Vitaminoteka

Datum objave: 17. 10. 2018.

Tjedan dana u vrtiću, dva tjedna kod kuće – zasigurno ne postoji majka djeteta vrtićke dobi koja se nije susrela s problemom oslabljenog imuniteta. 

Posebnu pažnju na jačanje imuniteta djece potrebno je obratiti u razdoblju smjene godišnjih doba, posebice na prijelazu toplog ljeta u hladnu jesen i zimu kada se učestalo javljaju respiratorne i probavne infekcije. Slabljenje imunološkog sustava dijete čini podložnijim gotovo svakoj vrsti bolesti. Neki od učestalih simptoma oslabljenog imuniteta uključuju umor, iscrpljenost, učestale infekcije, upale te alergijske reakcije. 

Odnedavno je za jačanje imuniteta djece dostupan novi dodatak prehrani koji nosi naziv laktoferin. Radi se o posebnoj vrsti proteina obilato zastupljenoj u majčinom mlijeku, a posebice u prvom mlijeku ili kolostrumu, koji je odgovoran za stvaranje snažnog imuniteta u prvim danima života. 

Što je laktoferin?

Laktoferin je zanimljiva molekula koja je prirodno prisutna u kolostrumu te zrelom majčinom mlijeku, ali i nekim drugim tjelesnim tekućinama, poput suza, sline, probavnih sokova te urina i krvi. Ova neobična te pomalo zanemarena molekula, pripada skupini transferina, proteina koji imaju važnu ulogu u prijenosu željeza u našem tijelu.

Iako je prvi put izoliran davne 1939. godine, tek su u posljednjem desetljeću otkrivene mnoge važne funkcije ove svestrane molekule. Tako laktoferin ima antibakterijsko, antitumorsko te antimikrobno djelovanje, a djeluje i kao prebiotik koji potiče rast poželjnih bakterija u crijevima i tako štiti od brojnih probavnih smetnji i bolesti. 

Također, od izuzetne je važnosti za jačanje imuniteta dojenčadi i djece, te sudjeluje u održavanju stabilne razine željeza. Osim toga, laktoferin ima i antioksidativno djelovanje, odnosno štiti naše stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Posebno je zanimljivo djelovanje laktoferina na tvrdokorne anemije u trudnica. Naime, laktoferin je u više kliničkih studija pokazao bolji učinak na anemije u trudnoći u usporedbi sa standardnim terapijama ferosulfatom i ferofumaratom. Primjena laktoferina u potpunosti je bez nuspojava i vrlo učinkovito rješava anemiju u trudnoći. Svojom boljom učinkovitošću kao i izuzetno dobrom podnošljivošću laktoferin se nameće kao vrlo atraktivna zamjena za standardnu terapiju željezom kod osobito osjetljive populacije trudnica.

Osim u trudnica, laktoferin se može koristiti i u drugih populacijskih skupina, posebice u anemičnih žena reproduktivne dobi s obilnim menstruacijskim krvarenjima i miomima. Nadalje, zbog prebiotičkog djelovanja korišten je i kod divertikuloze, uz eradikacijsku terapiju Helicobacter pylori te kod sindroma iritabilnog crijeva (IBS) i vaginoza. 

Laktoferin s probioticima

Laktoferin u kombinaciji s probiotičkim bakterijama iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium pokazao se pravim saveznikom u slučaju oslabljenog imunološkog sustava. Otimajući željezo mikroorganizmima, laktoferin ne dopušta njihov rast i daljnje širenje te tako sprječava mogući razvoj infekcija. 

Ova svestrana molekula djeluje blagotvorno na rast „dobrih“ bifidobakterija koje žive u našem probavnom sustavu, te smanjuje rast „loših“, odnosno patogenih bakterija koje mogu nepovoljno djelovati na zdravlje cijelog organizma, kao što su E. coli i Salmonella. Stoga ima velik potencijal u brojnim smetnjama probavnog sustava koje u pozadini imaju poremećaj ravnoteže dobrih i loših bakterija u crijevima, poput sindroma iritabilnog crijeva, ali i ginekoloških tegoba koje su uzrokovane vaginalnom disbiozom, odnosno smanjenim brojem laktobacila u vaginalnom sustavu. 

Preporučene doze

Preporučene dnevne doze razlikuju se s obzirom na dob, a u određivanju potrebne doze laktoferina kao dodatka prehrani pomažu nam rezultati provedenih kliničkih istraživanja koja preporučuju 100 do 200 mg laktoferina za dojenčad, te 200 do 400 mg za djecu iznad godine dana starosti. U trudnica s anemijom obično se primjenjivala doza od 2x100 mg dnevno, a u ostalim situacijama u odraslog populaciji preporučene doze se kreću između 200 i 800 mg dnevno. 

Laktoferin  u Hrvatskoj 

Odnedavno, u ljekarnama diljem hrvatske dostupni su proizvodi s laktoferinom, bilo kao čisti laktoferin (200 mg) ili u kombinaciji s nekoliko sojeva dobrih bakterija. 

Proizvode možete kupiti ovdje: 

Mosiac (Laktoferin 200 mg): https://www.mojaljekarna.hr/zatvor-opstipacija/9502-mosiac-kapsule.html?search_query=mosiac&results=1 

Xflor (Laktoferin s kulturama dobrih bakterija): https://www.mojaljekarna.hr/zatvor-opstipacija/9503-xflor-kapsule.html?search_query=xflor&results=1

 

Pošalji prijatelju na email

Komentari