Mirja Zupčić

Datum objave: 13. 05. 2019.

Milijuni ljudi u svijetu svakodnevno pretražuju internet u potrazi za informacijama o zdravlju.

Živimo u uzbudljivom vremenu tehnološkog i medijskog napretka koji ima potencijal pomoći u poboljšanju zdravlja i boljem podnošenju bolesti. Iako je dostupnost informacija donijela puno dobroga, nažalost potraga za zdravstvenim savjetom na internetu ponekad može odvesti bolesnika u krivom smjeru. 

Negativne strane „doktora Google-a“

Fenomen, koji su medicinski djelatnici nazvali „doktor Google“, doveo je do situacije da bolesnici unaprijed, prije razgovora sa svojim liječnikom stvore čvrsto mišljenje o svom zdravstvenom stanju i tijeku liječenja te se događa i da ne prihvate mišljenje liječnika nakon što su im pružene sve informacije i službeno medicinsko stajalište. Informacije o zdravlju i prehrani na internetu uvelike variraju u kvaliteti i kredibilitetu. Također, postoji razlika između informacija koje su dostupne zdravstvenim djelatnicima i informacija koje su dostupne općoj populaciji.

Nije loše informirati se o svom stanju na internetu, međutim, uloga liječnika je da sve sakupljene informacije protumači u odnosu na individualnu situaciju. 

Najbolji izvori medicinskih informacija

Kada netočne informacije prihvatimo kao činjenicu, tada smo u opasnosti od potencijalne štete koja može nastati pogrešnim djelovanjem. Oboljeli od malignih bolesti suočavaju se s brojnim problemima, a jedan od njih je pothranjenost i propadanje tkiva. Primjerice, određeni eksperimentalni modeli prehrane poput gladovanja, koji uzrokuju dodatno narušavanje nutritivnog statusa oboljelog, te primjena upitnih dodataka prehrani nedokazane djelotvornosti koji ulaze u interakciju s terapijom i imaju toksični učinak na organizam, mogu napraviti nepopravljivu štetu. 

Kod pretraživanja internetskih stranica sa sadržajem o zdravlju i prehrani provjerite:

  • Jesu li članke pisali stručnjaci s iskustvom?
  • Jesu li informacije zastarjele ili su novijeg datuma?
  • Temelje li se navedene informacije na znanstvenim istraživanjima?

Ključno je da oboljeli od malignih bolesti dobiju što više informacija o tome kako poboljšati prehranu tijekom i nakon terapije.

Jedan od pouzdanih izvora informacija o prehrani je portal nijeFRKA.hr gdje se na jednom mjestu mogu dobiti provjereni, primjenjivi i praktični savjeti vezani za prehranu i odgovori na najčešća pitanja koje su pisali stručnjaci.

Na portalu korisnici mogu samostalno provjeravati svoj stupanj uhranjenosti, a putem e-maila svim registriranim korisnicima redovno stižu preporuke i savjeti prilagođeni dijagnosticiranoj vrsti odnosno sijelu karcinoma. 

 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Maligne bolesti, nijeFRKA, onkologija,

Komentari