Datum objave: 02. 06. 2020.

Prehrana bez glutena postaje sve veći prehrambeni trend u svijetu, kako u populaciji koja nema dokazanih tegoba, tako i u populaciji kojoj je ovakav način prehrane jedini lijek – onima oboljelim od celijakije te onima koji su preosjetljivi ili alergični na gluten.

Također, zbog povećanja sumnje na nuspojave konzumacije glutena i kod drugih zdravstvenih stanja kao što su sindrom iritabilnog crijeva, bolesti štitnjače te u djece s autizmom i njima se sve češće preporučuje bezglutenska prehrana.

Brzorastuća industrija bezglutenskih proizvoda

Tržište bezglutenskih proizvoda na globalnoj je razini u 2019. godini procijenjeno na vrtoglavih 21,61 milijardi američkih dolara, a očekuje se i povećanje godišnje stope rasta od 9,2% tijekom predviđenog razdoblja od 2020. do 2027. godine.

Takav porast pripisuje se očekivanjima kako će u budućnosti u razvijenim zemljama, kao i u zemljama u razvoju, prevalencija sindroma iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) i celijakije rasti. Osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva često su osjetljive na gluten te uslijed njegove konzumacije dolazi do pogoršanja simptoma ovog sindroma. Celijakija, poznata i kao glutenska enteropatija, autoimuna je bolest kod koje je crijevo preosjetljivo na prehrambeni gluten te uzrokuje imunološki posredovano oštećenje sluznice tankog crijeva u genetski predodređenih osoba.

Također, očekuje se kako će čimbenici poput povećane svijesti o povezanosti pravilne prehrane i sprečavanja zdravstvenih poremećaja, poput srčanih bolesti, dijabetesa, moždanog udara, pretilosti, kronične plućne bolesti i metaboličkog sindroma uzrokovati dodatno povećanje interesa za ovakve proizvode. 

Široka rasprostranjenost ovih bolesti u razvijenim zemljama diljem Sjeverne Amerike i Europe dovele su do toga da se potražnja za inovativnim, ukusnijim i pakiranjem privlačnijim proizvodima, kontinuirano povećava.

Trendovi u 2020. godini

Veliki broj različitih zamjena za brašno privlači sve više pozornosti. Nekada su potrošači, kako bi zadovoljili okus i teksturu pekarskih proizvoda, morali kupovati više različitih vrsta zamjena za brašno i miješati ih. Na sreću, danas se na tržištu pojavljuju različite mješavine brašna bez glutena koje su iznimno lake za korištenje. 

Također, nutritivno nekvalitetne zamjene za brašna danas su zamijenila ona obogaćena visokokvalitetnim biljnim vlaknima, čak i onima iz psyllium sjemenki. Naime, prepoznato je kako je adekvatan unos prehrambenih vlakana neizostavni dio kvalitetne prehrane koja pomaže postizanju optimalnog zdravlja te štiti i prevenira nastanak brojnih bolesti. Stoga, ovakav način korištenja visoko koncentriranog prah sjemenki psylliuma izvrstan je način zadovoljavanja dnevnih potreba za unosom vlakana.

U posljednje vrijeme vidljiv je veliki porast interesa i za brašna koja nisu dobivena iz žitarica. Proizvodi poput brašna od raznih grahorica, leće, cvjetače, kokosa i badema privlače sve veću pažnju potrošača. Pojavom ovakvih proizvoda na tržištu, značajno se povećava i broj opcija za pripremu mnogobrojnih, okusom zadovoljavajućih recepata.

Voćna brašna poput brašna od jabuka i banane također su novi trendovi na tržištu. Ostale inovativne mogućnosti uključuju brašno od tikve, brašno od repe pa čak i brašno od kave. Ovakva brašna, uz vlakna, sadrže i brojne minerale te antioksidanse. U skorijoj budućnosti za očekivati je kako ćemo ovakva zanimljiva i raznolika brašna moći pronaći i na policama trgovina širom svijeta.

Velika važnost kvalitete proizvoda, ali i njegove ambalaže

Sve se veća pažnja pridaje sprječavanju kontaminacije bezglutenskih namirnica glutenom. Uz održavanje čistoće i izbjegavanja kontakta s glutenom tijekom same proizvodnje, vrlo se bitan pokazao i pravilan proces pakiranja proizvoda te važnost izdržljive i nepropusne ambalaže koja će takav proizvod štititi od vanjskih utjecaja. 

Također, velika se važnost počela pridavati učinkovitom dizajnu same ambalaže bezglutenskih proizvoda. Primijećeno je kako mnogi proizvodi bez glutena imaju pomalo bezličnu ambalažu koja ne pridonosi zadovoljstvu kupnje i pripremanja hrane potrošača koji su na režimu bezglutenske prehrane.

Uz sve to, transparentnost označavanja proizvoda postaje sve važnija jer čak 29% svih kupaca pri kupnji traži oznaku koja označava kako proizvod ne sadrži gluten – oznaka prekriženog klasa pšenice. Ovakvu oznaku teško je dobiti zbog strogih licencnih zahtjeva za njenu uporabu. Zanimljivo je da su ankete pokazale kako 78% potrošača koji boluju od celijakije više vjeruju u sigurnost proizvoda bez glutena kada nosi ovakav simbol.

Svaki je takav licencirani proizvod prošao testiranje u akreditiranom laboratoriju kako bi se osiguralo da njegov sadržaj glutena bude manji od 20 dijelova na milijun (ppm). Pored toga, svako postrojenje za proizvodnju proizvoda bez glutena jednom godišnje vrši reviziju kako bi se osigurala konzistentna proizvodnja bez prisustva glutena.

Za kraj treba napomenuti kako bez obzira na sve postojeće nove trendove, i one koji nas tek očekuju, prednost treba dati kvaliteti proizvoda, kako s aspekta nutritivnog sastava, tako i s onog kontroliranog procesa proizvodnje.

A1 linija bezglutenskih proizvoda

Bakin' mix je brand koji je razvijen u Hrvatskoj u suradnji s domaćim potrošačima i nutricionistima. Spaja tradiciju sa suvremenim prehrambenim potrebama, pa u svom asortimanu obuhvaća mješavine za kruh, peciva ili kolače kao što su brownies, muffins, lava cake, keksi i slično po vrlo pristupačnim cijenama.

Mješavina Bread&Pizza za izradu bezglutenskog kruha uvrštena je na listu lijekova, tako da je dostupna svima oboljelima od celijakije uz najnižu doplatu. Važno je naglasiti kako je priprema svih proizvoda vrlo brza i jednostavna, a okus i miris gotovih proizvoda vraća nas brzo u razdoblje djetinjstva i bakinu kuhinju. Osim što su bez glutena, proizvodi ne sadrže hidrogenizirane masti, palmino ulje, konzervanse i većina je bez laktoze.

Pošalji prijatelju na email

Komentari