Vitaminoteka

Datum objave: 20. 12. 2023.

Dugoočekivani udžbenik Dijetoterapija je u prodaji! Novo, stručno štivo prof. Darije Vranešić Bender i suradnika, prof. Željka Krznarića, dr.sc. Dine Ljubas Kelečić, Petre Vlak, mag.nutr., dr.sc. Ana Marije Liberati Pršo, prof. Zvonimira Šatalića, dr.sc. Ane Barišić i Irene Karas, mag.nutr. namijenjeno je studentima nutricionizma i medicine te svim stručnjacima koji žele steći ili obnoviti znanje iz područja znanosti o prehrani te dijetoterapije.

Tekst udžbenika Dijetoterapija čitatelja uvodi u tematiku kroz temeljne povijesne činjenice o znanosti o prehrani i liječenju hranom. Iznose se temeljna načela probave i metabolizma koja su povezana s najčešćim nutritivnim poremećajima i bolestima. Poglavlje o nutritivnom statusu detaljno opisuje sve oblike nutritivnih disbalansa, metode procjene nutritivnog statusa te nutritivnog unosa i preporuka. Kroz dijetoterapijska načela objašnjeni su modeli rada i primjene nutritivne potpore, od dijetnog savjetovanja do artificijalnih oblika hranjenja bolesnika.

Najveći dio udžbenika posvećen je bolestima probavnog sustava jer one najčešće zahtijevaju posebno prilagođenu nutritivnu potporu.

U poglavlju o prehrani onkoloških bolesnika iznose se na jednostavan i primjenjiv način konkretni savjeti za tu vulnerabilnu skupinu bolesnika.

Slijede poglavlja posvećena najučestalijim bolestima današnjice - šećernoj bolesti, debljini, kardiovaskularnim bolestima i metaboličkom sindromu, čiji su dijetoterapijski principi detaljno prikazani i popraćeni oglednim dnevnim planovima prehrane uz izračune nutritivnih vrijednosti.

Jelovnici su prikazani na kraju većine poglavlja kao ogledni primjeri za pojedine bolesti i stanja, što čini jednostavan orijentir za kreiranje individualnih planova prehrane, temeljeno na teorijskim činjenicama i znanstvenim spoznajama iznesenim u tekstualnom dijelu svakog poglavlja.

Cijena udžbenika Dijetoterapija iznosi 45,00€, a možete ga naručiti putem internetske trgovine ili kupiti u knjižarama Medicinske naklade.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijetoterapija, udžbenik,

Komentari