Vitaminoteka

Datum objave: 24. 03. 2020.

Možda će zvučati zapanjujuće, ali glavnina stanica imunosnog sustava, čak 60%, nalazi se u crijevima. Naša su tijela domaćini milijardama bakterija od kojih je većina „dobrih“ odnosno korisnih bakterija dok neke mogu biti i štetne, a mikrobiota je najgušće naseljena u našim crijevima.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, probiotici su živi mikroorganizmi koji, ukoliko se uzimaju u odgovarajućim količinama, ostvaruju zdravu korist organizmu domaćina. Drugim riječima, probiotici predstavljaju određene sojeve bakterija za koje se smatra da povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Iako imaju razne metaboličke učinke u našem tijelu, jedan od važnih učinaka je stimulacija imunosnog sustava, odnosno utjecaj na T-limfocite i makrofage, povećana proizvodnja sekretornog IgA, kao i proizvodnja protuupalnih citokina.

Probiotici se prirodno nalaze u hrani ili se hrana obogaćuje, a uzimaju se i u obliku dodatka prehrani. Fermentirani mliječni proizvodi prirodno sadrže žive bakterije, a sve češće se i dodatno obogaćuju. Komercijalno najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Lactobacillus i Bifidobacterium.

Lactobacili i bifidobakterije su normalni stanovnici crijeva i njihova prisutnost upućuje na zdravu mikrobiotu. Krajnji produkt njihove aktivnosti su kratkolančane kiseline koje povećavaju kiselost crijevnog sadržaja stvarajući nepovoljne uvjete za rast i aktivnost štetnih bakterija.

Tijekom razdoblja posebnih zdravstvenih uvjeta te povećane učestalosti viroza, prehlada i infekcija izrazito je važno obratiti pažnju na odabir visoko kvalitetnih dokazanih proizvoda.

Kako odabrati probiotik? 

Karakteristike dobrog probiotika:

1. Odabir specifičnih bakterija                                             

  • laktobacili: antitoksični, antibakterijski  i pro-imunitetni učinak, povećavaju apsorpciju minerala
  • bifidobakterije: blokiraju patogene bakterije, povećavaju imunosni odgovor 
  • Streptococcus termophilus: inducira protuupalni odgovor 

2. Visoka koncentracija bakterija za uspješnu kolonizaciju

  • najmanje 106/ml mikroorganizama 

3. Sinergija djelovanja

  • lactobacili poglavito djeluju u tankom crijevu, a bifidobakterije u debelom crijevu.

4. Sigurnost

  • samo žive bakterije se mogu razmnožavati u crijevu i kolonizirati
  • provedena klinička ispitivanja te ispitivanja kakvoće i količine bakterija koje ostaju žive do kraja uporabe garancija su da se proizvod neće  izmijeniti u ambalaži te da i dalje ostati učinkovit nakon skladištenja.    

5. Mehanizam djelovanja

  • regulacija epitelne propusnosti
  • indukcija regulatornih T-stanica
  • poboljšana apsorpcija minerala

Vivomixx® obitelj visoko kvalitetnih probiotika

Vivomixx® je visoko dozirana specifična mješavina 8 različitih sojeva bakterija (4 soja laktobacila, 3 soja bifidobkterija i soj Streptococus termophilus) sa sinergijskim djelovanjem te sinergijskim biološkim i imunoloških svojstvima.  

Ispitan je u više od 70 kliničkih studija, uključujući 35 provedenih u Europi. Sve bakterije su žive i aktivne, sa sigurnosnim profilom koji je potvrđen u 220 međunarodnih publikacija.

Vivomixx®  ne sadrži gluten, GMO, laktozu, soju, konzervanse niti umjetna sladila.

Način uzimanja: Preporuča se uzeti ujutro, prije doručka. Kapsula se može uzeti sa čašom vode ili otvoriti kapsulu i sadržaj pomiješati u vodi ili jogurtu. Sadržaj vrećice treba promiješati u vodi, jogurtu ili bilo kojem hladnom, negaziranom piću. Vivomixx® se preporuča uzeti sa što duljim vremenskim odmakom od antibiotika (minimalno 2 sata).

Način čuvanja: Čuvati u hladnim uvjetima (2 - 8°C) kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost. Može se čuvati i na sobnoj temperaturi (do 24°C) bez posljedica na djelotvornost (kapsule 10 milijardi do 6 mjeseci / vrećice i kapsule 112 milijardi do 7 dana).

Pošalji prijatelju na email

Komentari