Datum objave: 02. 02. 2021.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana pojavom ekcema, subjektivnim snažnim osjećajem svrbeža i poremećenom kvalitetom života.

Koža cijelog tijela je suha, ljuskava, sklona svrbežu i iritacijama. Koža pojedinca s atopijskim dermatitisom je izuzetno osjetljiva, ne podnosi isušivanje koje nastupa korištenjem klasičnih komercijalno dostupnih pripravaka. Klasična dob pojave je dojenačka dob, najranije od 3. mjeseca života. U 80% slučaja bolest nestaje tijekom ranog djetinjstva, no u težim oblicima može se nastaviti i u odrasloj dobi.

Koji dijelovi tijela su najčešće zahvaćeni atopijskim dermatitisom?

Neki dijelovi tijela više su izloženi okolišnim čimbenicima od drugih, naše ruke mnogo rade i redovito ih peremo pa su dio tijela koji je najčešće izložen kemikalijama. Zbog ove vrste izloženosti koža je sklonija razviti atopijski dermatitis. Dob je još jedan čimbenik koji utječe na mjesto na kojem se bolest pojavljuje. Najčešće su zahvaćeni:

  • Lice i vrat: javlja se često kod beba i djeca na obrazima, iza ušiju, u pregibima na vratu beba i na nježnom području oko očiju.
  • Glava i vlasište: kod bebe i djece poznat je pod nazivom tjemenica. Znanstvenici smatraju da je riječ o gljivičnoj infekciji, a uobičajeni simptomi koji ga prate su debele, hrapave, žućkaste ljuskice na koži tjemena djeteta iako se može pojaviti na očima i na nosu.
  • Ruke: Simptomi mogu varirati od blage suhoće, crvenila i svrbeži do perutavih ruku i ruku izuzetno sklonih svrbežu. U najgorim slučajevima, na koži se mogu pojaviti žuljevi i pukotine koje vlaže ili krvare. Može biti zahvaćen bilo koji dio ruke, a simptomi se razlikuju od osobe do osobe.

Koje su faze atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem pojavljuje se u dvije faze. Faza izbijanja simptoma jedan je od naziva kojim se opisuje faza kad je koža najviše sklona iritaciji. Naziva se i ‘aktivnom fazom’ ili ‘akutnom fazom’ bolesti i simptomi uključuju lagani do snažni svrbež, peckanje, bol, crvenu, suhu, prhutavu kožu, pri čemu je koža neujednačena ili natečena, te može blago krvariti.

Između akutnih faza postoje razdoblja kad je atopična koža mirnija i manje sklona iritaciji. Riječ je o neakutnoj fazi koja se također naziva i neaktivnom fazom, intervalom ili fazom bez izbijanja simptoma. U toj fazi koža i dalje izgleda suho i lagano je pahuljasta, ali je manje sklona svrbežu. Također, mogu se javiti sitne napukline od prijašnjeg izbijanja simptoma.

Kako njegovati atopičnu kožu?

Svakodnevna  rutina u njezi kože i korištenje pripravaka posebno formuliranih za atopičnu kožu pomoći će ublažiti simptome atopijskog dermatitisa i dati koži najbolju priliku da bude smirena duže vrijeme.

Dermokozmetička Eucerin® AtopiControl njega klinički i dermatološki smanjuje suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažava svrbež te je dokazano pogodna za atopičnu kožu. Inovativna formula s kombinacijom omega-6 masnih kiselina i licochalconom A obnavlja kožu, dokazano smanjuje suhoću, perutanje, zategnutost kože i ublažava svrbež, dok ceramidi jačaju prirodni zaštitni sloj kože.

Omega-6 masne kiseline iz ulja noćurka i ulja sjemenki grožđa njeguju i hrane zahvaćenu kožu i obnavljaju njen prirodni zaštitni sloj, dok je licochalcon A (ekstrakt korijena sladića) prirodni protuupalni antioksidans koji ublažava crvenilo i smiruje upalu.

Cjelokupna njega sadrži velik broj pripravaka koji pružaju atopičnoj koži trenutno olakšanje. Primjerice, Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu kože sklone crvenilu ima klinički dokazano djelovanje na izgled kože kod atopijskog dermatitisa kao i primjena 1% hidrokortizon kreme.

Njega atopične kože kod djece

Njega kože djeteta započinje odmah po rođenju. Kožna barijera dojenčeta je nezrela, tim više je potrebno obratiti pozornost na pravilan odabir pripravaka. Njega kože mora biti svakodnevna, a budući da omogućava bliski kontakt majke i djeteta, sama njega predstavlja dodatno ugodno vrijeme provedeno od strane majke i bebe. Što je njega primjerenija, faze remisije bolesti će biti produljenija, a sama upala blaža, što će pak umanjiti potrebu za korištenjem lokalnih kortikosteroida koje je nužno primijeniti kada nastupe ekcemi. Prikladna njega kao što je Eucerin® AtopiControl igra ključnu ulogu u zaštiti i umirivanju atopične kože mališana.

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari