Tena Škunca

Datum objave: 26. 01. 2022.

Liječenje vanjskog ječmenca izuzetno je važno započeti čim primijetimo prve znakove izbijanja. Na taj način možemo spriječiti daljnji rast ječmenca, ali i ubrzati oporavak.

Simptomi vanjskog ječmenca najčešće se liječe korištenjem toplih obloga. Osim toga, redovitim pranjem ruku smanjit će se mogući prijenos mikroorganizama s ruku na oči te na taj način spriječiti razvoj ječmenca, odnosno smanjiti iritacija postojećeg ječmenca. Ječmenac se nikako ne smije istiskivati jer tako samo dodatno proširujemo postojeću infekciju. Vrijedno je spomenuti kako u razdoblju oporavka od vanjskog ječmenca valja izbjegavati korištenje šminke, posebice na i oko područja očiju, kao i kontaktnih leća.

Pomoć dolazi iz prirode

Određeni prirodni sastojci pokazali su se vrlo učinkovitima kada je u pitanju smanjenje simptoma vanjskog ječmenca. Tako su ekstrakt kore cimeta te manuka med i ulje manuka jedni od najpoznatijih saveznika u olakšavanju ovog neugodnog i bolnog stanja.

Ekstrakt kore cimeta

Cimet je popularni začin kojeg dobivamo iz unutarnje kore stabla latinskog naziva Cinnamomum. Postoji nekoliko različitih vrsta cimeta, a dvije glavne vrste u upotrebi su cejlonski (Cinnamomum zeylanicum) i kineski cimet (Cinnamomum cassia).

Cejlonski cimet naziva se i „pravi“ cimet, upravo zbog svojih blagotvornih svojstava poznatih već tisućama godina, a koja su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja.

Za poznati topli i slatkasti miris cimeta zaslužan je visoki sadržaj cinamaldehida. Znanstvenici vjeruju kako je upravo ovaj aktivni spoj, prisutan u eteričnom ulju cimeta, odgovoran za moćni blagotvorni učinak cimeta. Jedno od najzanimljivijih učinaka cinamaldehida je njegovo antibakterijsko svojstvo koje može pomoći u smanjenju različitih vrsta infekcija.

Osim toga, cimet potiče cirkulaciju i eliminaciju toksina iz kože, a zahvaljujući svojstvu zagrijavanja može djelovati kao „prirodni topli oblog”.

Manuka med

Manuka med dobivamo vrijednim radom pčela medarica iz nektara biljke Leptospermum scoparium, poznatije kao manuka grm koji raste na Novom Zelandu. Ova dragocjena vrsta meda posebna je izuzetnoj antibakterijskoj aktivnosti koja se teško može uspoređivati s drugim poznatim vrstama meda.

Metilglioksal je aktivni sastojak manuka meda kojemu se pripisuju antibakterijska svojstva. Brojne vrste bakterija su osjetljive na djelovanje manuka meda, uključujući i bakterije roda Staphylococcus, što je posebno interesantno budući da čak 90-95% svih slučajeva ječmenaca otpada na infekciju uzrokovanu upravo ovim rodom bakterija.

Osim antibakterijskog djelovanja, manuka med također djeluje protuupalno te hidratizira i obnavlja kožu.

Ulje manuka

Manuka ulje je esencijalno ulje dobiveno iz spomenute biljke Leptospermum scoparium koju autohtoni stanovnici Novog Zelanda i Australije već stotinama godina koriste u tradicionalnoj medicini.

Ulje manuka posjeduje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva te smanjuje otečenost i ublažava bol, a postojeći znanstveni dokazi ukazuju na učinkovito djelovanje manuka ulja u liječenju brojnih infekcija na koži.

ZUMA OptiCleaner – prva pomoć kod ječmenca

ZUMA Opticleaner mast prva je učinkovita pomoć kod ječmenca dostupna u ljekarnama, a sadrži tri aktivna prirodna sastojka koji provjereno ublažavaju simptome ječmenca i chalaziona:

  • manuka med
  • ulje manuka
  • ekstrakt kore cejlonskoga cimeta

Zahvaljujući inovativnoj formuli baziranoj na manuka medu, Zuma OptiCleaner brzo i učinkovito ublažava simptome vanjskog ječmenca i chalaziona, poput svrbeža, boli i oticanja te ubrzava regeneraciju epidermisa.

Pošalji prijatelju na email

Komentari