Datum objave: 07. 04. 2022.

Trudnoća je jedno od najljepših i ujedno najćudljivijih razdoblja u životu jedne žene. Ali to je također vrijeme kada žene doslovno blistaju i pripremaju se za najveću ulogu u svom životu. Biti majka.

Kada govorimo o trudnoći, govorimo o tri ključna razdoblja kroz koja buduća mama prolazi: period planiranja trudnoće, sama trudnoća, te period dojenja. Pravilna prehrana i dodatni unos ključnih nutrijenata vrlo su važni tijekom sve tri faze.

U periodu planiranja trudnoće Vaše tijelo pripremate za predstojeću trudnoću, dok su tijekom trudnoće i dojenja nutrijenti koje unosite kroz hranu i putem dodataka prehrani vrlo važni, kako za vaše zdravlje, tako i za zdravlje i pravilan rast i razvoj Vaše bebice.

A dodatak prehrani PreMama duo je posebno stvoren da brine o vama na svakom koraku, neovisno o tome planirate li trudnoću, trudni ste ili već dojite.

Prehrana u trudnoći1

Zdrava prehrana je neophodna tijekom trudnoće. Koliko god je važno voditi brigu o sebi, sada i Vaša beba ovisi o Vama i prehrani koju konzumirate, a koja je potrebna za odgovarajući rast i razvoj.

Iako se kaže da tijekom trudnoće „jedete za dvoje“, to ne znači da trebate udvostručiti količinu hrane koju jedete, već voditi brigu o kvaliteti hrane. Zapravo, trudnica treba samo oko 300 kalorija više dnevno u odnosu na period prije trudnoće.

Također ne morate biti na posebnoj prehrani tijekom trudnoće, već slijedite ista načela zdrave prehrane kao i prije trudnoće. To znači dobru ravnotežu unosa ugljikohidrata, proteina i masti, uključujući puno svježeg voća i povrća, vitamina i minerala, kao i vlakana koja su važna za dobru probavu. Ne zaboravite piti puno vode kako biste bili hidrirani. Više savjeta o prehrani tijekom trudnoće, ali i specijalizirane jelovnike za svaku fazu trudnoće možete pronaći ovdje.

Uloga dodataka prehrani u trudnoći

Ipak, s modernim načinom života, obiljem prerađene hrane i različitih izvora hrane, ponekad postaje zbunjujuće što je ispravno ili što je najbolji izbor.

Zdrava prehrana važna je za dobivanje potrebnih hranjivih tvari tijekom trudnoće, ali unatoč svim naporima, oslanjanje samo na prehranu možda neće biti dovoljno. Uz redovitu i zdravu prehranu, svakodnevno uzimanje dodatka prehrani PreMama duo pomaže u dobivanju najvažnijih mikronutrijenata potrebnih tijekom trudnoće i razvoja Vaše bebe.

PreMama duo je dodatak prehrani za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje koji sadrži vitamine, minerale i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), podijeljene u tablete i kapsule. Svaka tableta sadrži 11 vitamina i 10 minerala, a kapsule su bogate omega-3 masnim kiselinama. Posebno je formulirana kako bi pomogla tijelu pripremiti se za trudnoću te kako bi zadovoljila povećane hranjive potrebe tijekom trudnoće i dojenja.

PreMama duo sadrži folnu kiselinu koja je izrazito važna u periodu planiranja trudnoće i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. 

Više o sastavu i važnosti ključnih sastojka

FOLNA KISELINA
Folna kiselina je posebno važna za trudnice jer je niska razina folne kiseline kod majke rizičan faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Neuralna cijev oblikuje bebin mozak i leđnu moždinu, neophodnu za živčani sustav.2,3

Folna kiselina zato je bitna ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama u prvom tromjesečju jer se dodatnim unosom folne kiseline povećava razina folata majke. Koristan učinak postiže se dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 mikrograma folne kiseline tijekom jednog mjeseca prije začeća i tijekom prva tri mjeseca trudnoće4. Oštećenje neuralne cijevi kod fetusa u razvoju ima višestruke čimbenike rizika te izmjena jednog od tih čimbenika rizika može, ali i ne mora imati blagotvoran učinak.

