Datum objave: 14. 06. 2016.

Zatvor je najlakše definirati kao manju učestalost stolice od normalne, a što je normalno, varira od osobe do osobe. Općenito se smatra da je normalno od dvije do tri stolice na dan pa do samo tri tjedno.

Od poznatih uzroka zatvora najčešći su:

  • nepravilna prehrana, odnosno,jelovnik siromašan neprobavljivim vlaknima
  • neki lijekovi i bolesti
  • slabija pokretljivost kod starijih osoba
  • trudnoća


No što ako se pravilno hranite, pijete dovoljno vode, krećete se, a i dalje imate problema s probavom? Riječ je o najčešćoj vrsti konstipacije koja se naziva funkcionalnom ili primarnom, gdje su crijeva slabije aktivna, a točan uzrok se ne zna. Ovaj problem se najčešće javlja kod žena, počinje u mladosti i obično traje cijeli život. Ako promjena prehrane i slične mjere ne dovedu do poboljšanja, potrebno je razmotriti druge mogućnosti.

Makrogol spada u novije preparate te je jedan od bolje ispitanih laksativa. Obično se koristi u dozi 10-20 g, a učinak se može očekivati tijekom 24 sata. Ne uzrokuje vjetrove i napuhanost, a nisu zabilježene ni druge nuspojave poput grčeva, bolova i vodenaste stolice. Svjetska gastroenterološka organizacija preporučuje ga nakon prehrambenih mjera kao prvi odabir u liječenju zatvora. Za razliku od stimulirajućih laksativa, makrogol se može koristiti kontinuirano nekoliko tjedana pa je prikladan i za upotrebu kod kroničnog i tvrdokornog zatvora. U nižim dozama makrogol mogu uzimati i djeca. Upravo je makrogol aktivni sastojak Nutripharm® Laksola koji je dostupan u svim ljekarnama u Hrvatskoj.

PR članak

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: nutripharm, Promo,

Komentari