Datum objave: 26. 10. 2020.

Kada je u pitanju intimno zdravlje odnosno plodnost muškarca i žene te ostvarivanje željene trudnoće, mnogo toga nije u našim rukama. Međutim, na nama je da budemo strpljivi i da damo sve od sebe kako bismo promijenili životne navike na bolje.

U održavanju intimnog zdravlja i ostvarivanju trudnoće, pravilne prehrambene i životne navike izuzetno su važni čimbenici. Osim redovite tjelesne aktivnosti i uravnotežene prehrane poželjno je izbjegavati stres te koristiti ciljane nutrijente odnosno dodatke prehrani koji potiču i povoljno djeluju na inimno zdravlje muškarca odnosno žene.

Oksidacijski stres – ključ problema

Najčešći uzrok muške neplodnosti je oksidacijski stres. Reaktivni spojevi kisika (engl. Reactive Oxygen Species, ROS) nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, neurednog načina života, koji se odnosi na tjelesnu neaktivnost, konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, ali i zagađenja iz okoliša. Ovi izuzetno štetni spojevi uzrok su oštećenja spermija i/ili njihove slabe pokretljivosti što posljedično smanjuje i plodnost.

Esencijalni nutrijenti za muško zdravlje

Aminokiseline

Kombinacija tri minokiseline sinergijskog djelovanja esencijalna je za očuvanje muškog spolnog zdravlja. L-arginin je, kao i L-citrulin, uvjetno esencijalna aminokiselina koja posjeduje brojne pozitivne učinke, primarno na erektilnu funkciju. Stoga ne čudi kako je upravo L-arginin najčešće korištena prirodna tvar kod seksualnih problema u muškaraca. U istraživanjima su znanstvenici došli do zaključka da L-citrulin djeluje najbolje u kombinaciji s L-argininom. Njihova moćna kombinacija povećava njihovu serumsku koncentraciju, a samim time i djelovanje na erekciju kroz poboljšanje protoka krvi u organizmu i elastičnosti krvnih žila, zbog čega se ističe važnost zajedničkog uzimanja.

Treća aminokiselina, L-karnitin proizvodi se u našem tijelu iz aminokiselina L-lizina i L-metionina, no to osigurava samo četvrtinu dnevnih potreba. Ostatak je potrebno nadoknaditi putem hrane ili dodataka prehrani. Primjena L-karnitina može značajno poboljšati kvalitetu, broj i pokretljivost spermija, što doprinosi postizanju željene trudnoće.

Mineralne tvari

Cink, selen i bakar najvažniji su predstavnici ove skupine. Poznato je kako cink podržava zdravlje imunološkog sustava, a posjeduje antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Njegova uloga u očuvanju reproduktivnog zdravlja izuzetno je važna.

Naime, cink sudjeluje u održavanju normalne razine testosterona, muškog spolnog hormona u krvi, čime doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji. Selen je esencijalni element u tragovima koji također ima antioksidacijsko djelovanje, a esencijalan je za normalnu spermatogenezu. Posljednji mineral, bakar, sudjeluje u svim fazama spermatogeneze, a posebno je važan tijekom rasta stanica testisa.

Vitamini i antioksidansi

Folna kiselina pripada obitelji vitamina B skupine, a dobro je poznata njezina uloga u održavanju zdrave trudnoće. Međutim, stručnjaci navode kako ovaj vitamin ima važno mjesto i u muškom reproduktivnom zdravlju. Naime, nedostatak folne kiseline povezuje se s muškom neplodnosti te narušenom erektilnom funkcijom.

Vitamin E i likopen snažni su antioksidansi u staničnim membranama muških spolnih stanica što znači da štite muške spolne stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala i oštećenja koja bi time nastala.

Esencijalni nutrijenti za žensko zdravlje

Folna kiselina

Folna kiselina je vitamin B skupine koji ima iznimnu važnost u prevenciji malformacija ploda odnosno oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju. No, ono što se često zaboravlja je naglasiti važnost uzimanja folne kiseline i prije začeća. Naime, folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi DNA te sintezi proteina u svim stanicama što je od osobite važnosti od samog trenutka začeća, a mnoge žene ne znaju da su u drugom stanju do šestog ili čak osmog tjedna trudnoće. Stoga je savjet, kojeg valja shvatiti ozbiljno, 12 tjedana prije trudnoće započeti s primjenom prenatalnih pripravaka koji, među ostalim, osiguravaju 400 μg folne kiseline, poželjno kao kombinacija aktivnog oblika folata (5 – MTHF) i folne kiseline.

