Vitaminoteka

Datum objave: 16. 12. 2019.

Svaka trudnoća je drugačija, ali postoji nekoliko stvari koje većina žena može očekivati. Povišeni rizik za anemiju jedan je od mogućih problema koji vas može zateći nespremne. Do ovoga stanja dolazi kada je u tijelu smanjen broj crvenih krvnih stanica koje dopremaju kisik iz pluća do ciljanih tkiva. Blaga anemija uzrokuje osjećaj iscrpljenosti, a ako se ne liječi, može postati ozbiljna te imati nepovoljan učinak na dijete.

Što uzrokuje anemiju tijekom trudnoće?

Jeste li znali da postoji više od 400 vrsta anemije? Poznato je nekoliko potencijalnih uzroka nastanka anemije, poput nedostatka željeza, te uslijed nedostatka određenih vitamina B – skupine kao što su folat i vitamin B12. Upoznajmo zajedno najčešće vrste anemije kako bi na vrijeme uočili simptome te prepoznali znakove upozorenja i izbjegli moguće komplikacije.

Anemija uslijed nedostatka željeza

Kada pomislite na anemiju, zasigurno vam prva na pamet padne anemija kao posljedica nedostatka željeza. Ovaj oblik anemije rezultat je dugotrajne negativne ravnoteže željeza u organizmu i očiti dokaz nedostatka željeza. Nedostatak željeza najčešći je uzrok pojave anemije prilikom koje dolazi do smanjene razine hemoglobina u krvi. Tijekom trudnoće organizam majke napornije radi kako bi osigurao sve potrebne nutrijente za bebu u razvoju. Kako bi se omogućio bolji transport kisika i nutrijenata, dolazi do povećanja volumena krvi majke, i to čak za 30 do 50 posto.

Anemija uslijed nedostatka folata

Folat je prirodni oblik vitamina B9, a organizmu je potreban za stvaranje novih crvenih krvnih stanica koje prenose kisik iz pluća u pojedine dijelove tijela. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje drugu najčešću vrstu anemije koja se javlja kod trudnica. Preporučene dnevne doze za folat u trudnoći su povećane te ako nisu zadovoljene, novorođenče može imati povećani rizik od ozbiljih urođenih mana poput spine bifide, odnosno poremećaja zatvaranja kralježničnog kanala.

Kako bi se spriječio nedostatak folata, tijekom cijele trudnoće preporuča se uzimati folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani, a  poželjno je i nekoliko mjeseci prije začeća.

Anemija uslijed nedostatka vitamina B12

Zajedno s folatom, vitamin B12 sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica. Bez adekvatne količine ovog vitamina, organizam proizvodi prevelike crvene krvne stanice koje zbog svoje veličine ne mogu napustiti mjesto njihovog stvaranja, odnosno koštanu srž, i ući u krvotok. S obzirom da se vitamin B12 nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla, manjak ovog vitamina najčešće se očituje kod osoba koje ne konzumiraju tu skupinu namirnica, kao što su vegetarijanaci i vegani.

Simptomi anemije

Blagi slučajevi anemije najčešće uopće nemaju simptome, ali umjerena do teška stanja mogu uzrokovati sljedeće:

 • osjećaj umora ili opće slabosti
 • bljedilo lica
 • nestanak daha, jako lupanje srca ili  osjećaj probadanja u prsima
 • osjećaj nesvjestice
 • hladnoća u rukama i nogama
 • žudnja za neprehrambenim proizvodima poput prljavštine ili gline.

Kod trudnica se svi ovi simptomi mogu i ne moraju javiti. Srećom, laboratorijske pretrage u cilju otkrivanja anemije obavljaju se rutinski tijekom prenatalne njege. Ako ste iz bilo kojeg razloga zabrinuti zbog nekog od navedenih simptoma obratite se svojemu liječniku.

Čimbenici rizika za anemiju

Povećani rizik za razvoj anemije imaju:

 • trudnice s višeplodnom trudnoćom
 • trudnice koje su imale dvije ili više trudnoća s malim vremenskim razmacima
 • trudnice koje ne konzumiraju dovoljno hrane bogate željezom
 • trudnice koje su imale obilne mjesečnice prije trudnoće
 • trudnice koje redovito povraćaju zbog jutarnjih mučnina.

Kako pristupiti ovom problemu?

Ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti, budite svjesni važnosti dovoljnih količina željeza, folne kiseline i vitamina B12. Konzumirajte hranu bogatu ovim nutrijentima i obratite se svom liječniku ako uočite simptome anemije. Većina žena može unijeti adekvatne količine željeza, folne kiseline i vitamina B12 pravilnom prehranom, odnosno pravilnim odabirom namirnica koje su bogate navedenim nutrijentima.

Stoga se svakako preporučuje konzumacija mesa peradi, ribe, nemasnog crvenog mesa i jaja, a od namirnica biljnog podrijetla u svakodnevnu prehranu trebalo bi uključiti namirnice kao što su mahunarke, orašasto voće i različite sjemenke, tamnozeleno lisnato povrće, banane i obogaćene žitarice. Željezo iz životinjskih izvora lakše se apsorbira, a ono biljnog podrijetla bi trebalo konzumirati zajedno s namirnicama bogatim vitaminom C kako bi se poboljšala apsorpcija. U slučajevima kada nije moguće zadovoljiti potrebe za željezom isključivo prehranom treba se posavjetovati s liječnikom o prihvatljivim oblicima dodataka prehrani sa željezom.

Strath plazmolizirani biljni kvasac kao dodatak prehrani za trudnice

Strath je prirodni dodatak prehrani na bazi kvasca i ljekovitog bilja. Moglo bi se reći da je Strath prirodni multivitaminski dodatak prehrani koji sadrži 61 vitalnu tvar uključujući vitamine, minerale i aminokiseline. Strath plazmolizirani biljni kvasac ima sinergijski učinak svih sastojaka, stoga je izvrsna podloga i prirodni milje koji omogućuje i bolju bioraspoloživost pojedinačnih mikronutrijenata, posebice vitamina B1 i željeza.

Provedena studija pokazala je kako Strath može povećati bioraspoloživost željeza i to do 6 puta, te vitamina B1, čak do 10 puta.

Vrlo zanimljivo istraživanje koje je provedeno na trudnicama pokazalo je kako Strath pomaže u održavanju stabilne razine hemoglobina u krvi tijekom trudnoće, bez potrebe za uzimanjem dodatnih vitamina ili dodataka prehrani sa željezom. Također, Strath doprinosi poboljšanju općeg stanja i vitalnosti trudnica, ali i dojilja. Ova istraživanja snažno ukazuju na to da se Strath plazmolizirani biljni kvasac može koristiti kao idealan dodatak prehrani za trudnice i dojilje te sve žene reproduktivne dobi.

Pošalji prijatelju na email

Komentari