Vitaminoteka

Datum objave: 22. 05. 2020.

Međunarodno udruženje za istraživanje boli (engl. International Association for the Study of Pain – IASP) definira bol kao „neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva ili uvjetovano tom štetom ili ozljedom“.

Izazovi modernoga doba

Ljudsko tijelo predviđeno je za kretanje, a zbog užurbanog stila života potrebe za kretanjem sve manje ispunjavamo. Zbog manje kretanja i nepravilnog položaja tijela na radnome mjestu, sjedeći u autu i čestim provođenjem vremena u poluležećem položaju započinjemo „začarani krug“ boli.

Što se manje krećemo, sve više sjedimo i to najčešće u nepravilnom položaju tijela zbog čega dolazi do iritacije živca, zatim istegnuća mišića pa mehaničkog pritiska na živce pri čemu nastaje bol koja ponovno sprječava kretanje i vraća nas na početak problema.

Do boli u leđima dolazi zbog raznih uzroka, a jedan od čestih je oštećenje živaca. Do oštećenja živaca u leđima može doći zbog brojnih čimbenika kao što su dijabetes, ozljede, određene autoimune bolesti, infekcije uzrokovane virusima pa čak i nedostatak vitamina, kao što su vitamin B6 i B12. Takva su oštećenja najčešće ireverzibilna, odnosno nepopravljiva. Međutim, nova znanstvena istraživanja bacaju novo svjetlo na ovaj problem i otkrivaju nove molekule koje imaju neuroregenerativno djelovanje.

Što su nukleotidi?

Nukleotid je glavna gradivna jedinica DNK, molekule koja je najpoznatija po ulozi prenošenja genetičke informacije s jedne generacije na drugu. Nukleotidi imaju i mnoge druge uloge u organizmu ljudi, naime najpoznatiji nukleotid ATP čini glavnu jedinicu slobodne energije na razini stanice i naziva se „stanična energetska valuta“. Također, nukleotidi sudjeluju u nizu drugih metaboličkih i hormonskih procesa, a biokemija vitamina samo je jedan od njih.

Za vitamine B skupine u obliku dodatka prehrani su zasigurno svi već čuli, ali nukleotidi u obliku dodatka prehrani predstavljaju poprilično novo i revolucionarno otkriće, a pogotovo njihova primjena u borbi protiv boli. 

Otkriće djelovanja ove molekule bilo je posve slučajno. U jednom znanstvenom istraživanju u kojem je proučavano djelovanje klasičnog lijeka protiv boli, nukleotidi s vitaminima B skupine korišteni su kao kontrola, a rezultati su se pokazali iznenađujućima – potencijalan analgetski učinak mješavine nukleotida i vitamina B skupine. Ti su isti znanstvenici proveli novo istraživanje kako bi provjerili ranije dobivene rezultate te su potvrdili prethodna saznanja još jednom dobivenim pozitivnim rezultatima.

Utjecaj nukleotida i vitamina B skupine na bol u leđima

Klasična terapija protiv boli nerijetko ne pokazuje željene učinke i zato raste zanimanje za pronalaskom tvari i molekula koje će pomoći u rješavanju tog problema. U znanstvenom istraživanju provedenom u Zagrebu proučavao se učinak kombinacije nukleotida i vitamina B1, vitamina B6, vitamina B3, folne kiseline i vitamina B12 na smanjenje boli u leđima u pacijenata s hernijom intervertebralnog diska. 

Rezultati su pokazali kako kombinacija nukleotida i vitamina B skupine u obliku dodatka prehrani zajedno s uobičajenom terapijom analgetika pokazuje bolji učinak u smanjenju osjećaja boli u odnosu na samu terapiju analgeticima. Trebalo je samo 14 dana kako bi se primijetilo značajno poboljšanje u vidu smanjenja osjećaja boli. 

Ovakvi rezultati bili su očekivani. Naime, prethodne kliničke studije koje su proučavale učinak dodatka prehrani s nukleotidima i vitaminima B skupine na bol pokazale su slične rezultate. Znanstvena istraživanja pokazala su kako ova kombinacija nutrijenata smanjuje osjećaj boli, odnosno ima analgetski učinak, te obnavlja oštećenja živaca koja uzrokuju bol. 

Ovakvi ohrabrujući rezultati znanstvenih studija ulijevaju nadu u povećanje opcija pri suzbijanju boli u leđima koji predstavlja ozbiljan problem za veliki broj ljudi čija je kvaliteta života narušena i koji su spriječeni ispunjavati svakodnevne zadatke. Prekinimo začarani krug i dragocjeno izgubljeno vrijeme provedimo uz ljude koje volimo, radeći ono što volimo.

Neuronal – moderna mješavina aktivnih tvari na bazi nukleotida i vitamina B kompleksa

Neuronal je inovativan dodatak prehrani koji sadrži nukleotide, tiamin (vitamin B1), niacin (vitamin B3), piridoksin (vitamin B6), folnu kiselinu (vitamin B9) te cijanokobalamin (vitamin B12). 

Zbog svog jedinstvenog sastava Neuronal doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava, normalnoj psihološkoj funkciji, normalnoj funkciji imunosnog sustava, smanjenju umora i iscrpljenosti te doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. Ovaj dodatak prehrani proizveden je prema najvišim standardima kvalitete EU. Neuronal ne sadrži sol, gluten, kvasac, soju, mliječne proizvode i konzervanse.

Pošalji prijatelju na email

Komentari