Datum objave: 23. 08. 2023.

Upotreba proteinskih dodataka odličan je način za jednostavno ispunjavanje dnevnog unosa proteina. Stoga ne čudi što su ti proizvodi uobičajeni u prehrani mnogih sportaša, kao i manje aktivnih pojedinaca. Jednostavan proteinski napitak sam po sebi predstavlja odličan snack koji može napuniti želudac i odagnati želju za hranom. A kad dodate proteinski prah u hranu, dobit ćete ukusnu slatku poslasticu prepunu proteina kao bonus. Ovih dana nije teško pronaći biljne proteine na tržištu, što znači da čak i vegani mogu uživati u njima. To je sjajna vijest pogotovo zato što se upravo ta skupina ljudi bori s nedovoljnim unosom proteina u prehrani. Proteinski dodaci predstavljaju odličan način za suzbijanje tog nedostatka.

Što je protein i zašto ga upotrebljavati?

Proteini u prahu koncentrirani su izvori proteina dobiveni iz raznih sirovina. Osim najpopularnijeg proteina sirutke dobivenog iz kravljeg mlijeka, tržište danas nudi čitav niz alternativa prikladnih za vegane. Među njima su proizvodi kao što je soja, grašak, konoplja, riža ili višekomponentni proteini. Iz samih sastojaka jasno je da takvi proizvodi ni na koji način nisu steroidi ili druge zabranjene tvari. Naprotiv, izvrstan su izvor proteina, koji su zapravo ključni za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma.

Prosječni preporučeni dnevni unos proteina varira između 1,2 - 2 g proteina po kilogramu tjelesne težine, ovisno o razini fizičke aktivnosti pojedinca. Prosječna osoba od 70 kg trebala bi unositi otprilike 98 g proteina dnevno.

Koje su prednosti proteina u prahu i što mogu učiniti za vas?

  • Ubrzavaju vaš metabolizam –⁠ od svih makronutrijenata, proteini oduzimaju vašem tijelu najviše energije za pravilnu metabolizaciju, što rezultira takozvanim metaboličkim ubrzanjem.
  • Pomažu vam da izgubite ili održite trenutnu težinu –⁠ proteini pomažu vašem tijelu da održi mišićnu masu. Održavanje mišićne mase zahtijeva više energije nego zadržavanje rezervi masti, što znači da su vaši napori da smršavite učinkovitiji s više mišićne mase.
  • Čine rast i održavanje mišića učinkovitijim –⁠ proteini su osnovni gradivni blokovi mišića. Zato naročito sportaši snage imaju tako veliki fokus na dovoljno proteina u svojoj prehrani.
  • Poboljšavaju oporavak –⁠ koristeći se proteinima, vaše tijelo oporavlja mišićno tkivo oštećeno u procesu treninga.
  • Pospješuju imunitet –⁠ proteini su također nezamjenjivi u proizvodnji stanica i antitijela imunološkog sustava.
  • Smanjuju glad i žudnju za hranom –⁠ proteini će vas zastiiti, te se nećete osjećati gladnim neko vrijeme
  • Pospješuju zdravlje kostiju –⁠ proteini također doprinose održavanju zdravih kostiju. Stoga su nezamjenjivi i to ne samo za osobe koje vode aktivan stil života.

Koji su vegetarijanski i veganski proteini u prahu najbolji?

Proteini u prahu najčešće se proizvode od soje, mahunarki ili sjemenki konoplje. Zbog toga su odlična alternativa za vegetarijance i vegane. Svi izvori proteina biljnog porijekla prirodno su bez glutena i laktoze, što znači da su također izvrstan izbor za one koji teško probavljaju gluten ili laktozu. Međutim, kad god kupujete neki proizvod, pripazite na moguće alergene kako biste bili sigurni da sastojci ne sadržavaju nešto što vam možda neće u potpunosti odgovarati.

Jedan nedostatak biljnih izvora proteina jest to što zbog specifičnog sadržaja aminokiselina obično nisu potpuno zaokruženi kao njihovi životinjski ekvivalenti u smislu kvalitete prehrane. Zbog tog razloga važno je birati samo najbolje izvore proteina na biljnoj bazi. Koji su to?

1. Protein soje

Proteinski proizvodi od soje među najpopularnijim su veganskim alternativama. Dobivaju se nježnom preradom soje, a zahvaljujući proteinima koji čine njihov sastav, najsličniji su proteinu od sirutke. Ako odaberete, na primjer, sojin izolat s 85 % sadržaja proteina, sigurno nećete pogriješiti.

2. Protein riže

Ova vrsta proteinskog dodatka ekstrahira se iz riže složenim metodama. Međutim, u usporedbi sa sojom, dodaci na bazi riže općenito sadrže manje proteina po porciji. S obzirom na njegov profil sastojaka, protein riže najbolje je kombinirati s proteinom graška, što stvara potpuniju, kvalitetniju mješavinu.

3. Protein konoplje

Protein konoplje proizvodi se od sjemenki konoplje. Predstavlja odličan dodatak raznolikoj prehrani, ali najbolje ga je kombinirati s drugim izvorima proteina kako bi se postigao najbolji mogući nutritivni sastav.

4. Protein graška

Protein graška među najboljim je i najpopularnijim kad je riječ o proizvodima od mahunarki. Za maksimalan učinak, protein graška najbolje je kombinirati s izvorima proteina od riže ili žitarica. Ako tražite proteinski dodatak koji također dobro zadovoljava želudac, cijenit ćete veći sadržaj dijetalnih vlakana u proteinu graška.

5. Višekomponentni protein

Glavna prodajna točka višekomponentnih proteinskih dodataka jest to što kombiniraju različite vrste proteina. Time ti proizvodi nastoje uravnotežiti nedostatke pojedinačnih izvora, stvarajući složeniju i potpuniju mješavinu. Ako vam se ne sviđa ideja kupnje raznih proteinskih proizvoda s jednim sastojkom, višekomponentni dodatak najbolji je izbor za vas.

Kako pravilno uzimati proteine i kako ih dozirati?

Jedna porcija proteina trebala bi biti negdje od 20 do 40 grama. Protein možete dodati u prehranu u obliku međuobroka bilo kad tijekom dana ili kao dio obroka, na primjer kad ga dodate u zobenu kašu, koja zauzvrat postaje puno složenije jelo. Mjericu proteinskog praha, naravno, najbolje je upotrijebiti u napitku nakon treninga za ubrzanje oporavka.

Koji je protein najbolji za vježbanje i mršavljenje?

  • Ako želite izgubiti nekoliko kilograma, pokušajte odabrati proizvod optimiziran za mršavljenje s visokim udjelom proteina i niskim udjelom masti i šećera. To su uglavnom višekomponentni proteini, proteini soje ili graška.
  • Ako, s druge strane, želite nabaciti mišiće, također se preporučuje da potražite proizvode koji su predviđeni za tu svrhu. Važno je da vaš dodatak prehrani bude lako probavljiv i da sadrži što više visokokvalitetnih proteina – na primjer, proteina soje.

Kad je riječ o biljnim proteinima, pokušajte odabrati i kombinirati nekoliko izvora odjednom kako biste bili sigurni da su vaše prehrambene potrebe pravilno pokrivene. Međutim, zapamtite da upotreba dodataka prehrani nije dovoljna da pokrije cijelu vašu prehranu. Imajte na umu pravilno strukturiranje svojih prehrambenih navika u cjelini.

Pošalji prijatelju na email

Komentari