Vitaminoteka

Datum objave: 20. 02. 2023.

U zimskim mjesecima hladan vanjski zrak, vjetar, grijani unutrašnji prostori i niska razina vlage u zraku uzrokuju pojačan gubitak vlage iz kože. U usporedbi s ostalim godišnjim dobima, zimi nam je koža češće suha, hrapava i bez uobičajenog sjaja.

Negativan utjecaj zimskih uvjeta na zdravlje kože može se i izmjeriti. Koža svakodnevno gubi određeni postotak vlage uslijed isparavanja. Transepidermalni gubitak vode mjera je koja govori koliko vode gubimo kroz površinski sloj kože, no osim toga, ukazuje i na zdravstveno stanje kože. Povišeni transepidermalni gubitak vode pokazuje da je kožni integritet narušen što je posebno bilježi kod bolesti kože poput psorijaze i atopijskog dermatitisa. Hidracija kože uvelike ovisi o sposobnosti stanica epidermisa, keratinocita, da zadrže vodu, a važnu ulogu igra rožnati sloj koji predstavlja zaštitnu barijeru. U zaštitnoj barijeri ključnu ulogu igraju lipidi poput ceramida koji održavaju pravilnu strukturu kože.

Drugim riječima, zdrava koža je dobro hidrirana, dok je dehidrirana koža karakteristična za različite nepravilnosti i bolesti, stoga je važno pobrinuti se za njenu hidraciju.

Osim topikalne primjene hidratantnih krema, kožu možemo njegovati i iznutra pravilnom prehranom i pažljivo biranim dodacima prehrani koji sadrže prirodne spojeve s dokazanim utjecajem na zdravlje kože, a to su hijaluronska kiselina, ceramidi, omega-3 i omega-6 masne kiseline te vitamini i minerali.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je kemijski gledano mukopolisaharid, a ova je makromolekula široko rasprostranjena u našim tkivima i staničnim tekućinama te se u visokim koncentracijama nalazi u staklastom tijelu u oku, sinovijalnoj tekućini i koži. Hijaluronska kiselina je izrazito viskozna i ima veliku sposobnost zadržavanja vlage pa je njena glavna uloga osigurati pravilnu pokretljvost zglobova, normalan oblik staklastog tijela i pravilnu hidrataciju kože. Prirodni neprijatelji hijaluronske kiseline su starenje te sunčeve zrake, pušenje i zagađeni zrak koji utječu na smanjenje hijaluronske kiseline u tijelu.

Hijaluronska kiselina koja je smještena u dermisu ima sposobnost zadržavanja značajne količine vode i stvaranja viskoznog gela i odgovorna je za regulaciju količine vode u stanici i održavanje strukture stanice. Na površinskom sloju kože, u epidermisu, hijaluronska kiselina utječe na rast keratinocita, dopinosi strukturi epidermisa i sudjeluje u obnovi kože.

Mnoga su klinička istraživanja pokazala da unos hijaluronske kiseline u obliku dodatka prehrani suhoj koži vraća vlagu, pogotovo vlagu lica, čini ju glatkom na dodir i zaglađuje bore. Ispitivane doze kretale su se između 100 i 240 mg, a trajanje istraživanja između 4 i 12 tjedana.

Ceramidi iz ulja pšenice

Površinski sloj kože poznat je kao rožnati sloj, a njegova je uloga spriječiti gubitak vode i onemogućiti bakterijama i drugim štetnim tvarima ulaz. U održavanju strukture površinskog sloja kože pomažu ceramidi koji su smješteni između stanica kože i zajedno sa stanicama kože čine zaštitnu barijeru. Osim gradivne uloge, ceramidi imaju i aktivnu ulogu u obnovi oštećenih stanica i dio su imuniteta kože. Starenje i prekomjerna upotreba sapuna i pilinga dovodi do gubitka ceramida u koži čime se narušava njena barijera, a koža postaje suha i sklona pucanju što rezultira lakšim prodorom bakterija i alergena. Ceramide možemo obnoviti nanoseći ih kremama topikalno ili unoseći ih u obliku dodatka prehrani na bazi ekstrakta ulja pšenice koji je bogat ceramidima.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline

Višestruko nezasićene masne kiseline pokazale su se korisnima za održavanje homeostaze kože i ublažavanje nepravilnosti na koži. Omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja EPA i DHA mogu poboljšati funkciju barijere kože, spriječiti upalu, hiperpigmentaciju i starenje kože izazvano UV zračenjem, ublažiti suhu kožu i svrbež izazvan dermatitisom i ubrzati zacjeljivanje rana na koži. Sudeći prema znanstvenim istraživanjima kombinacija omega- 3 masnih kiselina EPA i DHA iz ribljeg ulja i omega-6 masne kiseline GLA iz ulja noćurka pokazuje najveći potencijal u smanjenju upalnih procesa, što bi moglo biti korisno u liječenju upalnih bolesti kože kao što su atopijski dermatitis, psorijaza i akne.

