Vitaminoteka

Datum objave: 18. 04. 2025.

Ako nakon čaše crnog vina osjetite glavobolju, a nakon komada sira trbuh reagira kao da ste pojeli kamen, možda niste razmaženi gurman, već vašem tijelu nedostaje jedan ključan enzim. Intolerancija na histamin sve je češća, ali i dalje često neprepoznata, iako simptomi znaju biti sve samo ne tihi.

Što je histamin i zašto nekima smeta više nego drugima?

Histamin je prirodni spoj koji se nalazi u mnogim namirnicama, osobito onima koje su fermentirane, dozrijevane ili konzervirane. Što se namirnica dulje čuva i pušta da dozrijeva, to će biti i veći sadržaj histamina u njoj, a posljedično tome će i poteškoće za nekoga tko pati od preosjetljivosti i nepodnošljivosti na histamin biti značajnije. 

Namirnice s vrlo velikom količinom histamina su crno vino, pojedine vrste pjenušca, neka bijela vina, pivo, kvasac i proizvodi koji sadrže kvasac, pojedini suhomesnati proizvodi, špinat, kiseli kupus i zreli sirevi. Svježa riba sadrži malo histamina, ali dok riba dođe na naše stolove može sadržavati povećane količine histamina koje se u njoj sintetiziraju čim riba stoji u ribarnici. Konzervirana riba i slana riba isto tako sadrže značajne količine histamina. Pojedine vrste voća (jagode, banane, papaja, kivi, ananas, mango, agrumi, kruške, maline, papaja) sadrže manje količine histamina, ali mogu u organizmu (probavnom sustavu) potaknuti njegovo stvaranje. Isto se odnosi na kakao, čokoladu, rajčice, heljdu, rakove i školjke, orahe, sjemenke suncokreta, ocat (posebno balzamički) i senf.

Osobe koje jednostavno nisu u mogućnosti pravilno razgraditi jednu ili više navedenih namirnica najvjerojatnije imaju intoleranciju uzrokovanu nedostatkom nekog od ključnih enzima potrebnih za razgradnju pojedinih molekula, a najvjerojatnije se radi o nedostatku DAO enzima (diamin oksidaze). 

Kako prepoznati intoleranciju na histamin?

Simptomi se mogu pojaviti unutar nekoliko minuta ili pak nekoliko sati nakon obroka koji sadrži histamin i često oponašaju alergijske reakcije, ali bez stvarne alergije. Najčešći simptomi uključuju:
•    bolove u trbuhu, nadutost, proljev
•    glavobolje i migrene
•    crvenilo kože, osip, svrbež
•    umor, tahikardija, pad krvnog tlaka
•    začepljen nos (kongestija), astma, bronhokonstrikcija

Za razliku od alergije, intolerancija na histamin nije imunološki posredovana reakcija, već posljedica metaboličkog disbalansa, točnije, nedostatka DAO enzima koji razgrađuje histamin iz hrane. Stoga je za osobe koje su intolerantne na histamin prag tolerancije histamina u hrani znatno manji u odnosu na osobe koje nisu intolerantne. 

Kako se dijagnosticira intolerancija na histamin?

Dijagnoza intolerancije histamina donosi se na temelju postojanja 2 ili više tipičnih simptoma za histaminsku intoleranciju i poboljšanjem stanja nakon uvođenja prehrane bez histamina i uzimanjem antihistaminika. Vođenje dnevnika prehrane pokazalo se korisnim u bilježenju poboljšanja simptoma s dijetom bez histamina i relapsa intolerancije nakon ponovnog uzimanja hrane koja sadrži histamin.

Dodatno se interpretiraju i vrijednosti histamina i ostali laboratorijski podaci, a sve u cilju postavljanja točne dijagnoze. Histamin se može mjeriti u plazmi ili urinu, kao i njegov razgradni produkt N-metilhistamin. Klasični nalaz kod intolerancije histamina su povišene vrijednosti histamina, reducirana aktivnost DAO ili oboje. Ako je prisutan nedostatak ili inhibicija diamin oksidaze, koju mogu uzrokovati pojedini lijekovi, organizam ne može brzo razgraditi histamin iz hrane ili histamin otpušten iz stanica i javljaju se simptomi histaminske intolerancije. Aktivnost enzima diamin oksidaze (DAO) može se mjeriti laboratorijski u krvi, a vrijednost daje važan uvid u postojanje histaminske intolerancije.

Vrijednosti niže od 3 U/mL jasno ukazuju na sigurnu histaminsku intoleranciju, dok se vrijednosti između 3 i 10 U/mL smatraju vjerojatnim pokazateljem ove osjetljivosti. S druge strane, osobe s vrijednostima iznad 10 U/mL najvjerojatnije nemaju intoleranciju na histamin, odnosno njihovo tijelo ima adekvatan kapacitet za razgradnju histamina iz hrane. Osim ove analize, moguće je izmjeriti i razinu histamina u stolici. 

