Datum objave: 20. 05. 2022.

Izlaganje suncu je neizbježno, ali i neophodno za sintezu nekih čimbenika u organizmu. Međutim, ponavljanje nezaštićene izloženosti sunčevom zračenju može uzrokovati oštećenja kože i oka, suzbijanje imunološkog sustava i rak kože.

Sunčeva svjetlost sadrži tri tipa ultraljubičastih zraka: UVA, UVB i UVC. UVA zrake uzrokuju starenje kože i pojavu bora te pridonose raku kože. Budući da prolaze kroz ozonski sloj, njihovom zračenju smo najizloženiji. UVB zrake uzrokuju opekotine i katarakte te imaju negativan učinak na imunološki sustav. Nastanak melanoma povezan je s ozbiljnim UVB opeklinama koje se najčešće javljaju u dobi do 20. godine. Većinu UVB zraka apsorbira ozonski sloj, ali ih prolazi dovoljno da mogu uzrokovati ozbiljnu štetu. UVC zrake su najopasnije, ali ih ozonski omotač reflektira, pa ne dolaze do Zemlje.

Važno je pravilno se zaštititi od izlaganja suncu i štetnim UVA i UVB zrakama. Zaštitne kreme su dobra zaštita, ali često zbog nepravilnog i nedovoljnog nanošenja njihova zaštita nije dovoljna. Zato je za dodatnu zaštitu izuzetno važno prehranu obogatiti antioksidansima. Oni štite stanice od štetnog djelovanja sunčevog zračenja i u tijelu djeluju kao čistači slobodnih radikala, sprječavaju i popravljaju već nanesenu štetu. Vitamini A, C, D i E učinkoviti su u zaštiti organizma, imaju snažno antioksidativno djelovanje te jačaju imunološki sustav.

Pripreme za ljeto su počele uz Solgar Prirodni beta karoten, Solgar Advanced Antioxidant formulu i/ili Solgar Astaksantin.

Pošalji prijatelju na email

Komentari