Datum objave: 14. 06. 2018.

Stiglo je ljeto! A s njim i sezona otvorenih cipela. Jesu li vaša stopala i nokti na nogama spremni da samouvjereno obujete najdraže sandale? Ili se možda suočavate s požutjelim, zadebljanim, krhkim noktima?

Ako ste na zadnje pitanje odgovorili potvrdno, onda je velika vjerojatnost da imate gljivičnu infekciju noktiju. Nema međutim razloga za strah, ta tegoba ne ugrožava život; s njome se bori 23% odraslih, ali je neugodna, bolna i prenosi se na druge osobe.

Zašto se javljaju gljivične infekcije noktiju?

Glavni čimbenici za razvoj gljivica noktiju su promjena stila života i navika, npr. zatvorena obuća od umjetnih materijala, pretijesna obuća, izloženost mokrim i premalo dezinficiranim površinama u sportskim objektima, bazenima, saunama, a razvoju gljivičnih infekcija znatno pridonosi i izrada umjetnih noktiju.

Infekcija  obično započinje na otvorenome dijelu nokta i njegovim rubnim dijelovima kao bijele ili žućkaste mrlje koje se šire u dubinu i širinu nokta. Kasnije će se pojaviti odvajanje nokatne ploče ili na kraju čak mrvljenje i uništavanje.

Gljivična infekcija noktiju – više od običnog estetskog problema

Gljivična infekcija noktiju nije samo estetski problem, jer može jako opteretiti osobu, prouzročiti pad samouvjerenosti, nelagodu, promjene svakodnevnih navika i čak strah od izlazaka udruštvo zbog izrazitih deformacija noktiju. Zadebljanje nokta i prateća bol mogu biti razlog ograničenog kretanja, što posredno može utjecati na pogoršanje perifernoga krvotoka, skupljanje krvi u udovima i pojavu dijabetičkog stopala. 

Ubrzava se i razvoj bakterijske infekcije, jer je neliječena gljivična infekcija nokta stalan izvor bolesti. Gljivična infekcija može se širiti s noktiju na druge dijelove tijela, a može također prouzročiti infekciju kod drugih osoba.

Liječenje gljivične infekcije pravi je izazov

Važno je da se gljivična infekcija prepozna i pravilno liječi. Ako infekciju otkrijemo dovoljno rano i ako je inficirana  samo manja površin anokta na jednom ili više prstiju, intenzivna i dugotrajna terapija lokalnim pripravcima bit će učinkovita, a istodobno će se smanjiti potreba za sistemskim liječenjem tabletama s protugljivičnim djelovanjem koje propisuje liječnik, a to je svakako obavezan oblik liječenja kad je riječ o ozbiljnoj i raširenoj gljivičnoj infekciji noktiju. Osoba mora reagirati odmah kad primijeti nepravilnost nokta i ustrajati s lokalnim liječenjem sve dok zdravi dio nokta ne preraste inficirani, što obično traje najmanje 4–6 mjeseci.

Na tržištu postoji puno lijekova za lokalno samoliječenje gljivične infekcije nokta kod kojih je čest mehanizam djelovanja usporavanje razmnožavanja i širenja gljivica zbog sniženja vrijednosti pH u noktu.

Zašto su Nailner 2u1 olovka ili lak pravi izbor kod gljivične infekcije noktiju?

  • Siguran proizvod s lokalnim djelovanjem koji pomaže ukloniti gljivičnu infekciju.
  • Zahvaljujući inovativnom sustavu primjene, Nailner prodire duboko u strukturu nokta i snižava vrijednost pH. Nastaje kisela okolina koja zaustavlja širenje gljivica noktiju.
  • Hranjive tvari koje sadrži Nailner vlaže ozlijeđeni nokat i time ga dodatno njeguju.
  • Nailner 2u1 sadrži djelatnu tvar koja posvjetljuje požutjeli dio nokta i tako poboljšava izgled inficiranog nokta za samo sedam dana, a posljedično se kod osobe smanjuje nelagoda u društvu.
  • Nailner je učinkovit i praktičan za upotrebu, a prvi rezultati brzo se primjećuju.

Kako upotrebljavati lak ili olovku Nailner 2u1?

Prije svake primjene očistite nokat i odstranite kozmetički lak za nokte. Rašpanje nokta prije upotrebe nije potrebno. Prvi mjesec proizvod treba nanositi 2x na dan, a kasnije se nastavlja s 1 primjenom na dan sve dok zdravi dio nokta ne preraste inficirani dio. Lak i olovka prosječno su dovoljni za približno 300–400 nanosa. 

Kako se još možete zaštititi od gljivične infekcije noktiju?

  • Nosite pamučne čarape i udobnu obuću.
  • Nemojte nositi tuđe cipele i/ili čarape.
  • Redovito održavajte higijenu noktiju (režite ih ravno).
  • Na javnim mjestima, npr. na kupalištima, u saunama i sl., nosite sandale ili natikače.
  • Redovito perite ruke (posebice nakon diranja inficiranih noktiju).
  • Provjerite čistoću/sterilnost svog pribora za manikuru/pedikuru i nikome ga ne posuđujte.
  • Izbjegavajte stavljanje umjetnih noktiju.
Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gljivična infekcija, nokti, Promo,

Komentari