Datum objave: 15. 06. 2023.

Akne, jedna od najčešćih kožnih bolesti, tipična za adolescentsku dob, poprimila je epidemijske razmjere. Najnovija istraživanja govore da je stopa akni u toj populaciji porasla 48% u posljednja tri desetljeća: već blaži oblik akni zahvaća čak 95% dječaka i 83% djevojčica u dobi od 16 godina, a prema nekim studijama i 100%.

Znamo kako akne nisu puki kozmetički problem; usko su povezane s društvenom izolacijom u kritičnoj životnoj dobi pa ne čudi da su nezavisni rizični čimbenik za razvoj anksioznosti i depresije. Ne pogađaju samo kožu već i ranjivu unutrašnjost adolescenata.

Hormoni, hrana bogata ugljikohidratima i aditivima te stres glavni su okidači

Razvoj akni iznimno je složen te ovisi o nizu unutarnjih i vanjskih čimbenika. Uz nasljednu sklonost, na njihov razvoj uvelike utječu hormoni. Povećanje razine spolnih hormona, točnije androgena, uzrokuje pojačan rad žlijezda lojnica. To može dovesti do stvaranja mitesera (komedona) koji se u kontaktu s bakterijama mogu razviti u upalni proces.

U posljednje se vrijeme još jedan hormon dovodi u vezu s aknama – inzulin. Moderan način prehrane snažno utječe na razinu inzulina. Učestala konzumacija mlijeka i drugih namirnica bogatih ugljikohidratima koje brzo podižu koncentraciju glukoze u krvi (visoki glikemijski indeks) dugoročno vodi stanju inzulinske neosjetljivosti. Stoga dermatolozi pacijentima s aknama s razlogom preporučaju promjenu prehrane. No, često ni to nije dovoljno.

Znanstvenici su otkrili da na razvoj akni znatno utječe i zdravlje naših crijeva. Danas znamo kako su ova dva sustava povezana takozvanom osi crijevo – koža. Crijeva i koža barijere su našega organizma koje su u stalnoj interakciji s okolišem. Zbog toga su izloženi brojnim mikroorganizmima: dok ih je na koži 10*12, u crijevnoj mikroflori imamo ih čak 10*14. Stoga ne iznenađuje da pacijenti s aknama često imaju i probavne tegobe. Neuravnotežen crijevni mikrobiom potiče upalni odgovor koji će pojačati i upalne procese kože, primjerice akne.

Moderna prehrana bogata rafiniranim ugljikohidratima i aditivima, a siromašna vlaknima i fermentiranim namirnicama, povezana je s gubitkom raznolikosti mikrobioma i dobrih, probiotskih bakterija (Lactobacillus, Bifidobacterium) te porastom loših, potencijalno patogenih (Proteobacteria). Na kožu slično djeluje i kronična izloženost stresu.

No, kako to izgleda u praksi i postoje li već rješenja za cjelokupnu brigu o zdravlju kože?

„Iznimno nam je drago da smo u suradnji s Centrom za crijevni mikrobiom i dr. Željanom Bolančom prvi u Hrvatskoj pokrenuli studiju koja prati djelovanje Skin Clear Biomea u periodu od mjesec dana i istražuje izravni utjecaj probiotika na zdravlje kože.“ – ističu nam iz Dispomed prometa.

Dr. Andrija Karačić, liječnik i doktorand biotehnologije osnivač je Centra za crijevni mikrobiom. U suradnji sa svojim stručnim timom i dermatologinjom dr. Željanom Bolančom, koncipirao je znanstvenu studiju u kojoj će se pratiti utjecaj primjene specifične formulacije Skin Clear Bioma na koži sklonoj aknama pacijentica uključenih u studiju.

Kako bi rezultati studije bili što mjerljiviji bilo je potrebno jasno definirati kriterije. Nakon pomne selekcije istraživanje je započeto na četiri ispitanice. Analiza crijevnog mikrobioma omogućit će nam vrlo precizno detektiranje kako i u kojoj mjeri dobre bakterije djeluju na crijevni mikrobiom i crijevnu barijeru.

Status kože i njene promjene tijekom istraživanja pratit će se VECTRA 3D uređajem za detaljnu analizu, uz kontinuirani nadzor prehrambenih i životnih navika pacijentica.

Bakterijskim kulturama protiv akni

Srećom, nedostatak dobrih bakterija unutar crijevnog mikrobioma možemo nadomjestiti suplementacijom. Skin Clear Biome™ prvi je dodatak prehrani u Hrvatskoj s dobrim bakterijama koji djeluje na akne. Na temelju istraživanja kožnih problema i njihovih uzročnika, znanstveni tim britanskog laboratorija Advanced Nutrition Programme u ovoj je formuli spojio četiri jedinstvena bakterijska soja s pet milijardi bakterijskih kultura koje uravnotežuju mikrobiom crijeva i kože i bore se protiv uzročnika akni. Ova patentirana kombinacija upotpunjena je cinkom koji smiruje upalu, uravnotežuje lučenje sebuma i pročišćava ten.

Danas se smatra kako su probiotici nove generacije, takozvani precizni probiotici, budućnost liječenja. Polažu se velike nade u primjenu dobrih bakterija koje dokazano usporavaju razvoj mnogih bolesti koje su u porastu. Stoga, ukoliko imate problema s aknama, poradite na jačanju crijevne mikroflore uz pomoć dobrih bakterija. Vaše akne nisu samo kozmetički problem, već i problem vašeg unutarnjeg zdravlja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ANP, Skin Clear Biome,

Komentari