Datum objave: 27. 10. 2020.

HPV (humani papilloma virus) prenosi se spolnim putem i smatra jednim od ključnih uzroka raka vrata maternice.

HPV je kratica za humani papilloma virus o kojem se, u posljednje vrijeme, u društvu sve više govori. Postoji više od 150 različitih vrsta HPV-a, no nisu sve vrste HPV-a jednako opasne.

HPV može zaraziti i žene i muškarce. Vjerovatnost da će se žena, koja ima spolne odnose, barem jednom zaraziti HPV-om veća je od 90 posto, a kod muškaraca je veća od 80 posto.

 Od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje oboli više od 300, a umre oko 100 žena. To znači da svaka tri dana jedna žena izgubi borbu s rakom koji je u većini slučajeva sprječiv i izlječiv ako se otkrije na vrijeme. Stoga je važno naglasiti važnost zdravstvenog prosvjećivanja, cijepljenja, spolno odgovornog ponašanja i redovitih kontrolnih ginekoloških pregleda.

Postoji više od 150 tipova humanih papiloma virusa

Najčešći visokorizični tipovi HPV virusa (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 68) mogu uzrokovati abnormalnosti visokog stupnja, odnosno predstadije raka i sam rak. Rak vrata maternice najčešće uzrokuju tipovi visokog rizika HPV 16 i 18 (oko 70 posto).

Najčešći niskorizični tipovi HPV virusa (6, 11, 42, 43 i 44) uzrokuju abnormalnosti niskog stupnja i spolne bradavice.

Kožni tipovi HPV virusa (1, 2, 4, 26, 27, 29, 41, 57, 3, 10, 27, 28, 41, 49) uzrokuju „obične“ bradavice na koži ruku, stopala, vrata i ostalih dijelova tijela.

Virus HPV-a može dugo ostati u organizmu, a da ne uzrokuje nikakvu manifestnu bolest. Do pojave vidljivih simptoma može proći i nekoliko godina i nemoguće je utvrditi kada je izložena osoba bila u prvom kontaktu s virusom. No, nakon nekog vremena, odnosno nekoliko godina, to stanje može prijeći u klinički vidljivu infekciju te uzrokovati promjene na sluznicama i koži.

U većini slučajeva bolest je moguće spriječiti u ranom stadiju, ako se na vrijeme otkriju i liječe uočene promjene. Infekcija može rezultirati nastankom dobroćudnih tumora kože i sluznica, koje nazivamo kondilomi ili genitalne bradavice. Osim u genitalnom i perianalnom području, bradavice se mogu pojaviti u području oka, nosa, usta i grkljana. 

Ovisno o broju i mjestu, spolne bradavice mogu biti bolne, lako se mrviti i izazivati svrbež. U slučajevima kad su bradavice male i ne vide se vizualnim pregledom potrebna je i kolposkopija, odnosno pregled instrumentom s povećalom koji pomaže otkriti bradavice na sluznici rodnice ili vrata maternice.

Dugotrajna neliječena infekcija HPV-om iz grupe visokog rizika, osim raka vrata maternice može uzrokovati i rak stidnice, rodnice, grla, anusa i penisa.

Kako se prenosi HPV?

Infekcija HPV-om je toliko česta da se, u nekom trenutku, veliki dio spolno aktivnih muškaraca i žena njime zaraze. HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom s osobom koja je zaražena HPV-om (analnim ili vaginalnim odnosom, ali isto tako i oralnim) ili ostalim kontaktima sluznice na sluznicu ili kože na kožu.

Nisu svi tipovi HPV-a isti, to jest opasni, i neće svaki rezultirati rakom. Jedanko tako nisu ni svi jednako zarazni. Niskorizični tipovi se lakše prenose nego visokorizični. U tome važnu ulogu ima imunosni sustav pojedinca.

Infekcija HPV-om najčešće prolazi bez simptoma pa zaražena osoba niti ne zna da je zaražena i da je prijenosnik infekcije. Karcinom će se razviti u jedan do 15 posto žena zaraženih HPV-om koje ne liječe kroničnu infekciju.

Što HPV znači za žensko zdravlje?

Povećani rizik od zaraze imaju mlade djevojke, češće one na hormonalnoj kontracepciji, koje su slabokrvne te one koje se neredovito i nezdravo hrane. Također, žene koje su već imale neku od spolno prenosivih bolesti (npr. klamidijsku infekciju, gonoreju, sifilis ili HIV infekciju) imaju veći rizik za razvoj raka vrata maternice. I pušenje je čimbenik koji znatno utječe na mogućnost razvoja bolesti.

