Vitaminoteka

Datum objave: 25. 05. 2020.

Svibanj se obilježava kao mjesec podizanja svijesti o celijakiji, stoga podsjećamo na važnost strogog pridržavanja bezglutenske prehrane te unosa ključnih nutrijenata kod oboljelih. 

Što je celijakija?

Celijakija, poznata i kao glutenska enteropatija, autoimuna je bolest kod koje je crijevo preosjetljivo na prehrambeni gluten, te uzrokuje imunološki posredovano oštećenje sluznice tankog crijeva u genetski predodređenih osoba. Kako je tanko crijevo mjesto gdje se odvija apsorpcija velikog broja nutrijenata, neliječena celijakija može biti uzrokom brojnih nutritivnih deficita. 

Ovo stanje javlja se u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba. Pojavnost celijakije u općoj populaciji je oko 1%, a simptomi bolesti variraju od tipičnih simptoma poput usporenog razvoja kod djece, anemije ili gubitka na tjelesnoj masi do pritajenih simptoma kao što je neplodnost ili osteoporoza. Otkrivanje pritajenih ili netipičnih formi tegoba celijakije je danas sve češće u kasnijoj životnoj dobi.

Svim oboljelima zajednički je nazivnik kronične doživotne bolesti, no oblik bolesti ovisi o dobi bolesnika, trajanju i jačini bolesti te stupnja oštećenja drugih organa. 

Liječenje celijakije – doživotna bezglutenska prehrana

Jedina sigurna terapija ove bolesti je provođenje striktne bezglutenske prehrane. Gluten je prirodno prisutan protein u žitaricama kao što su pšenica, raž, ječam i zob. Dakle, sve namirnice koje sadrže navedene žitarice i njihove proizvode potrebno je u potpunosti eliminirati iz prehrane oboljelih jer i minimalne količine glutena mogu biti štetne za oboljele. Osobe oboljele od celijakije posebno moraju obratiti pažnju na nekoliko stavki pri kupnji i pripremi namirnica. Skriveni izvori glutena mogu se naći na posve neočekivanim mjestima, a oni uključuju različite aditive poput konzervansa i različitih stabilizatora koji se nalaze u procesiranim namirnicama. Dakle, oboljeli se trebaju sprijateljiti s deklaracijama proizvoda koje kupuju i dobro proučiti njihov sadržaj prije stavljanja u košaricu. 

Uklanjanjem glutena iz prehrane, većina pacijenata postiže simptomatsku, serološku i histološku remisiju. Istraživanja pokazuju da se u čak 70% pacijenata unutar dva tjedna od početka bezglutenske dijete bilježi poboljšanje simptoma, a razine protutijela mogu se normalizirati tijekom 6-12 mjeseci od početka dijete dok je za kompletnu histološku remisiju potrebno i do 2 godine. Važno je naglasiti kako bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.

Nutritivni nedostaci i kako ih nadomjestiti

Kada govorimo o liječenju celijakije, jedina sigurna terapija je bezglutenska prehrana, odnosno prehrana koja se sastoji od namirnica koje ne sadrže gluten. Uz bezglutensku prehranu, kao dio terapije, često se preporuča dodatna suplementacija vitamina i minerala posebice u razdoblju nakon postavljanja dijagnoze. Upravo u tom osjetljivom periodu velika je vjerojatnost pojave različitih nutritivnih deficita koja se javlja kao rezultat malapsorpcije uslijed aktivne bolesti. 

Uz eliminaciju prehrambenih namirnica koje sadrže gluten, izuzetno je važno upozoriti oboljele kako postoji mogućnost prisustva ostataka glutena i u dodacima prehrani i lijekovima. Stoga je izuzetno važno naučiti kako odabrati dodatak prehrani pogodan za osobe oboljele od celijakije

Odabir prirodnog dodatka prehrani bez glutena

U moru dodataka prehrani, osobama oboljelima od celijakije gotovo je nemoguć zadatak odabrati pravi dodatak prehrani. Srećom, na tržištu postoje dodaci prehrani koji se diferenciraju od ostalih. 

Strath® plazmolizirani dodatak prehrani u obliku tableta siguran je izbor za osobe oboljele od celijakije, ali i sve ostale koji žele prirodni dodatak prehrani. Na svakom pakiranju Strath plazmoliziranog biljnog kvasca u obliku tableta naznačen je simbol prekriženog klasa koji je svojevrsno „zeleno svjetlo“ za oboljele od celijakije. 

Strath® dodatak prehrani temeljen na plazmoliziranom biljnom kvascu potpuno je prirodan proizvod na bazi kvasca i raznovrsnog ljekovitog bilja. U specifičnom postupku proizvodnje plazmoliziranog biljnog kvasca, stanicama kvasca se dodaje više od 50 odabranih ekstrakata ljekovitih biljnih vrsta. Stanice kvasca potom metaboliziraju mnogobrojne sastojke biljnih ekstrakata, što rezultira nastankom konačnog prirodnog proizvoda jedinstvenog sastava, biljnog kvasca. 

Plazmolizirani biljni kvasac pokazuje brojne blagotvorne učinke na održavanje zdravlja cijelog organizma. Dodaci prehrani temeljeni na biljnom kvascu bogati su izvori vitamina B skupine, sadrže i brojne minerale, poput željeza, cinka, kroma, selena i brojnih drugih esencijalnih mikroelemenata koji su potencijalno kritični nutrijenti za oboljele od celijakije. Anemija je jedna od vrlo čestih „tihih“ simptoma celijakije, a studije pokazuju kako Strath® plazmolizirani biljni kvasac može pomoći u održavanju stabilne razine željeza u krvi. Osim vitamina i minerala, biljni kvasac sadrži i lakoprobavljive proteine te sve aminokiseline koji također mogu nedostajati oboljelima čija je prehrana netom prije postavljanja dijagnoze često neadekvatna. 

Na kraju ponovo ističemo važnost provođenja stroge bezglutenske prehrane kod oboljelih od celijakije, koje osim izbjegavanja glutenskih namirnica uključuje i prepoznavanje i izbjegavanje dodataka prehrani i lijekova koje sadrže gluten. Umjesto čestitke Međunarodnog dana obilježavanja celijakije, omogućimo oboljelima lakšu integraciju u društvo podizanjem svijesti o rasprostranjenosti glutena i njegove štetnosti ovoj osjetljivoj populaciji. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari