Vitaminoteka

Datum objave: 08. 07. 2020.

Rekreativne i profesionalne sportašice godinama su se tretirale kao "ženski" ekvivalent muških sportaša te im se prilazilo sa sličnim medicinskim strategijama. Na sreću, danas se situacija mijenja.

Zbog anatomskih, fizioloških i biokemijskih razlika stručnjake se potiče da se sportašicama posveti dodatna individualna pozornost. Zbog svojih univerzalnih simptoma, anemija je jedna od najčešće zanemarivanih zdravstvenih stanja u ženskom sportu.

Sportašice kao rizična skupina

Željezo je esencijalni mikronutrijent za život, posebno za sportaše i sportašice. Tijelo ima povećane potrebe za željezom tijekom razdoblja brzog rasta mišića, oporavka od treninga, treninga na visokoj nadmorskoj visini i menstruacije. Procjenjuje se da 24 - 47% žena koje treniraju imaju manjak željeza bez prisutne anemije (engl. iron deficiency nonanemia, IDNA) koja se javlja približno dvostruko češće kod žena koje treniraju u usporedbi s općom populacijom. Trenutni dokazi otkrivaju da i manjak željeza povezan s anemijom (engl. irondeficient anemia, IDA) te onaj bez anemije ometaju radnu sposobnost mišića, imunološku funkciju, metaboličku učinkovitost, kognitivnu funkciju, prilagodbu tkiva treninzima i atletske performanse. Sportašice pripadaju skupini s povećanim rizikom od nedostatka željeza. Njihove potrebe za željezom mogu biti više od čak 70% prosječnih prehrambenih potreba.

Pravovremena dijagnoza i obraćanje pozornosti na simptome

Kako bi se izbjegla pojava simptoma anemije, umjesto dijagnostike nakon pojave istih, preporučuju se redovita testiranja rizične populacije kojoj pripadaju profesionalne i rekreativne sportašice. Poseban se naglasak stavlja na trkačice na daljinu, one s vegetarijanskim ili veganskim načinom prehrane te sportašice s poremećajima u prehrani.

Smanjenje atletskih performansi, umor, lupanje srca, ponavljajuće sportske ozljede, neredovite menstruacije, loša koncentracija i smanjenje maksimalnog aerobnog kapaciteta samo su neki od simptoma neadekvatne razine željeza na koje treba malo češće obratiti pozornost.

Oprez s naglim uvođenjem tjelesne aktivnosti

Ljeto je iza ugla, a u prirodi se može vidjeti sve više trkača i trkačica koji su se nakon nekoliko mjeseci pojačanog sjedilačkog života zaželjeli sportskih aktivnosti na otvorenome. Mnogi se upisuju u razne škole trčanja ili pak samoinicijativno počinju trčati ne bi li učinili nešto dobro za svoje zdravlje. Međutim, treba biti na oprezu s naglim uvođenjem intenzivne tjelesne aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu. Naime, znanstvena istraživanja pokazuju kako postoji povećani rizik od pojave anemije u pojedinaca koji treniraju sportove izdržljivosti kao što je trčanje.

Zanimljivo je kako stručnjaci objašnjavaju zbog čega zapravo dolazi do manjka željeza, odnosno anemije prilikom intenzivne tjelesne aktivnosti kao što je trčanje. Oni navode kako dolazi do hemolize, odnosno prijevremenog razaranja i skraćenog vijeka crvenih krvnih stanica uslijed djelovanja mehaničkih sila i povećanog oksidativnog stresa.

Prehrambene preporuke za profesionalne i rekreativne sportašice

Strategija za liječenje anemije započinje edukacijom o prehrani, odnosno savjetovanjem s nutricionistom. Profesionalne i rekreativne sportašice trebale bi težiti konzumiranju prehrane bogate željezom i vitaminom C. Svakako se preporučuje konzumacija mesa peradi, ribe, nemasnog crvenog mesa i jaja, a od namirnica biljnog podrijetla u svakodnevnu prehranu trebalo bi uključiti namirnice kao što su mahunarke, orašasti plodovi i različite sjemenke, tamnozeleno lisnato povrće, banane i obogaćene žitarice. Željezo iz životinjskih izvora lakše se apsorbira, a ono biljnog podrijetla bi trebalo konzumirati zajedno s namirnicama bogatim vitaminom C kako bi se poboljšala apsorpcija.

Sportašicama treba savjetovati da u vrijeme obroka koji sadrže željezo smanje unos cjelovitih žitarica i općenito namirnica bogatih vlaknima, dodatke prehrani koji sadrže kalcij i fosfor, antacide inesteroidne protuupalne lijekove (ibuprofen, ketoprofen, naproksen, diklofenak, indometacin, piroksikam, tenoksikam, meloksikam), jer svi oni potencijalno smanjuju apsorpciju željeza. Također, važna je činjenica da se željezo apsorbira proporcionalno broju kalorija u prehrani. Istraživanja su pokazala da se 6 mg željeza apsorbira na 1000 kcal, odnosno da je potrebno zadovoljiti ukupan unos dnevnih kalorija, jer u suprotnom može doći do negativne ravnoteže željeza u krvi.

Kako izabrati optimalan dodatak prehrani?

Uz prilagodbu prehrane, nedostatak željeza trebao bi se uz kontrolu liječnika nadomjestiti željezom u obliku dodatka prehrani. Preporučljivo ih je uzimati u vrijeme udaljeno od obroka kako bi se povećala sama apsorpcija. Međutim, rijetko se koji dodatak prehrani sa željezom dobro podnosi na prazan želudac.

Većina dodataka prehrani sa željezom obično sadrže željezo u visokim dozama koje nerijetko prelaze gornju podnošljivu granicu unosa za odrasle od 45 mg/dan. Takvo željezo dolazi u ne-hem obliku te vrlo često izaziva neugodne nuspojave, poput bolova u želucu, mučnine, pojave proljeva ili zatvora, koje osobama s poremećajima probavnog sustava ionako zadaju dovoljno muke.

Stoga je od iznimne važnosti izabrati onaj dodatak prehrani koji je blag za želudac i ostatak probave kako ne bi uzrokovali više štete nego koristi. Također, uzimanje željeza u obliku dodataka prehrani nakon napornog vježbanja treba izbjegavati jer bi se benefiti mogli izgubiti.

GlobiFer forte – nova generacija dodatka prehrani sa željezom

GlobiFer forte dodatak prehrani sadrži jedinstvenu formulaciju, kombinaciju hem i ne – hem željeza koja se apsorbira pomoću dva različita mehanizma i ima nisku dozu željeza.

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina te smanjenju umora i iscrpljenosti.

Dodatak hem željeza povećava apsorpciju željeza za 40%, stoga je za poboljšanu apsorpciju potrebna manja doza željeza. Istovremeno, osigurana je dobra podnošljivost bez tipičnih nuspojava uzimanja željeza u obliku dodatka prehrani.

GlobiFer forte tablete sadrže 18 mg elementarnog željeza, a uzima se jedna tableta dnevno.

Pošalji prijatelju na email

Komentari