U svim navedenim rizicima narušen je lokalni i generalni imunosni sustav presudan za borbu organizma s virusnim infekcijama. Kod infekcija ženskog spolnog sustava narušen je integritet sluznice. A HPV virus upravo treba oštećenja sluznice jer inficira stanice koje se dijele i nalaze uz bazalnu membranu. 

Prema nekim istraživanjima, mlade majke koje su prvo dijete rodile sa 17 ili manje godina, imaju dvostruko veći rizik u usporedbi sa ženama koje prvo dijete rode s 25 ili više godina. Iako HPV nije pokazatelj promiskuitetnog načina života, spolno odgovorno ponašanje ponekad je od presudne važnosti.

Kako potvrditi sumnju?

Je li infekcija uistinu prisutna ili ne moguće je utvrditi jedino testom na HPV virus.

PAPA testom se otkriva postojanje promjena u stanicama. Prema potencijalu za razvoj raka vrata maternice, citološki nalaz izdvaja abnormalnosti niskog stupnja - LSIL (eng. Low-grade Squamous Intraepithelial Lesion) i visokog stupnja - HSIL (eng. High grade Squamous Intraepithelial Lesion). Kategorije zamjenjuju ranije opisane stupnjeve (CIN I, CIN II, CIN III, CIS), na način da LSIL podrazumijeva CIN I, dok se ostali CIN stupnjevi odnose na promjene visokog stupnja HSIL. Granica za invazivni karcinom je kada atipične stanice probiju bazalnu membranu sluznice te dospiju u dublje slojeve gdje se nalazi limfni i krvožilni sustav.

Što preporučiti HPV pozitivnim pacijenticama?

Ne postoji specifično liječenje infekcije HPV virusom, no na tržištu u Hrvatskoj dostupan je proizvod Papilocare® gel za rodnicu, koji se preporučuje za pacijentice pozitivne na HPV kod kojih još ne postoji oštećenja sluznice, ali i za pacijentice pozitivne na HPV s ASCUS (atipične skvamozne stanice neodređenog značenja) ili LSIL (skvamozna intraepitelna lezija niskog stupnja) nalazom.

Papilocare® ima svojstva koja omogućuju stvaranje obrambene barijere u transformacijskoj zoni vrata maternice kako bi se spriječio rizik od integracije HPV-a u sluznicu. Omogućuje i poboljšanje procesa ozdravljenja kad se koristi kao pomoć u liječenju intraepitelnih lezija sluznice vrata maternice i rodnice uzrokovanih HPV-om.

Papilocare® je medicinski proizvod koristan za:

  • kontrolu i pomoć pri ponovnoj epitelizaciji transformacijske zone vrata maternice kako bi se spriječio rizik od nastanka lezija uzrokovanih HPV-om (LSIL)
  • pomoćno liječenje intraepitelnih lezija uzrokovanih HPV-om
  • obnavljanje i ponovnu epitelizaciju lezija sluznice vrata maternice i rodnice
  • ponovno uspostavljanje ravnoteže mikrobiote rodnice
  • poboljšanje zdravlja rodnice
  • stvaranje zaštitnog sloja koji brzo smanjuje nelagodu, stvarajući odgovarajuće uvjete za poticanje prirodnog procesa ozdravljenja.

Dugogodišnja infekcija HPV-om, koja se ne otkrije i ne liječi, može dovesti do razvoja predstadija zloćudnih tumora epitela, ali i karcinoma. Stoga se ženama savjetuje redovit odlazak na ginekološke preglede kako bi se utvrdilo imaju li genitalnu infekciju HPV-om i je li PAPA test uredan. Što se promjene uzrokovane djelovanjem HPV-a ranije uoče i ranije započne odgovarajuća terapija, mogućnost ozdravljenja je veća.

Rak vrata maternice je četvrti najčešći rak u žena. Ipak, odgovornim ponašanjem, edukacijom i redovitim posjetima ginekologu taj broj mogao bi biti puno manji, a broj izliječenih žena znatno viši.

Autor: doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac dr. med., spec. ginekologije i porodiljstva, subspec. ginekološke onkologije

Izvor: www.vasezdravlje.com

Pošalji prijatelju na email

Komentari