Tena Škunca

Datum objave: 03. 04. 2019.

Osjećaj umora koji nerijetko počinjemo osjećati dolaskom toplih proljetnih dana najčešće je povezan s nedostatkom hranjivih tvari kao posljedice zimske prehrane.

Nedostatak željeza smatra se najčešćim nedostatkom mikronutrijenata, a nastaje kada naše tijelo nije dovoljno opskrbljeno željezom, što dovodi do nedostatnih razina crvenih krvnih stanica

Gotovo dvije trećine željeza u tijelu nalazi se u obliku hemoglobina, proteina crvenih krvnih stanica koji ima ulogu u prijenosu kisika kroz čitav organizam. Ako su zalihe hemoglobina u tijelu manjkave,  razvit će se stanje poznato kao anemija, a naša tkiva i mišići neće biti dovoljno opskrbljeni kisikom i učinkovito obavljati svoj posao.

Tko je u najvećem riziku od anemije?

Važno je napomenuti kako anemija uzrokovana nedostatkom željeza nije bolest, već je prikladnije promatrati je kao simptom nekih drugih bolesti. Tako u riziku od razvoja anemije mogu biti osobe koje boluju od sljedećih bolesti i stanja: 

  • maligne bolesti
  • poremećaji funkcije bubrega
  • upalna stanja (infekcije, autoimunosne bolesti)
  • bolesti srca i krvnih žila
  • poremećaji probavnog sustava (primjerice infekcija bakterijom Helicobacter pylori, maligne bolesti probavnog sustava, ulkusi ili hemoroidi)

Određene dobne skupine, kao što su dojenčad, mala djeca, adolescenti, žene reproduktivne dobi i starije osobe zahtijevaju posebnu pažnju kada je u pitanju anemija. U riziku također mogu biti i trudnice, vegetarijanci, redoviti darivatelji krvi, ali i osobe koje su bile podvrgnute operativnom zahvatu.

Željezo dolazi u dva oblika

Razlikujemo dva oblika prehrambenih izvora željeza: izvori hem željeza i ne – hem željeza. Zanimljivo je da riječ hem kojom opisujemo oblike željeza dolazi iz grčkog jezika, a u prijevodu znači krv, što nam djelomično objašnjava o kakvim se oblicima željeza radi.

•Izvori hem – željeza

Najbolji izvori hem željeza su crveno meso, riba, školjke, jaja i meso peradi. Hem željezo predstavlja organski oblik željeza visoke bioraspoloživosti u organizmu. U odnosu na ne – hem željezo, apsorpcija hem željeza je učinkovitija, iznosi od 15 – 45%, te na nju ne utječu prehrambeni čimbenici i želučana kiselina.

•Izvori ne – hem željeza

Ne – hem željezo, anorganski oblik željeza, u najvećoj količini možemo pronaći u žitaricama i povrću. Ovaj oblik željeza se slabije apsorbira (1 – 15%) te ima i slabiju bioraspoloživost. Na apsorpciju ne – hem željeza utječe želučana kiselina, a dodatno je inhibirana fitatima, spojevima koje nalazimo u žitaricama i povrću, te polifenolima iz čaja. Međutim, apsorpcija ne – hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati izvorom vitamina C.

Kako si pomoći kod stanja anemije?

Osim pravilnim odabirom namirnica bogatih željezom, problemu anemije uzrokovane nedostatkom željeza najčešće možemo doskočiti uzimanjem željeza u obliku dodataka prehrani. Pripravci koji se koriste obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne – hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine te pojave proljeva ili opstipacije.

GlobiFer forte – nova generacija dodatka prehrani sa željezom 

GlobiFer forte dodatak prehrani sadrži jedinstvenu formulaciju, kombinaciju hem i ne – hem željeza koja se apsorbira pomoću dva različita mehanizma i ima nisku dozu željeza. 

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dodatak hem željeza povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Istovremeno, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

GlobiFer forte tablete sadrže 18 mg elementarnog željeza, a uzima se jedna tableta dnevno. 

Literatura:

  • M. Ekmen and P. Reizenstein. Comparative absorption of ferrous and heme-iron with meals in normal and iron de¬ cient subject. Z. Ernahrungswiss 32:67-70 (1993)
  • Nazanin Abbaspour, Richard Hurell, Roja Kelishadi, Review on iron and its importance for human health. J. Res Med Sci 2014; 19(2):164-174.
  • Janet R Hunt and Zamzam K Roughead. Adaptation of iron absorption in men consuming diets with high or low iron bioavailability. Am J Clin Nutr 2000; 7194-102
     
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: anemija, globifer, hemoroidi, željezo,

Komentari