Vitaminoteka

Datum objave: 20. 04. 2023.

Znate li koji je najčešći oblik masnoća u našem tijelu? To su trigliceridi koje naš organizam koristi za dobivanje energije.

Ako je razina triglicerida u krvi povišena, razvija se hipertrigliceridemija, stanje koje može predstavljati rizik za razvoj određenih problema sa zdravljem.

Zašto dolazi do povišene razine triglicerida u krvi?

Kada jedemo, svu energiju koju unosimo putem hrane, a koja nam toga trenutka nije potrebna, naše tijelo skladišti u masnim stanicama u obliku triglicerida. Onoga trenutka kada tijelo detektira da mu je potrebna energija, trigliceridi se oslobađaju iz masnih stanica pod utjecajem hormona. Ako prehranom unosimo više jednostavnih šećera nego li naš organizam može potrošiti, postoji rizik od povišene razine triglicerida u krvi.

Hipertrigliceridemija predstavlja važan čimbenik rizika za razvoj ateroskleroze koja pak može dovesti do srčanog i moždanog udara, te niza drugih kroničnih bolesti.

Kao i kod drugih poremećaja masnoća u krvi, i povišena razina triglicerida može biti genetski uzrokovana ili se pak javiti u sklopu drugih bolesti i poremećaja poput debljine, dijabetesa tipa 2 ili metaboličkog sindroma.

Povišeni trigliceridi u brojkama

Povišena koncentracija triglicerida nedvojbeno je važan čimbenik rizika za razvoj raznih kroničnih bolesti današnjice. Normalna razina triglicerida je manja od 1,7 mmol/L, granično povećane vrijednosti su od 1,7 do 2,3 mmol/L, umjereno visoke vrijednosti 2,3 do 5,7 mmol/L, vrlo visoke 5,7 do 10,0 mmol/L, dok su vrijednosti više od 10 mmol/L ekstremno povišene vrijednosti triglicerida u krvi.

Kako si pomoći kod povišenih triglicerida?

Liječenje povišene razine triglicerida u krvi prvenstveno se temelji na intenzivnoj promjeni neadekvatnog načina života, čime se trigliceridi mogu sniziti za čak 50%. Dakle, pravilne životne navike koje uključuju kvalitetnu prehranu, dobar san, adekvatnu hidraciju te redovitu tjelesnu aktivnost tijekom cijelog životnog vijeka temelj su prevencije povišene razine masnoća u krvi.

U smjernicama Europskog kardiološkog društva navedeni su i dodaci prehrani odnosno sastojci koji imaju povoljan učinak na razinu lipida u plazmi te ih valja razmatrati kao dio strategije u prevenciji odnosno liječenju kardiovaskularnih bolesti. Među navedenim sastojcima posebno se ističu omega - 3 masne kiseline, dragocjene masnoće koje štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem. Dvije vrste omega – 3 masnih kiselina, eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina, posjeduju i blago antihipertenzivno djelovanje te smanjuju brzinu nastanka aterosklerotskih plakova.

Ulje račića krila kao prirodni izvor omega – 3 masnih kiselina

Sitni morski račić kril (Euphausia superba) obitava u hladnim morima Antarktika, a predstavlja hranu ribama, kitovima, pticama i drugim životinjama. Budući da se nalazi nisko na prehrambenom lancu te je kratkog životnog vijeka, rizik od nakupljanja štetnih tvari poput teških metala u ovom račiću je vrlo nizak.

Ono po čemu čemu se ulje krila ističe je njegov jedinstveni sastav:

  • omega – 3 masne kiseline
  • vitamini A i E
  • astaksantin
  • fosfatidil – kolin

Omega – 3 masne kiseline iz ulja krila razlikuju se od omega – 3 masnih kiselina koje nalazimo primjericeu ribljem ulju. Naime, EPA i DHA u ulju krila dolaze u specifičnom obliku – vezane za fosfolipide zbog čega se lako apsorbiraju i izuzetno učinkovito prenose po tijelu te ugrađuju u stanične membrane.

Osim toga, ova prirodna smjesa omega – 3 masnih kiselina u kombinaciji s fosfatidil – kolinim te vitaminina A, E i crvenim pigmentom astaksantinom koji djeluju kao antioksidansi, smatra se vrlo stabilnom, postojanom i lako iskoristivom u našem tijelu.

CardioVasc Plus - prirodna pomoć za zdravlje kardiovaskularnog sustava

CardioVasc Plus rezultat je višegodišnjeg istraživanja za zdraviji kardiovaskularni sustav. Ovaj jedinstveni proizvod sadrži čak 10 bioaktivnih sastojaka u jednoj kapsuli za zdravlje kardiovaskularnog sustava:

  • Ekstrakt lipida dobiven iz antarktičkog krila (Euphausia superba)
  • Fosfolipidi
  • Omega – 3 masne kiseline
  • Astaksantin
  • Magnezij (Magnesium Glycinat Chelate)*
  • Koenzim Q10
  • Cink
  • Željezo (Ferrous Bisglycinate Chelate)*
  • Vitamin B6
  • Selen
  • Vitamin B12

Cardiovasc plus je moguće naručiti putem sljedeće poveznice, a prilikom checkout procesa, uz kod SRCE20, ostvarujete popust od -20% za online narudžbu.

Pošalji prijatelju na email

Komentari