Vitaminoteka

Datum objave: 08. 12. 2017.

Adekvatan unos omega-3 masnih kiselina bitan je od začeća do duboke starosti, a zdravstvena korist masnih kiselina koje najčešće susrećemo kao kratice EPA i DHA danas je neupitna.

Nažalost, istraživanja pokazuju da je prosječan unos tih dragocjenih masnoća u našoj populaciji nedostatan. Omega-3 masne kiseline opisuju se kao poželjne masnoće u prehrani zbog povoljnog djelovanja na zdravlje, a u prvom redu doprinose zdravlju srca i mozga te održanju normalne funkcije vida. Iako su znanstvene spoznaje o blagotvornim učincima omega-3 masnih kiselina otkrivene tijekom posljednjih nekoliko godina, još je otac medicine Hipokrat govorio „Hrana koja je dobra za srce trebala bi biti dobra i za mozak“. Za omega-3 masne kiseline doista vrijedi to pravilo.

Osim prehrambenih izvora, kao što su plava riba, riba hladnih mora, alge i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi, vrijedan izvor omega-3 masnih kiselina za suvremenog čovjeka čine dodaci prehrani.

Na tržištu postoji nekoliko vrsta dodataka prehrani s omega – 3 masnim kiselinama, a prednost treba dati onim dodacima koji sadrže visokopročišćeno i koncentrirano riblje ulje.

Naime, istraživanja pokazuju da je za blagotvoran učinak omega-3 masnih kiselina potrebna visoka doza EPA i DHA, posebice kada je riječ o utjecaju na održavanje normalne razine triglicerida u krvi i krvnog tlaka.

Inovativna tehnologija - ključ vrhunskog proizvoda

Metodom klasične rafinacije ribljeg ulja dobiva se ulje koje sadrži približno 30% blagotvornih  omega-3 masnih kiselina. Ostatak čine zasićene masne kiseline, kolesterol i omega - 6 masne kiseline. Drugim riječima, tvari koje nam nisu od interesa. Ako želimo dodatak s visokim udjelom omega - 3 masnih kiselina odnosno visoko koncentrirani proizvod tada u proizvodnji valja koristiti sofisticiraniju tehnologiju proizvodnje. Među inovativnim metodama posebno se ističe tehnologija superkritičnim fluidima koja za ekstrakciju koristi plin CO2 te se smatra superiornom metodom koncentracije i pročišćavanja ribljeg ulja.

MorEPA dodaci prehrani dobiveni su od sitne plave ribe iz dubokog mora Južnog Pacifika koja je siromašna teškim metalima, poput srdela, inćuna i skuše. Spomenuti dodaci prehrani proizvode se korištenjem tehnologije superkritičnog CO2 koja osigurava visoku čistoću ribljeg ulja.

Tako proizvedeni pripravci imaju i do tri puta više blagotvornih omega-3 masnih kiselina u odnosu na konvencionalne proizvode.

Superkritična ekstrakcija:

  • čuva delikatne masne kiseline jer se vrši na niskim temperaturama (između 40 i 50°C)
  • vrlo je nježna i visoko selektivna te daje ulje koncentracije od čak 99%, bez ribljeg okusa i mirisa
  • ne koristi kisik zbog čega nema rizika od kvarenja masnih kiselina koje mogu užegnuti
  • ekološki je prihvatljiva jer koristi 75% manje energije u usporedbi s ostalim metodama ekstrakcije
  • omogućava izradu prilagođenih formulacija za specifična stanja u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama

 

Specifičnost MorEPA dodataka prehrani je i u tome što su formulirani na način da se prilagođavaju specifičnim dobnim skupinama.

Tako u MorEPA liniji dodataka prehrani možete pronaći pripravke obogaćene mediteranskim namirnicama, poput češnjaka i maslinovog ulja, ali i vitaminima i mineralima za vitalnost i imunitet – cinkom, vitaminom C, koenzimom Q10 i vitaminima B skupine. MorEPA formulacije za djecu mogu se pak pohvaliti dodatkom vitamina D koji pomaže imunosnom sustavu te normalnom rastu i razvoju kostiju kod djece.

Inovativna tehnologija, napredne formulacije te znanstveno dokazana djelotvornost i sigurnost odlike su koje potvrđuju vrhunsku kvalitetu MorEPA dodataka prehrani.

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, Omega-3 m.k.,

Komentari