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u obliku dodatka prehrani smanjuje postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% jedno je od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća5. Dakle, možete razumjeti zašto je dobro da ga trudnice uzimaju.

Veliki razvoj mozga i leđne moždine događa u prvom tromjesečju trudnoće. Tih prvih 12 tjedana je presudno i zato se u tom periodu preporučuje dodatan unos folne kiseline. U idealnom slučaju, počet ćete uzimati folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca prije nego što zatrudnite, ali opće pravilo je: nikad nije prerano da počnete uzimati folnu kiselinu.

Pa, zaključimo… Postoji nekoliko načina na koje možete unositi folnu kiselinu u organizam:

  • kroz hranu bogatu folnom kiselinom poput „obogaćenih“ žitarica, kruha, riže, tjestenine i drugih proizvoda od žitarica.
  • svoje dnevne potrebe za folnom kiselinom možete osigurati putem dodataka prehrani. Folna kiselina je jedan od 11 vitamina koji se nalaze u PreMama duo. Preporuča se uzimanje 400 mikrograma folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće 2, tako da možete početi odmah. Pod pretpostavkom da pokušavate zatrudnjeti.

VITAMIN D

Vitamin D ima ulogu u imunološkoj funkciji, u procesu diobe stanica i zdravlju kostiju. Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, potiče normalnu apsorpciju kalcija i fosfora u tijelu te održava potrebnu razinu kalcija u krvi, važnog za zdrave zube i kosti.1

Preporuča se da trudnice uzimaju 10 mikrograma vitamina D dnevno, kako bi održale adekvatne zalihe vitamina D tijekom trudnoće i dojenja, što je važno i za majku i za bebu. To je posebno važno za žene koje su stalno kod kuće ili borave u zatvorenom prostoru dulje vrijeme.2

Svaka PreMama duo tableta sadrži 10 mikrograma vitamina D, prema preporuci. Stoga, za više informacija razgovarajte sa svojim ginekologom ili farmaceutom i isprobajte PreMama duo.

OMEGA-3 i DHA

Znate li da većina trudnica ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina, barem u prvim mjesecima trudnoće?6

Kako bi se osigurale dovoljne količine DHA, trudnicama i majkama koje doje savjetuje se da konzumiraju masnu ribu poput lososa, pastrve, sardina ili skuše. Dakle, glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina su plodovi mora, a trudnice u Hrvatskoj zapravo često ne konzumiraju adekvatne količine ribe i drugih plodova mora5.

Dakle, dobar način za dodatni unos omega-3 masnih kiselina, uz raznovrsnu prehranu, jesu dodaci prehrani. Budući da ih trudnice trebaju nešto više nego druge žene.

PreMama duo sadrži ukupno 445 mg ribljeg ulja od kojeg je 200 mg DHA (dokozaheksaenska kiselina) i 43 mg EPA (eikozapentaenska kiselina). Znanstveno je dokazano da unos dokozaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja doprinosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi. Povoljan učinak postiže se unosom 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i eikozapentaenske kiselina (EPA).1

PreMama duo bi mogao biti vaš izbor kada je u pitanju unos omega-3 masnih kiselina u trudnoći.

Za više informacija o proizvodu i sastavu, te dodatnih savjeta o planiranju trudnoće, same trudnoće i dojenja, posjetite: http://premamaduo.hr/.

Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života!

Sponzorirani sadržaj

Reference:

1Cooper C. (2003) Johnson’s Mother & Baby. London: Dorling Kindersley, Penguin Company

2EFSA - Nutrition and health claims register. [Internet]. EU: European Commission web pages; 2016 [cited 2019 Jul 08]. Available from http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

3NICE (2008), Antenatal care routine care for the healthy pregnant woman. Clinical Guideline

4https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/

5https://vitamini.hr/dogadanja-i-projekti/projekti/veliko-istrazivanje-otkrilo-kakve-su-prehrambene-navike-trudnica-hrvatskoj-15256/

6https://www.kdpharmagroup.com/en/news/importance-omega-3-intake-during-pregnancy

Pošalji prijatelju na email

Komentari