Datum objave: 03. 10. 2022.

Hladniji dani sa sobom nose nepoželjne infekcije koje pogađaju nos, grlo i uši, bilo da se radi o odraslima ili djeci, čiji je imunitet još uvijek u razvoju, a svi smo barem jednom doživjeli upalu grla ili uha. Neki se s ovim upalama susreću češće, čak i do nekoliko puta godišnje.

Usna šupljina – prva linija obrane od infekcija

Usna šupljina zajedno s nosom i grlom ima važnu ulogu u obrani imuniteta. Usta i nos su prva ulazna vrata za sve mikroorganizme, pa i one štetne koji ulaze u tijelo putem hrane ili zraka koji udišemo, a mogu prodrijeti do uha ili dišnih puteva te uzrokovati upalu.

Oralni mikrobiom predstavlja mikroorganizme koji su prirodno prisutni u ustima, uglavnom korisne bakterije koje imaju ključnu obrambenu zaštitu za imunosni sustav.

Ispunjavaju važne zaštitne funkcije za zube i desni, filtriraju štetne tvari iz zraka, ali i odstranjuju štetne mikroorganizme te tako onemogućuju njihovo naseljavanje u usnoj šupljini. Naime, neke vrste bakterija u ustima mogu proizvesti posebna antitijela koja napadaju i uništavaju opasne klice te na taj način štite cijeli organizam od njihova prodora.

Kad štetne bakterije prevladaju

Zdrava oralna flora sastoji se od oko 800 do 1000 različitih vrsta bakterija, a njen sastav varira ovisno o dobi i zdravstvenom stanju. Nezdrava prehrana, lijekovi ili jake promjene pH vrijednosti u usnoj šupljini, npr. zbog hrane s visokim udjelom šećera, mogu smanjiti raznolikost i broj korisnih bakterija u ustima. Tada dolazi do neravnoteže, tzv. disbioze, što znači da se štetne klice rasprostranjuju u ustima, a odatle dalje po tijelu.

Prevlast štetnih bakterija u usnoj šupljini utječe na zube i zubno meso, zadah, ali i cijelo područje uha, nosa i grla – od krajnika do srednjeg uha.

Upravo zato potrebno je oralni mikrobiom podržati zdravom prehranom, a pogotovo nadopunom korisnih bakterija koje se nalaze u ustima i grlu.

Najvažniji stanovnik usne šupljine

Streptococcus salivarius K12 prevladavajući je bakterijski soj u području usta i grla, a u dojenčadi se može otkriti već nekoliko sati nakon rođenja. Njegova prisutnost nužna je za oralno i imunosno zdravlje, s obzirom da proizvodi antibakterijske tvari koje sprječavaju naseljavanje štetnih mikroorganizama u ustima, čime štiti čitav organizam. Međutim, oko 60% stanovništva tijekom života izgubi ovu korisnu bakteriju, što dovodi do razvoja raznih tegoba u području usta, nosa i grla.

Što su pokazale kliničke studije?

Kliničkim studijama dokazano je da oralno uzimanje bakterije Streptococcus salivarius K12, u obliku pastila:

  • smanjuje pojavu faringotonzilitisa kod odraslih osoba 90%, a kod djece čak 95%;
  • smanjuje pojavu akutnog otitis media 72%, kod djece;
  • smanjuje pojavu streptokoknih infekcija 85%, kod djece;
  • smanjuje upotrebu antibiotika čak 97%, a antipiretika 93%;
  • prevenira adenotonzilektomiju u 72% slučajeva;
  • smanjuje pojavu virusnih grlobolja 79%, prehlade (69%) i gripe (95%);
  • smanjuje halitozu.

Kako dovesti dobre bakterije do usta?

OMNi-BiOTiC® iMMUND sadrži bakterijski soj Streptococcus salivarius K12, uz vitamin D koji doprinosi održavanju normalnih zubi i normalnoj funkciji imunosnog sustava.

Osim toga, stanice u sluznici usta koje se redovito obnavljaju trebaju dovoljno vitamina D za proces njihova dijeljenja, što je važno za održavanje funkcije sluznice usta kao barijere protiv štetnih mikroorganizama.

OMNi-BiOTiC® iMMUND, u obliku pastila s okusom jagode, primjeren je za odrasle i djecu od navršene 3. godine. Ne sadrži šećer i uzima se nakon pranja zubi.

Predstavlja snažnu imunosnu obranu za cijelu obitelj!

Više o proizvodu: https://omni-biotic.hr/proizvod/immund/

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: allergosan, omnibiotic, oralno zdravlje,

Komentari