Datum objave: 01. 06. 2022.

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u tijelu svih sisavaca. Jedan je od najvažnijih proteina koji je odgovoran za pružanje strukture tkiva kože, kostiju i tetiva.

Poznato je da se proizvodnja tog iznimno važnog proteina s godinama smanjuje. Čimbenici koji djeluju na smanjivanje proizvodnje kolagena u našem tijelu i na količinu kolagena u tijelu su raznoliki. Najpoznatiji čimbenici za smanjenje količine kolagena u tijelu su kronične upale u tijelu, bolesti, farmakološke terapije i svakako vanjski utjecaji koji uzrokuju pojačano stvaranje slobodnih radikala. Najveća prijetnja za naš kolagen je zasigurno sunce odnosno UV zračenje, koje je odgovorno za otprilike 80 % starenja kože.

Utjecaj UV zraka na strukturu kolagena

Ultraljubičasto (UV) zračenje se smatra jednim od najopasnijih vanjskih čimbenika koji uzrokuje fizička i kemijska oštećenja. Slobodni radikali se akumuliraju u stanicama i izvanstaničnom matriksu, uzrokujući oksidativna oštećenja makromolekula.

Vlakna kolagena tipa 1 koja se najviše nalaze u koži, kostima i tetivama najpodložnija su oštećenjima UV zraka. Foto-razgradnja kolagena odgovorna je za nastanak bora i sitnih linija na koži i sve ukazuje da mogu uzrokovati rak kože. Štoviše, mnoge promjene na koži, poput lakih modrica za koje se vjeruje da su posljedica starenja, zapravo su povezane s pretjeranim izlaganjem suncu.

Postoje mnoge studije iz različitih laboratorija koje dokazuju oksidativno oštećenje kolagena kojeg uzrokuje UV zračenja. UV oštećenja, duž slijeda aminokiselina koje čine molekulu kolagena, mogu dovesti do konformacijskih varijacija strukture. Zbog toga, karakteristična konformacija trostruke spirale, može biti slabije namotana i manje stabilna. To uzrokuje značajno smanjenje elastičnosti vlakna kolagena i duljine promjera vlakana te dovodi do pogoršanja visinske razlike između područja preklapanja i razmaka.

Sve su to posljedice koje nastaju zbog kronične izloženosti ljudske kože sunčevoj svjetlosti.

Zaštitimo kolagen u tkivima

Osim zaštite kože s proizvodima s visokim zaštitnim faktorom te preporuke da se čim više vremena provodi u hladovini, kolagen u našim tkivima možemo zaštititi odnosno nadoknaditi dodacima prehrani. Među najučinkovitijim dodacima prehrani su oni koji sadrže hidrolizirani kolagen, MSM te vitamine i minerale koji potiču prirodnu sintezu kolagena.

Jedan od njih je Gaia Naturelle Kolagen shot koji ima klinički dokazano djelovanje na poboljšanje teksture kože i smanjenje bora. Istraživanje dokazuje da nakon samo 12 tjedana redovitog uzimanja Kolagen shot-a se bore na koži smanjuju za 14,7 % dok se gustoća kože povećava za 17,0 %.

Zbog sinergičnog djelovanja aktivnih sastojaka, kojeg karakteriziraju visoke doze MSM-a, peptida ribljeg kolagena i vitamina C u tekućem obliku, Gaia Naturelle Kolagen shot ima superiornije djelovanje pred drugim dodacima prehrani u toj kategoriji suplemenata.

Pošalji prijatelju na email

Komentari