Datum objave: 20. 10. 2023.

Mag. Anita Frauwallner, osnivačica austrijskog Instituta AllergoSan, centra za kompetenciju i istraživanje mikrobioma, govori o utjecaju stresa na imunosni sustav, te koje kriterije slijediti kako biste preporučili najkvalitetniji probiotički preparat.

1. Diljem svijeta ste poznati kao stručnjakinja za crijeva. U sezoni prehlade, možete li nam reći kako su naša crijeva povezana s imunitetom?

Iako tijekom života moraju preraditi oko 40 tona hrane i oko 60.000 litara tekućine, crijeva nisu samo probavni organ. S površinom od 300-400 m², najveći su obrambeni sustav tijela. Naseljena su milijardama različitih crijevnih mikroorganizama koje zovemo crijevna mikrobiota. Brojčano, postoji više bakterijskih stanica nego ljudskih - na nama i unutar našeg tijela. Prava simbioza!

Ako je raznolikost crijevne mikrobiote poremećena dulje vrijeme, sluznica crijeva se mijenja. Postaje propusna - rupičasta. Otpadne tvari tada se ne eliminiraju iz tijela, već prolaze u krvotok.

Ovo je objašnjenje zašto crijeva nisu odgovorna samo za probavu, već igraju iznimno važnu ulogu u imunosnom sustavu. Gotovo 80 % imuniteta nalazi se u crijevima. Neki ih znanstvenici čak nazivaju „centrom imunosnog sustava“. Kada crijeva imaju dovoljno dobrih bakterija, tijelo se može obraniti od bolesti. No, kada se smanji njihov broj, bolestima su otvorena vrata. Disbioza (stanje u kojem je narušen sastav, raznolikost i broj korisnih bakterija) je uzrok mnogih zdravstvenih problema. Da bismo razumjeli bolest, moramo znati više o crijevima. Zato mi u Institutu AllergoSan kažemo da zdravlje počinje u crijevima!

2. Često krivimo stres za pad imuniteta i druge bolesti. Može li rečenica „Pod stresom sam“ opravdati i objasniti naše trenutno zdravstveno stanje?

Dobro pitanje i odgovor je – da! Crijeva i milijarde njihovih stanovnika ne reagiraju samo na hranu koju jedemo, već i stres može narušiti zdravlje crijeva. Posljedice uključuju tegobe poput proljeva ili zatvora, ali i oslabljeni imunosni sustav, povećanu sklonost infekcijama, a dugoročno i veći rizik od razvoja ozbiljnijih bolesti.

Pod stresom se prejedate ili slabije pamtite? Dugotrajni stres putem osi crijeva-mozak utječe na emocije, raspoloženje, apetit i na procese u mozgu povezane s učenjem i pamćenjem.

Trajni stres troši naše dobre crijevne bakterije i dovodi do upale. Istodobno remeti proizvodnju „hormona sreće“ serotonina i „hormona sna“ melatonina. To može dovesti do promjena u raspoloženju i nesanice, iscrpljenosti, stanja nazvanog „brain fog“, te smanjiti rad imunosnog sustava.

3. Kako možemo podržati imunitet organizma putem crijeva?

Vrlo je važno unositi dobre bakterije hranom, ali u vrlo stresnim situacijama sinbiotici koji sadrže dobre bakterije mogu biti višestruka podrška. Crijeva unosom dobrih bakterija mogu lakše odraditi svoj posao obrade hrane, ali i zaštite imuniteta. To vrijedi i za odrasle i za djecu, posebno onu koja idu u vrtić, ali i školu ili fakultet, jer su u kontaktu s puno ljudi i izloženi velikom broju virusa i bakterija.

Pri odabiru i preporuci probiotičkog dodatka prehrani bilo bi poželjno slijediti smjernice kvalitete koje je odredila Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetsko gastroenterološko društvo, kako biste podržali pacijente na adekvatan način.

