Vitaminoteka

Datum objave: 24. 05. 2023.

Stres, povišeni trigliceridi u krvi, debljina, povišeni krvni tlak, pušenje i manjak tjelesne aktivnosti samo su neki od najvažnijih uzroka nastanka bolesti srca i krvnih žila koje značajno narušavaju kvalitetu života i utječu na smanjenje životnog vijeka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije zbog kardiovaskularnih bolesti godišnje umire više od 18,6 milijuna ljudi.

Iako genetika ima određeni utjecaj na pojavu kardiovaskularnih bolesti, njezina se važnost nerijetko precjenjuje. Naime, najnovija istraživanja pokazuju da je riječ o bolestima koje je moguće predvidjeti, a sukladno tomu i spriječiti. Ključne korake u prevenciji čine pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i nepušenje.

Mediteranski model prehrane u kojem dominiraju žitarice, mnogo voća i povrća, nezasićene masti iz maslinovog ulja i plave ribe, te niskomasni mliječni proizvodi pokazao se blagotvornim za zdravlje srca i krvnih žila. Mediteranska dijeta bogata je vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, kvalitetnim proteinima ribe, složenim ugljikohidratima, nezasićenim masnoćama te osobito blagotvornim omega-3 masnim kiselinama. Svi ovi nutrijenti djeluju sinergijski u cilju očuvanja dobrog kardiovaskularnog zdravlja koje ima izuzetno snažan utjecaj na smanjenje rizika od prerane smrti, kao i na dulji životni vijek.

Omega – 3 masne kiseline – sinonim za zdravlje srca

Omega – 3 masne kiseline, poput eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) masne kiseline, blagotvorno djeluju na zdravlje srca. Naime, ove dragocjene masnoće štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem. Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni) te riba iz hladnih mora (haringa, losos), alge, zooplankton i plodovi mora te sjemenke i orašasti plodovi. Vrijedan izvor omega – 3 masnih kiselina predstavljaju i dodaci prehrani, poput ulja račića krila.

Zanimljivo je kako EPA i DHA koje nalazimo u ulju krila dolaze u specifičnom obliku – vezane za fosfolipide zbog čega se lako apsorbiraju i izuzetno učinkovito prenose po tijelu te ugrađuju u stanične membrane.

Osim toga, ova prirodna smjesa omega – 3 masnih kiselina u kombinaciji s crvenim pigmentom astaksantinom koji djeluje kao antioksidans, smatra se vrlo stabilnom, postojanom i lako iskoristivom u našem tijelu.

Neizostavni trio za nižu razinu homocisteina u krvi

Vitamini B6 i B12, u kombinaciji s folnom kiselinom, zajedno djeluju u cilju smanjenja razine homocisteina. Ova aminokiselina, u slučaju pretjeranog nakupljanja u organizmu, može povećati rizik za razvoj bolesti srca. Osim toga, istraživanja novijeg datuma pokazuju kako se povećani unos folata i vitamina B6 povezuje sa smanjenim rizikom za razvoj koronarne bolesti srca.

Svuda prisutan Q10

Jedan od osnovnih tjelesnih koenzima, Q10, poznat i kao ubikinon, potječe od latinske riječi ubiquitarius što znači „svuda prisutan". Ljudsko tijelo stvara koenzim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, unosimo ga i hranom, a najzastupljeniji je u mesu i ribi.

Kod osoba koje imaju probleme sa zdravljem srca, kardiomiopatijom i hipertenzijom zabilježene su niske razine ovog važnoj tjelesnog koenzima. Iako postoje brojne tegobe i bolesti kod kojih koenzim Q10 može biti od koristi, najviše je istraživanja rađeno o ulozi koenzima Q10 upravo kod prevencije i potporne terapije bolesti srca te krvnih žila. Naime, u literaturi se spominje povoljan učinak kod povišenog krvnog tlaka, kardiomiopatije, angine pectoris te prevencije infarkta miokarda. Najznačajnije djelovanje koenzima Q10 na kardiovaskularno zdravlje temelji se na antioksidativnom učinku, posebice inhibiciji oksidacije lošeg LDL kolesterola i poboljšanju funkcije stijeke krvnih žila.

Savršeni dvojac za optimalno zdravlje srca

Jeste li znali da nedostatak magnezija može imati štetne posljedice za naš kardiovaskularni sustav jer primjerice može dovesti do češćih aritmija? Magnezij, poznat i kao glavni „antistresni” mineral, u našemu tijelu sudjeluje u regulaciji krvnog tlaka, a važan je i za pravilan ritam srca. Uz bogate prehrambene izvore, poput cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova.

Budući da je naša prehrana vrlo često manjkava magnezijem, u ostvarenju preporučene dnevne doze od 375 mg od koristi nam mogu biti dodaci prehrani s magnezijem, pri čemu bolju apsorpciju pokazuju aminokiselinski kelati, primjerice magnezijev bisglicinat. Osim toga, zanimljiva je informacija kako apsorpciju magnezija povećava i vitamin B6.

Željezom protiv anemije

Željezo je esencijalni mikronutrijent koji u našem tijelu ima brojne uloge, a jedna od najvažnijih je povezana sa stvaranjem crvenih krvnih stanica. Do nedostatka željeza može doći zbog različitih razloga, a najčešće je riječ o nedovoljnom unosu ili povećanom gubitku željeza iz organizma. Uzrok nedovoljnog unosa može biti neadekvatna prehrana ili malapsorpcija. Kao posljedica može se razviti anemija, a ako se ovo stanje ne liječi može dovesti do nepravilnog rad srca ili čak zatajenja.

U prirodi željezo nalazimo u dva oblika: hem željezo koje nalazimo u namirnicama životinjskog podrijetla te ne-hem željezo čiji su izvori namirnice biljnog podrijetla. Hem - željezo se u odnosu na ne-hem željezo učinkovitije apsorbira. Međutim, apsorpcija ne-hem željeza može se poboljšati ako se prehrana obogati vitaminom C. Najjednostavniji način nadoknade željeza je putem dodataka prehrani pri čemu pripravci s organskim kompleksima željeza, primjerice željezo-bisglicinat, imaju bolju apsorpciju i neusporedivo manje gastrointestinalnih nuspojava u odnosu na ionsko željezo. Zbog olakšane apsorpcije potrebne su i niže doze prilikom suplementacije.

CardioVasc Plus - prirodna pomoć za zdravlje srca

CardioVasc Plus rezultat je višegodišnjeg istraživanja za zdraviji kardiovaskularni sustav. Ovaj jedinstveni proizvod predstavlja sinergiju čak 10 bioaktivnih sastojaka u jednoj kapsuli za zdravlje kardiovaskularnog sustava:

  • Ekstrakt lipida dobiven iz antarktičkog krila (Euphausia superba)
  • Fosfolipidi
  • Omega – 3 masne kiseline
  • Astaksantin
  • Magnezij (Magnesium Glycinat Chelate)*
  • Koenzim Q10
  • Cink
  • Željezo (Ferrous Bisglycinate Chelate)*
  • Vitamin B6
  • Selen
  • Vitamin B12

Cardiovasc plus je moguće naručiti putem sljedeće poveznice, a prilikom checkout procesa, uz kod SRCE20, ostvarujete popust od -20% za online narudžbu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari