidrataciju tkiva i unos nutrijenata, osiguravajući tako bolji tonus, trofizam i elastičnost tkiva. Zbog prisutnosti u izvanstaničnom matriksu i sposobnosti da modulira citokine i migraciju stanica, hijaluronska kiselina povoljno utječe na proces cijeljenja i promiče regeneraciju epitela, što su pokazala i brojna znanstvena istraživanja.

Cicatridina® vagitoriji sadrže i aloe veru, neven i gotu kolu (Centella asiatica) koji djeluju sinergistički te imaju hidratizirajući i umirujući učinak. Tu je još i ekstrakt ulja australskog čajevca koji djeluje kao prirodni konzervans.

Primjena Cicatridina® vagitorija preporučuje se kao pomoćna terapija reparativnih procesa u atrofičnim i distrofičnim stanjima vaginalne sluznice. Zahvaljujući hidratizirajućim svojstvima hijaluronske kiseline, indicirani su i u slučajevima vaginalne suhoće uzrokovane pomanjkanjem estrogena, a potpomažu i proces cijeljenja vaginalnih ozljeda nastalih zbog različitih uzroka (kolposkopija, cervikalni ektropion, konizacija, ginekološke operacije, radioterapija, kemoterapija, postporođajno razdoblje).

Proizvodni proces Cicatridina® vagitorija, kao i način njihove primjene, sastav i namjena zaštićeni su europskim i američkim patentima.

Izvor: www.vasezdravlje.com

Pošalji prijatelju na email

Komentari