4. Možete li nam dati savjet kako preporučiti najbolji probiotik, odnosno sinbiotik? Na što trebamo obratiti pozornost?

Jasno je da svi žele koristiti najbolji mogući dodatak prehrani kada je zdravlje u pitanju, stoga je kvaliteta najbitnija! Ovdje ću spomenuti samo neke kriterije kvalitete koje možete slijediti prilikom preporuke Vašim pacijentima.

Preporučite pripravke koji su znanstveno dokazani – za koje postoje kliničke studije koje dokazuju njihovu učinkovitost. Tako ćete biti sigurni da stojite na čvrstim, znanstvenim i dokazanim temeljima za dobrobit svog pacijenta.

Druga stvar – preporučite sinbiotik, a ne samo probiotik. Probiotik sadrži samo dobre bakterije, a sinbiotik sadrži i dobre bakterije (probiotik) i hranu za te bakterije (prebiotik), koja će ih hraniti i osigurati njihovo razmnožavanje u crijevima.

Treće i vrlo važno - provjerite sadrži li preporučeni sinbiotik sojeve životinjskih ili ljudskih bakterija. Ljudski bakterijski sojevi imaju prednost jer su kompatibilni s ljudskim crijevima i ne mogu izazvati negativne nuspojave.

Sljedeća stvar koju biste trebali imati na umu je aktivacija bakterija - dobre bakterije trebaju se aktivirati izvan tijela, što je slučaj sa suplementima u prahu. Tijekom aktivacije u čaši vode, bakterije se bude i potrebno im je određeno vrijeme da ojačaju. Kada su budne, osnažene i aktivne, tek tada mogu preživjeti prolazak kroz želudac, gdje se moraju nositi sa želučanom kiselinom i drugim probavnim sokovima. Stoga, sa sinbiotikom u prahu sigurni ste da bakterije uistinu dolaze na svoje odredište – crijeva – gdje će obaviti svoje zadatke.

Vrlo je važno preporučiti pripravak koji sadrži više različitih bakterijskih sojeva, s dokazanim sinergijskim međudjelovanjem – njihova kombinacija mora donijeti učinak. Provjerite i ambalažu proizvoda – tamo biste trebali pronaći podatke o broju bakterija na kraju roka trajanja proizvoda, a ne u trenutku punjenja jer bakterije imaju svoj vijek trajanja koji se smanjuje kako vrijeme prolazi.

Posljednja, ali vrlo važna stvar je da svi sojevi bakterija koji se koriste u probioticima ili sinbioticima moraju imati GRAS status (Generally Recognized As Safe), QPS status ili certifikate koji jamče najvišu razinu sigurnosti za ljude i odsutnost nuspojava, čak i prilikom dugotrajne upotrebe.

5. Hvala vam na ovim smjernicama! Za kraj, možete li nam dati nekoliko savjeta za jak imunosni sustav?

Mislim da je prevencija najvažnija! Za pacijente su dodatni savjeti uvijek dobrodošli, poput tjelovježbe, zdrave prehrane, a ovdje bih dodala važnost nošenja sa stresom i ono što svi često zaboravljamo – adekvatan odmor. Stres izaziva oslobađanje hormona kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol. Dovode tijelo u alarmantnu situaciju i slabe imunosni sustav. Podržite svoj organizam i preporučite pacijentima sinbiotik OMNi-BiOTiC® STRESS. Svakodnevna napetost zbog težnje za perfekcionizmom i stalni mentalni napori mnoge ljude drže budnima noću. Zbog toga se mnogi tijekom dana osjećaju iscrpljeno i razdražljivo. META-CARE® Miran san sadrži ekstrakte biljnih tvari tradicionalno poznate kao pomoć pri spavanju i opuštanju. Melatonin u ovom dodatku prehrani doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite. Dodatno, cink doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj funkciji imunosnog sustava.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: allergosan, omnibiotic, Promo,

Komentari