Datum objave: 03. 04. 2023.

Dobrobiti „dobrih“ bakterija

Suvišno je podsjećati na činjenicu kako je zdravlje bogatstvo bogatstava. Osjećati se dobro, fizički i mentalno, danas je postao luksuz, stoga se stalno vraćamo pitanju kako optimizirati zdravlje i poboljšati kvalitetu života? Još od kada je nobelovac Elie Metchnikoff iznio tezu kako bugarski seljaci koji konzumiraju jogurt žive dulje, izraz „probiotik“ budi interes javnosti i postaje globalno popularan. Kad govorimo o bakterijama, većinom nam se javljaju asocijacije na uzročnike bolesti. Međutim, postoji i druga strana priče kad je riječ o bakterijama. Čak 100 milijardi bakterija naseljava svakoga od nas, od čega se većina nalazi u crijevima. U crijevima svaki čovjek ima oko 3 kilograma bakterija. Upravo u tom organu živi 10 puta više bakterija nego što imamo vlastitih stanica. Štoviše, crijeva jednog čovjeka dom su za više od 500 vrsta bakterija. S obzirom da živimo u ovako bliskoj simbiozi s bakterijama, može se reći da one imaju značajan utjecaj na organizam. Ovisno koje bakterije prevladavaju, korisne ili štetne, takav će biti i njihov utjecaj na naše zdravlje. Prevlast štetnih bakterija dovest će do neravnoteže organizma, odnosno bolesti. Ono što je nužno u tom slučaju, ili barem u prevenciji istog, je nadoknaditi dobre bakterije.

30 godina znanstvenih istraživanja i preko 100 studija ljudskog mikrobioma

Još prije 30 godina ovo je shvatila jedna Austrijanka, kao jedan od prvih vizionara uopće, u ovom tada još neistraženom području, koja se zove mag. Anita Frauwallner.

Iz tog razloga je 1991. godine u Grazu, Austriji, osnovala Institut AllergoSan, koji je zahvaljujući suradnji s priznatim znanstvenicima iz područja medicine, farmacije i biokemije, postao vodeći centar kompetencije za istraživanje mikrobioma. Od tada Institut AllergoSan, koji se bavi razvojem proizvoda izrađenih od prirodnih tvari kao što su probiotičke bakterije, biljni ekstrakti i minerali, ne prestaje s istraživanjima iz područja mikrobioma, s jasnim ciljem - učiniti život ljudima boljim.

Kao rezultat ovih istraživanja nastao je brand sinbiotika OMNi-BiOTiC®, koji je danas probiotički brand broj 1 u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te četvrti na svijetu. Impresivan je broj od preko 120 provedenih i više od 40 znanstvenih studija u tijeku, koji su pokazatelj klinički i znanstveno dokazane kvalitete i vjerodostojnosti ovog branda, koje svakodnevno prepoznaju milijuni korisnika u preko 40 zemalja diljem svijeta.

Na hrvatskom tržištu brand je prisutan od 2020. godine, s asortimanom od čak 13 sinbiotika za razne namjene: podrška crijevima i jetri, pomoć pri podnošenju stresa, zaštita imuniteta, poboljšanje metaboličkih funkcija, tijekom trudnoće i dojenja, primjerenih za bebe od prvog dana života sve do najkasnije životne dobi.

S ciljem dodatnog predstavljanja i što boljeg povezivanja s postojećim, ali i budućim korisnicima, kao i edukacije šire javnosti na temu ljudskog mikrobioma, u organizaciji tvrtke AllergoSan Hrvatska, 31. ožujka 2023. u hotelu Sheraton, održana je konferencija za medije na kojoj su javnosti predstavljeni Institut AllergoSan i brand OMNi-BiOTiC®.

Konferencija je prethodila Prvom međunarodnom simpoziju: „Probiotici u prevenciji i terapiji“, gdje su hrvatski i inozemni stručnjaci donijeli novitete iz područja istraživanja mikrobioma, a govorilo se o učincima probiotika kod kroničnih bolesti, kožnih tegoba, u ginekologiji i porodništvu, važnosti probiotika u starijoj životnoj dobi te kod upalnih bolesti crijeva i prekomjerne tjelesne težine.

Medicina temeljena na prirodnim sastojcima sa znanstvenom podlogom

OMNi-BiOTiC® predstavlja liniju sinbiotika za različite namjene, a svaki njen proizvod dokazan je kliničkim studijama provedenim u vodećim europskim bolničkim centrima. Osnivačica Instituta, mag. Anita Frauwallner, vodi cijelu priču od samih početaka, a njena glavna misija bila je i ostala – pružiti ljudima novi život jer zdravlje je osnova sreće. Pobornica medicine temeljene na prirodnim sastojcima, inzistira na znanosti i istraživanju kao podlozi razvoja OMNi-BiOTiC® proizvoda. Živim mikroorganizmima do optimalnog zdravlja, kolonizacijom crijeva „pravim“ bakterijama – čini idealnu osnovu za vitalan život.

Personalizacijom i individualizacijom do brojnih međunarodnih priznanja

Inspirirani pozitivnim učincima, milijuni korisnika diljem svijeta, ali i stručna javnost, prepoznali su kvalitetu ovih sinbiotika (sadrže dobre bakterije i njihovu hranu). NutraIngredients USA proglasio je OMNi-BiOTiC® STRESS „Probiotikom godine 2021.“, a samo godinu poslije i OMNi-BiOTiC® HETOX ušao je u finale ovog prestižnog natjecanja. Studija koja potvrđuje poboljšanu funkciju jetre čak i u stadiju ciroze uz konzumaciju sinbiotika OMNi-BiOTiC® HETOX, nagrađena je međunarodnom nagradom „Nicholas Hall Award“ kao najbolja studija iz područja hepatologije na „American liver week“, 2015. godine. Ujedno, studija s OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ nagrađena je nagradom „Robert G. Edwards Award“ kao najbolja publikacija 2021. godine, za in vitro oplodnju. Dodatno, studija koja uključuje probiotičku terapiju antibioticima asocirane dijareje s OMNi-BiOTiC® 10 AAD, koja je objavljena u međunarodno priznatom „American Journal of Gastroenterology“, proglašena je jednom od najboljih studija s probioticima od strane Svjetske gastroenterološke organizacije.

Uz već spomenute sinbiotike, najveće priznanje stekao je i OMNi-BiOTiC® 6, prvi višesojni sinbiotik na svijetu te OMNi-BiOTiC® PANDA, zahvaljujući kliničkim studijama provedenim u renomiranim europskim bolničkim centrima te provjerenim pozitivnim iskustvima korisnika diljem svijeta kroz zadnjih 30 godina.

Pošalji prijatelju na email

Komentari