Vitaminoteka

Datum objave: 26. 10. 2020.

Valovi vrućine, nesanica, razdražljivost… Ukoliko su vam sve asocijacije na menopauzu negativne, vrijeme je da vas razuvjerimo – uz pravu podršku, ovo razdoblje u životu žene je samo još jedan, prirodan stadij u razvoju. U njemu se možete osjećati drugačije, ali isto tako lijepo, voljeno i njegovano. Bez pauze!

„Menopauza nas ne bi trebala iznenaditi i za nju bi se trebalo pripremiti. Naravno, ne može se unaprijed znati koje će točno popratne simptome žena imati i koja će biti njihova težina, no zdrave životne navike (prehrana, nepušenje, tjelesna aktivnost, dovoljan unos kalcija i vitamina D) uvelike mogu pomoći u sprječavanju negativnih posljedica nedostatka estrogena, karakterističnog za menopauzu.“

Na ovaj način savjetuje doc.dr.sc. Maja Cigrovski Berković, specijalistica endokrinologije pacijentice koje se nađu u ovom životnom razdoblju i naglašava da se u predmenopauzalnom periodu, a i prije njega, žene trebaju educirati i pripremiti na ono što ih čeka. Obzirom na moguće simptome, nije čudno što se žene uglavnom ne vesele previše približavanju pedesetoj. Ipak, kako se očekivani životni vijek produljuje, tako one trećinu svog života često prožive u postmenopauzi.

Menopauza se medicinski definira kao fizička promjena koja pogađa sve žene, a u koju one ulaze nakon što najmanje godinu dana nisu imale menstruaciju. Proces se najčešće događa oko 50. godine, iako se može dogoditi u periodu između 45. i 55. godine.

Na ovu promjenu ne možete utjecati, ali itekako možete izabrati kako ćete se prema njoj odnositi. Iz Vichy-ja zato stiže poruka: pedesete mogu biti prelijepo razdoblje u životu svake žene, a menopauza je normalan nastavak života, u kojem i dalje trebate biti zdrave, njegovane, sretne i nasmijane!

 „Koža se može puno ranije početi pripremati na menopauzu pojačanim njegama u vidu stimulacije kolagena i čuvanja dubokih struktura  potkožja tako da se kroz taj period prođe manje vidno i bez drastičnih promjena. Ukoliko  žene prije menopauze ne osjete  potrebu za anti-age tretmanima, jer imaju inače dobru genetsku kvalitetu kože, menopauza ih obično potakne da naprave iskorak barem u vidu pojačane njege i traže savjet stručnjaka za mogućim tretmanima kako bi popravile izgled  lica.“ dodaje dr. Jelena Jakić, specijalistica dermatovenerologije.

Osim što su Laboratoriji Vichy nakon 14 godina istraživanja i 13 patenata razvili prilagođenu anti-age rutinu za njegu kože koja odgovara na posebne potrebe kože u menopauzi - Neovadiol liniju proizvoda – napravljeni su i daljnji koraci u razbijanju svih mitova o ovom poglavlju u životu žene. U okviru projekta #NemaPauze u menopauzi, Vichy je pokrenuo istoimenu platformu, koja će služiti kao vodič kroz sva pitanja s kojima se žene suočavaju približavajući se pedesetoj. Cilj je jedan – pokazati da vam se, ni u menopauzi, ne nameće pauza – osim, naravno, kad god je vi poželite.

Na platformi, koja se nalazi na linku www.vichy.hr/nemapauzeumenopauzi, pronaći ćete članke brojnih međunarodnih i domaćih stručnjaka na temu menopauze. Ovdje ćete naići na savjete o tome kako pomoću prehrane, pravilne njege i brige o sebi možete ublažiti neke od neželjenih simptoma, poput ispadanja kose ili lica umornog izgleda. Platforma, istoimena Facebook grupa i mogućnost postavljanja pitanja stručnjacima razvijeni su s ciljem da shvatite kako se s promjenama ne suočavate same, već zajedno s tisućama drugih zadovoljnih žena, koje ne dopuštaju da im godine utječu na planove, snove i dobar osjećaj!

„Pravilan odabir hrane može imati brojne pozitivne učinke na hormonsku ravnotežu i brojne druge segmente zdravlja žene u razdoblju menopauze. Odabirom zdravog životnog stila što uključuje pravilne prehrambene navike, redovitu tjelesnu, ali i mentalnu aktivnost te obilje sna moguće je zadržati ženstveno tijelo unatoč menopauzi.“  - ističe prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistkinja i dodaje  „Postoji cijela skupina dodataka prehrani temeljenih na izoliranim biljnim spojevima ili ljekovitom bilju koja je namijenjena prirodnoj regulaciji hormonskog statusa za žene u menopauzi. To su prije svega pripravci koji se temelje na fitoestrogenima (izoflavonima), DHEA (dehidroepiandrosteronu) i melatoninu. Posebnu pozornost treba obratiti i na opskrbu vitaminom D koji doprinosi očuvanju koštane mase, a ujedno ima povoljne učinke i na imunosni, živčani i kardiovaskularni sustav. Ako je prehrana siromašna izvorima kalcija i magnezija, uputno je posegnuti za nadoknadom ovih minerala.“

#NemaPauze u menopauzi platforma pomoći će vam u boljem razumijevanju svog tijela i procesa kroz koje ono prolazi u ovom razdoblju - prema stručnim mišljenjima, ovo je izuzetno važno za održavanje kvalitete života. „Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje zdravlje žene kao najvažniji preduvjet za zdravlje obitelji i sugerira da se u svakoj državi na lokalnoj razini organiziraju radionice i savjetovališta o menopauzi preventivnog karaktera. Posebno se obilježava i Dan menopauze. Sve to je, iako hvalevrijedan poticaj, zapravo nedostatno u svakodnevnom životu, pa bi organiziranje kontinuiranih Savjetovališta, u tome smislu, svakako bilo potrebno.“, ističe doc.dr.sc. Maja Cigrovski Berković.

Osim stručnjaka, drugih žena i njihovih dragocjenih savjeta i iskustava, na vašoj strani su i proizvodi iz Neovadiol linije, koja uključuje obnavljajuću njegu za zrelu kožu i kožu u menopauzi, serume za lice, kao i njegu koja preoblikuje kožu vrata i dekoltea i ponovo ocrtava konture lica. U listopadu, imati ćete posebnu priliku da se uvjerite u njihovu učinkovitost, obzirom da će tijekom cijelog mjeseca u ljekarnama i online ljekarnama biti dostupna ekskluzivna promocija – uz kupnju bilo kojeg Neovadiol proizvoda, dobivate na poklon Vichy kozmetičku torbicu s uzorcima proizvoda za njegu kože i kose u menopauzi.

Menopauza je prirodan slijed događaja, koji nas, kao i svaka druga prekretnica, podsjeća da se posvetimo brizi o sebi, i da sebe stavimo na prvo mjesto. Pridružite nam se na društvenim mrežama i platformi, saznajte sve važne informacije o svom zdravlju, i primijenite stručne savjete koji će vam olakšati promijenjenu svakodnevicu. #NemaPauze u menopauzi!

Pošalji prijatelju na email

Komentari