Omega-3 masne kiseline

Omega – 3 masne kiseline prepoznate su kao vrijedna skupina nutrijenata s vrlo važnom ulogom u razdoblju trudnoće i ranog djetinjstva, ali i u smanjenju rizika od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Dokozaheksaenska masna kiselina, DHA, pripada skupini omega-3 masnih kiselina, a poznata je po svojoj ulozi u izgradnji strukture mozga i mrežnice oka. Stoga se smatra da adekvatan unos DHA kod trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna, naše tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. Riba, osobito ona masna, kao i alge najbolji su prehrambeni izvor DHA. No, zbog današnjeg suvremenog načina života, vrlo je teško namiriti dovoljan unos ove omega – 3 masne kiseline pa se uzimanje dodataka prehrani u obliku posebno dizajniranih dodataka prehrani obogaćenih omega-3 masnim kiselinama pokazalo kao logičan izbor u ovom uzbudljivom razdoblju života.

Željezo

Željezo je neophodno za zdravlje ljudskog organizma. Ono, naime, čini jezgru molekule hemoglobina – sastavnog dijela crvenih krvnih stanica zaduženih za transport kisika do svih tjelesnih tkiva te molekule mioglobina – važnog pigmenta mišića koji omogućuje prijenos kisika do mišićnih stanica te pohranu energije. Željezo je ujedno sastavni dio nekolicine enzima koji imaju važnu ulogu u procesu staničnog disanja, a važno je naglasiti kako i funkcija imunološkog sustava ovisi o dovoljnoj količini željeza. Tijekom trudnoće potrebe za željezom se udvostručuju na otprilike 30 mg dnevno. Dodatno željezo nužno je za tvorbu hemoglobina potrebnog za povećan volumen krvi majke. Tijekom prenatalnog razoblja, fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava na ovom važnom mineralu.

Idealni dodaci prehrani za intimno zdravlje muškarca i žene

Ključ optimalnog intimnog zdravlja i plodnosti muškarca krije se u pravilnoj i uravnoteženoj prehrani s posebnim naglaskom na unos ciljanih aminokiselina, vitamina, minerala i antioksidansa koje u optimalnoj kombinaciji sadrži Almagea® MAN FORMULA+.

MAN FORMULA+ inovativna je sinergijska formulacija s aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antioksidansima za podršku plodnosti i intimnom zdravlju muškarca. MAN FORMULA+ je nova generacija dodataka prehrani u praškastom obliku koja sadrži posebnu kombinaciju aminokiselina L-arginina, L-citrulina i L-karnitina, antioksidansa likopena, vitamina E i folne kiseline te minerala cinka, bakra i selena. Inovativan praškasti oblik omogućuje dobru topljivost i jednostavnu konzumaciju čime se povećava suradljivost.

Almagea® PRENATAL OMEGA3+ pomaže pripremiti tijelo na trudnoću te u delikatnom razdoblju same trudnoće i dojenja pomaže zadovoljiti povećane potrebe za pojedinim esencijalnim nutrijentima. Formulacija usklađena s najnovijim znanstvenim spoznajama na području perinatalne skrbi, sadrži ključne nutrijente u optimalnim dozama bitne za majku i dijete. Riječ je o kompleksu vitamina i minerala obogaćenom omega-3 masnim kiselinama (DHA i EPA), folnom kiselinom i željezom. PRENATAL OMEGA3+ sadrži dva oblika folne kiseline - aktivni oblik folne kiseline (5-MTHF) te folnu kiselinu u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. PRENATAL OMEGA3+ dolazi u inovativnoj Licaps® DuoCap™ kapsuli te sadrži omega-3 masne kiseline u vanjskoj kapsuli, a u unutarnjoj manjoj kapsuli magnezij, željezo, vitamin E, vitamin B6, folnu kiselinu i 5-MTHF, jod, vitamin D3 i vitamin B12.

Pošalji prijatelju na email

Komentari