Vitamini i minerali u službi zdravlja kože

Prehrana je jedan od čimbenika važnih za održavanje zdravlja kože. Narušeni nutritivni status mijenja integritet stanice i biološku funkciju kože što oslabljuje kožnu barijeru. Na zdravlje kože utječu mnogi vitamini i minerali, a najpoznatiji su vitamin A, D, C, E, vitamini, B skupine, cink, bakar i selen. Vitamin A i njegovi derivati, posebice retinol, poznati su po učinkovitom usporavanju procesa starenja kože. Retinol jača zaštitnu funkciju epidermisa, smanjuje transepidermalni gubitak vode, umanjuje pojavu bora i štiti kolagen od razgradnje.

Vitamin A, poput vitamina C i E djeluje antioksidativno i štiti stanice od oksidativnog oštećenja. Prekomjerna količina slobodnih radikala ubrzava starenje kože i narušava njeno zdravlje potičući stvaranje upala, diskoloracija i bora. Također, vitamin C stimulira sintezu kolagena i osigurava njegovu stabilnost, a idealno ga je kombinirati s vitaminom E snažnim antioksidansom koji regulira sintezu i razgradnju kolagena i elastina.

Uloga vitamina D u koži je zaštita kože od nastanka UV-induciranih bora i epidermalnog zadebljanja te optimalne obnove stanica kože.

Vitamini B skupine također imaju svoju ulogu u zaštiti kože jer sudjeluju u proliferaciji keratinocita i obnavljanju kože, a posebnu važnost ima folna kiselina koja je ključna za sve stanice koje se brzo dijele. Deficiti vitamina B skupine često se vežu uz kožne manifestacije i simptome poput dermatitisa i depigmentacija.

Cink, bakar i selen igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Cink je esencijalni kofaktor mnogobrojnih enzima, a glavni zadatak u koži mu je štititi kožu od oštećenja izazvanog UV zračenjem, ograničavajući prolazak zračenja u kožu. U suradnji s vitaminom C, cink ima antimikrobno djelovanje što pomaže u borbi protiv akni. Selen je snažan antioksidans i njegova je glavna misija borba protiv slobodnih radikala u koži. Bakar također sudjeluje u borbi protiv slobodnih radikala, ali istovremeno stimulira stvaranje kolagena i ključan je za poboljšanje elstičnosti i debljine kože.

Skin Moisture IQ dodatak prehrani za prirodni sjaj kože

Znanstvenici iz tvrtke Advanced Nutrition Programme™ osmislili su Skin Moisture IQ, pametni sustav suplementacije utemeljen na znanstvenim spoznajama.

Suvremena formula s hijaluronom, ceramidima, omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, vitaminima A i D te modernim multivitaminskim kompleksom raspoređena je u pet inteligentnih kapsula smještenih u zasebne pretince dostatne za 28 dana korištenja.

Skin Moisture IQ prikladan je za sve tipove kože, naročito za suhu i dehidriranu kožu oštećene barijere i/ili smanjenog volumena, kao i za one koji često dolaze u kontakt s agresivnim supstancama poput dezinfekcijskih sredstava. Posebno je blagotvoran u zimskim mjesecima kad je zbog hladnoće koža izložena većem stresu i namijenjen koži kojoj nedostaje vlage i prirodnog sjaja.

Sinergijom dragocjenih sastojaka ovaj inovativni sustav doprinosi održavanju zdravlja kože. Skin Moisture IQ ne sadrži suvišne i potencijalno štetne sastojke poput glutena, umjetnih bojila i pojačivača okusa. Uzima se jedna doza (5 kapsula) odjednom uz glavni obrok, a za optimalne rezultate preporučuje su uzimati tri mjeseca.

Literatura:

  • Kawada C, Yoshida T, Yoshida H, Matsuoka R, Sakamoto W, Odanaka W, Sato T, Yamasaki T, Kanemitsu T, Masuda Y, Urushibata O. Ingested hyaluronan moisturizes dry skin. Nutr J. 2014 Jul 11;13:70. doi: 10.1186/1475-2891-13-70. PMID: 25014997; PMCID: PMC4110621.
  • Balić A, Vlašić D, Žužul K, Marinović B, Bukvić Mokos Z. Omega-3 Versus Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids in the Prevention and Treatment of Inflammatory Skin Diseases. Int J Mol Sci. 2020 Jan 23;21(3):741. doi: 10.3390/ijms21030741. PMID: 31979308; PMCID: PMC7037798.
  • Huang TH, Wang PW, Yang SC, Chou WL, Fang JY. Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil's Fatty Acids on the Skin. Mar Drugs. 2018 Jul 30;16(8):256. doi: 10.3390/md16080256. PMID: 30061538; PMCID: PMC6117694.
  • Tokudome Y. [Improvement of the Skin Barrier Function with Physiologically Active Substances]. Yakugaku Zasshi. 2019;139(12):1549-1551. Japanese. doi: 10.1248/yakushi.19-00181-1. PMID: 31787643.
  • Park K. Role of micronutrients in skin health and function. Biomol Ther (Seoul). 2015 May;23(3):207-17. doi: 10.4062/biomolther.2015.003. Epub 2015 May 1. PMID: 25995818; PMCID: PMC4428712.
Pošalji prijatelju na email

Komentari