Datum objave: 02. 02. 2021.

Još uvijek ne postoji lijek, no postoje prirodna i učinkovita sredstva za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva

Od sindroma iritabilnog crijeva pati između 9 i 23 posto odraslih osoba, a pojavnost je čak tri puta češća kod žena. Simptomi kod sindroma iritabilnog crijeva često uključuju nadutost, grčeve i bol u trbuhu te pritisak u crijevima. Mogu se pojaviti i zatvor stolice i proljev, prekomjerno stvaranje plinova te osjećaj nadutosti. 

Točan uzrok liječnicima još nije u potpunosti poznat, no ono što se zna jest da pojavi simptoma iritabilnog crijeva pogoduju:

  • upale i infekcije
  • stres
  • prejedanje
  • pretjerana konzumacija gaziranih napitaka, kave i alkohola.

Uputno je stoga kavu zamijeniti čajem, jer zrna kave sadrže enzime koji nadražuju probavni sustav. Iz prehrane bi trebalo u što većoj mjeri izbaciti masnu hranu, odnosno konzumirati više kuhanog mesa, ribe i povrća. Hrana poput bombona i žvakaćih guma lako uzrokuje plinove i nadutost zbog količine umjetnih zaslađivača koje sadrži, stoga ih je potrebno izbjegavati, po potrebi i potpuno ukloniti iz prehrane. Kod nekih ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva već i jedno alkoholno piće može uzrokovati bol i poteškoće, tako da je i alkohol preporučljivo smanjiti ili prestati konzumirati.

Savjeti za prehranu kod sindroma iritabilnog crijeva

Važno je slušati svoje tijelo, jer se intenzitet i učestalost simptoma razlikuju od osobe do osobe. Savjetuje se ne jesti puno odjednom, nego obroke rasporediti na pet manjih tijekom dana, a između njih piti dovoljnu količinu vode. Važno je u obrocima uživati, hranu jesti polako i što bolje sažvakati je, jer gutanje prevelike količine zraka također može uzrokovati nadutost i plinove.

Ako je jedan od simptoma iritabilnog crijeva zatvor, u prehranu biste trebali uvrstiti integralne mekinje, klasičan kruh i tjesteninu zamijeniti onim od integralnog brašna te jesti više povrća i voća.

Učinkovita pomoć je i Enterosgel, koji se temelji na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih štetnih tvari u crijevu, poput endotoksina i enterotoksina. Enterosgel i na njega vezani toksini i štetne tvari uklanjaju se iz tijela stolicom, što smanjuje učestalost stolica i trajanje proljeva.

Važan korak u pomoći kod sindroma iritabilnog crijeva je i vođenje dnevnika prehrane

U dnevniku prehrane prate se svi obroci tijekom dana, vrsta i količina namirnica i pića te pojavljivanje i opis simptoma. Na ovaj način, s vremenom se može uočiti koje su to namirnice koje uzrokuju bol i poteškoće te ih izbaciti iz prehrane. Svakodnevnim zapisivanjem i praćenjem onoga što konzumiramo moguće je napraviti promjene u prehrani i pomoći organizmu.   

  • Dnevnik pišite svaki dan, od ponedjeljka do petka, a na kraju tjedna napravite rezime i napišite zaključke.
  • Opisujte sve namirnice i pića koja ste konzumirali te opis i učestalost simptoma. Jednom kad putem dnevnika uvidite pogreške u prehrani, lakše ih je ispraviti i pozitivno utjecati na zdravlje. 
  • Važno je obroke u dnevnik prehrane upisivati odmah, odnosno što prije, kako biste imali evidenciju svakog zalogaja, uključujući i šaku suhog voća, kocku čokolade ili čašu soka.
  • Da biste lakše otkrili koje vam namirnice uzrokuju simptome i poteškoće, grupirajte ih. Primjerice, kategorije mogu biti kruh i žitarice, voće i povrće, mliječne namirnice, proteini, piće. 
  • Opisujte veličine porcija koristeći veličinu šake. To će vam pomoći da bolje osvijestite količinu hrane koju unosite, posebice ako vam te namirnice uzrokuju poteškoće.

Važno je kada ste i koliko jeli, a umjesto jednog ili dva velika obroka u danu, spomenuli smo već, bolje je imati tri do pet manjih. Također, nije isto jedete li posljednji put u pet poslijepodne ili dva sata prije ponoći. Dnevnik prehrane će vam vrlo brzo pokazati konzumirate li premalo voća i povrća, pijete li previše gaziranih pića koja mogu uzrokovati nadutost i pogoršanje simptoma iritabilnog crijeva ili pak imate naviku jedenja navečer prateći televizijski program.

Postoji li lijek za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva?

Nažalost još uvijek ne postoji lijek, no postoje prirodna i učinkovita sredstva za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva. Primjerice, ulje paprene metvice opušta glatku muskulaturu crijeva te se kod nekih pacijenata pokazalo kao učinkovito sredstvo smanjenja boli.

Enterosgel je oralna suspenzija indicirana za simptomatsko liječenje akutnog proljeva i kroničnog proljeva povezanog sa sindromom iritabilnog crijeva. Iz tijela se uklanja stolicom, uklanjajući ujedno i adsorbirane toksine i štetne tvari.

Kako biste, što je više moguće, smanjili simptome sindroma iritabilnog crijeva važno je pratiti koja hrana uzrokuje smetnje, pojačati tjelesnu aktivnost te manjiti stres. Već i manjim promjenama u prehrani i načinu života moguće je utjecati na smanjenje aktivacije sindroma iritabilnog crijeva.

Autor: Ivanka Veselčić, dr.med.dent.

Izvor: www.vasezdravlje.com

Pošalji prijatelju na email

Komentari