Datum objave: 09. 11. 2021.

Klinička istraživanja pokazala su da nadopuna vitaminom B12 u kombinaciji s folnom kiselinom može smanjiti razinu homocisteina u krvnoj plazmi, čime se smanjuje rizik od ateroskleroze.

Povećani rizici od nastanka kardiovaskularne bolesti koji su izravno povezani s prehranom uključuju hiperkolesterolemiju, povišeni krvni tlak i povišene razine homocisteina. Klinička istraživanja pokazala su da dodavanje kobalamina u kombinaciji s folnom kiselinom može smanjiti razinu homocisteina u krvnoj plazmi.

Iako je utjecaj samog vitamina B12 na razine homocisteina slabo proučavan, njegov prosječan unos od 0,4 mg/dan dodatno je utjecao za 7% na snižavanje razine homocisteina u krvi, čime se smanjio rizik od nastanka ateroskleroze. Istraživanja su pokazala i da konzumiranje 1 mg vitamina B12 na dan, smanjuje vjerojatnost od srčanog udara.

Vitamin B12, poznat i pod nazivom kobalamin, pripada skupini vitamina topivih u vodi koje pronalazimo isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi. Ključnu ulogu u njegovoj apsorpciji igra unutarnji čimbenik glikoprotein koji luče crijevne stanice i koji omogućuje apsorpciju u završnom dijelu tankog crijeva. Nakon apsorpcije u tankom crijevu, veže se na transportni protein iz skupine transkobalamina i putuje do stanica u kojima se ponaša kao kofaktor enzima bitnih za sintezu DNA, masnih kiselina i mijelina. Višak vitamina B12 se skladišti u jetri, a iscrpljivanje zaliha u jetri i nedovoljan unos hranom mogu prouzročiti njegov nedostatak. Navedeno se manifestira kao poremećaj u stvaranju krvnih stanica (hematopoeze), neurološkim funkcijama i u povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin B12 sadrži razne kobalaminske analoge, kao što su cijankobalamin, metilkobalamin, deoksiadenozilkobalamin i hidroksikobalamin. U dodacima prehrani najčešće nalazimo cijankobalamin, koji se u hrani u koju se dodaje nalazi u tragovima. Svi oblici kobalamina se pretvaraju u metilkobalamin ili 5-deoksikobalamin, dva biološki aktivna oblika vitamina B12.

Vitamin B12 je kofaktor dvaju enzima i to metionin sintaze i L-metilmalonil-CoA mutaze. Prvi enzim nalazi se u citosolu stanice i važan je za sintezu DNA u kojoj sudjeluju metilkobalamin i 5-metiltetrahidrofolat (aktivni oblik folne kiseline), a kojom se homocistein pretvara u aminokiselinu metionin koja, pak, igra ključnu ulogu u postupku metilacije. Stoga je potrebno naglasiti iznimno bitnu ulogu koju vitamin B12 ima u biosintezi oligodendrocita – vrste moždanih stanica u kojima se stvara mijelin koji omogućuje prijenos živčanih impulsa po našem tijelu.

Uslijed nedostatka vitamina B12 i folne kiseline može se razviti megaloblastična anemija.

Drugi enzim, metilmalonil-CoA-mutaza nalazi se u našim mitohondrijima i potreban mu je 5-deoksiadenozilkobalamin kao kofaktor. Nedostatak vitamina B12 u mitohondrijima dovodi do smanjenja neuroloških funkcija.

Obskrbljenost vitaminom B12 obično se provjerava mjerenjem vrijednosti u krvi, no važno je istaknuti da do relativnog nedostatka može doći unatoč normalnim vrijednostima tog vitamina u krvi. Povećana koncentracija metilmalonske kiseline i homocisteina u organizmu pokazatelj je subkliničkog nedostatka i vrlo je važno da ga pravovemeno otkrijemo. Do povišenih vrijednosti homocisteina može doći i zbog genetskih oštećenja, oštećenja bubrega ili konzumiranja pojedinih lijekova, pa je stoga potrebno uzeti u obzir i druge fiziološke parametre i biomarkere kod sumnje na nedostatak vitamina B12.

Uzrok pomanjkanja može biti nedovoljan unos vitamina B12 što je često, pogotovo kod osoba koji se hane isključivo namirnicama biljnog podrijetla. Problem može biti i smanjena apsorpcija uslijed želučanih problema kao što je atrofični gastritis, kad tijelo ne proizvodi dovoljno želučane kiseline, a time i intrinzičnog faktora. Treći mehanizam nedostatka vitamina B12 je autoimuna reakcija, gdje tijelo proizvodi antitijela protiv intrinzičnog faktora i na taj način sprječava pravilnu apsorpciju.

Terranova probleme nedostatka B12 rješava na dvije razine. Pripravak sadrži B12 u obliku metilkobalamina, što je čak 500 μg u jednoj kapsuli (20000% PDU). Drugi dio formulacije sastoji se od 350 mg biljne osnove. Sastoji se od šest korisnih i/ili ljekovitih biljaka. Listovi maslačka, peršina i cikle osiguravaju folat i druge vitamine koji zajedno s vitaminom B12 sudjeluju u metaboličkim procesima. Đumbir i žuti srčanik, pak, reguliraju lučenje želučanih sokova i dobro su dokazani tradicionalni narodni lijekovi za reguliranje probave. Stabilizirane rižine mekinje (SRO) osiguravaju izvrsnu nutritivnu gustoću proizvoda. SRO su riznica raznih vitamina B, magnezija i kalcija. Sadrže više od 100 različitih antioksidativnih spojeva, vlakana i aminokiselina. Stabilizacija rižinih mekinja važan je proces koji ih štiti od oksidacije i održava (mikro) hranjive tvari netaknutima.

Autor: dr. Leon Bedrač

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Terranova,

Komentari