Tena Škunca

Datum objave: 21. 03. 2022.

Zanimljivo je da se u proljeće (i jesen) bilježi povećani broj slučajeva ječmenca, a uglavnom nastaju kao posljedica oslabljenog imuniteta ili loše higijene.

Ječmenac je izrazito neugodna pojava koja predstavlja akutnu gnojnu upalu žlijezda lojnica uz trepavicu. U 90-95% svih slučajeva uzrokuju bakterije roda Staphylococcus, a najčešće je riječ o bakteriji Staphylococcus aureus.

Koji su simptomi ječmenca?

Ječmenac se prepoznaje po sljedećim simptomima:

  • otečenost i crvenilo kapka
  • bol i svrbež u kapku
  • crvenilo konjuktive
  • suzenje očiju
  • osjetljivost na podražaje

Ako se ječmenac ne liječi i stalno se vraća, može se pretvoriti u chalazion, kroničnu upalu Meibomove lojne žlijezde.

Kod pojave navedenih simptoma s liječenjem se preporučuje započeti što prije, a najčešće se poseže za toplim oblozima. Također, redovitim pranjem ruku smanjit će se mogući prijenos mikroorganizama s ruku na oči te na taj način spriječiti razvoj ječmenca, odnosno smanjiti iritacija postojećeg ječmenca. Ječmenac se nikako ne smije istiskivati jer tako samo dodatno proširujemo postojeću infekciju. Osim toga, prirodni sastojci, poput ekstrakta kore cimeta te manuka meda i ulja manuka jedni od najpoznatijih saveznika u olakšavanju ovog neugodnog i bolnog stanja.

Ekstrakt kore cejlonskog cimeta poznat je po svojem antibakterijskom djelovanju te potiče cirkulaciju i eliminaciju toksina iz kože, a zahvaljujući svojstvu zagrijavanja može djelovati kao „prirodni topli oblog”. Manuka med karakterizira izuzetna antibakterijska aktivnost, a djeluje i protuupalno te hidratizira i obnavlja kožu. Ulje manuka također posjeduje snažna antibakterijska i protuupalna svojstva te smanjuje otečenost i ublažava bol. Vrijedno je spomenuti kako u razdoblju oporavka od vanjskog ječmenca valja izbjegavati korištenje šminke, posebice na i oko područja očiju, kao i kontaktnih leća.

ZUMA OptiCleaner – prva pomoć kod ječmenca

ZUMA Opticleaner mast prva je učinkovita pomoć kod ječmenca dostupna u ljekarnama, a sadrži tri aktivna prirodna sastojka koji provjereno ublažavaju simptome ječmenca i chalaziona:

  • manuka med
  • manuka ulje
  • ekstrakt kore cimeta

Pozitivno antimikrobno djelovanje ZUMA Opticleaner masti potvrdilo i ispitivanje antimikrobne aktivnosti korištenjem metode well koja se temelji na fenomenu difuzije, odnosno prodiranja aktivnih tvari u određenom mediju.

Antimikrobno djelovanje ZUMA Opticleaner masti ispitano je na bakterijskom soju Staphylococcus aureus ATCC 6538, a rezultati su pokazali da je 24 sata nakon tretiranja spomenutog soja u Petrijevoj zdjelici mast utjecala na usporavanje rasta i razmnožavanje bakterije Staphylococcus aureus.

Zahvaljujući inovativnoj formuli baziranoj na manuka medu, ZUMA OptiCleaner brzo i učinkovito ublažava simptome vanjskog ječmenca i chalaziona, poput svrbeža, boli i oticanja te ubrzava regeneraciju epidermisa.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ječmenac, Zuma OptiCleaner,

Komentari