Prehrana - izazov i rješenje

Kod osoba s intolerancijom na histamin, prehrana može postati pravi izazov. Naime, histamin se ne nalazi samo u ranije navedenim „problematičnim“ namirnicama, njegova količina u hrani raste s vremenom, a ovisi i o načinu obrade, skladištenja i fermentacije. Također, odabir načina pripreme hrane može pridonijeti povećanju ili smanjenju razine histamina. Primjerice, prženje i priprema na roštilju imaju tendenciju povećanja razine histamina, dok kuhanje ima tendenciju održavanja ili smanjenja razine histamina. Dodatno, problematične mogu biti i tzv. namirnice histamin liberatori, koje ne sadrže velike količine histamina, ali potiču njegovo oslobađanje u tijelu (npr. jagode, citrusi, alkohol, čokolada). Zbog toga je prehrana kod ove intolerancije zahtjevna, ali i vrlo individualna,

Prvi korak je obično eliminacija – odnosno prehrana s niskim udjelom histamina. To u praksi znači strogo izbjegavanje svih potencijalno rizičnih namirnica tijekom barem 2 do 4 tjedna. Iako simptomi često brzo popuste, dugoročno zadržavanje ovako restriktivne dijete obično je vrlo teško provedivo, osobito jer je histamin „nevidljiv“, ne označava se na deklaracijama i može varirati unutar iste vrste hrane.

Upravo zato mnogima olakšanje donosi nadomjesna terapija s DAO enzimom. Dodaci prehrani koji sadrže ovaj enzim nadoknađuju ono što tijelu nedostaje tj. pomažu razgraditi višak histamina iz hrane i sprječavaju pojavu simptoma. Time omogućuju veću fleksibilnost u prehrani pa osobe s intolerancijom mogu ponovno uključiti omiljene (i nutritivno vrijedne) namirnice bez straha od neželjenih reakcija.

Nadoknada DAO enzima – pametno rješenje za nepodnošljivost histamina

Kad eliminacijska dijeta postane previše ograničavajuća, a popis "zabranjenih" namirnica duži od popisa onih koje smijete jesti – tu na scenu stupa DAO enzim kao ciljana pomoć. Radi se o dodatku prehrani koji nadoknađuje enzim diamin oksidazu (DAO), ključan za razgradnju histamina unesenog hranom.

DAO enzim se uzima neposredno prije obroka koji potencijalno sadrži histamin. Enzim djeluje lokalno u crijevima, razgrađujući histamin iz hrane prije nego uđe u krv. Učinkovitost ovakvih dodataka prehrani uobičajeno traje oko 4 sata nakon uzimanja, što pokriva standardne obroke.

DAO enzim je namijenjen osobama koje:
•    imaju sniženu aktivnost DAO enzima (potvrđeno testiranjem ili simptomima)
•    pate od čestih reakcija nakon konzumacije sira, vina, fermentirane hrane
•    žele fleksibilniju prehranu bez straha od simptoma
•    žele izbjeći dugotrajnu i često neodrživu eliminacijsku dijetu

Za razliku od antihistaminika koji blokiraju djelovanje histamina, DAO enzim sprječava da histamin uopće postane problem, jer ga razgrađuje prije nego što uđe u krvotok. To znači prirodniji, fiziološki pristup koji ne ometa druge tjelesne funkcije i nema poznatih nuspojava.

DAO enzimi uz pravilno korištenje mogu postati ključni saveznik u borbi protiv histaminske intolerancije, osobito kada je cilj vratiti kvalitetu života i prehrambenu slobodu bez nepotrebnog straha.

DAO Plus i DAO Mini

DAO Plus je dodatak prehrani koji kombinira DAO enzim (30.000 HDU) s vitaminom C i kvercetinom, moćnim antioksidansima koji dodatno podržavaju imunološki sustav i smanjuju oksidativni stres. Idealan je  za osobe koje imaju izraženije simptome i žele sveobuhvatnu podršku. DAO Plus sadrži 4 male tablete po kapsuli, bijele/bež tablete sadrže enzim DAO, 30 000 HDU po kapsuli i imaju ovojnicu otpornu na želučanu kiselinu. Smeđa tableta sadrži vitamin C, a zelena tableta kvercetin. Jednu DAO plus kapsulu (s četiri mini tablete) potrebno je uzeti neposredno prije obroka.

DAO Mini sadrži 10.000 HDU DAO enzima po tableti i idealan je za svakodnevnu upotrebu, osobe s te praktičnu primjenu „u hodu“, a dovoljno je uzeti tabletu 15 minuta prije jela. DAO Mini je osobito pogodan za osjetljive pojedince, starije osobe i djecu jer sadrži čisti enzim bez dodataka, te se lako uzima s vodom.

Intolerancija na histamin ne mora značiti kraj uživanju u omiljenoj hrani.​​​​​​​ Kombinacijom prehrane i dodataka poput DAO Plus i DAO Mini, moguće je ponovno vratiti ravnotežu i kvalitetu života. 

Fotografija naslovnice: Freepik

Izvor:
Fogel, W. A., Lewinski, A., & Jochem, J. (2007). Histamine in food: Is there anything to worry about? Biochemical Society.
Ortolani, C., & Pastorello, E. A. (2006). Food allergies and food intolerances. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 20(3), 467–483. 

Maintz, L., & Novak, N. (2007). Histamine and histamine intolerance. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(5), 1185–1196. 

Schwelberger, H. G., Hittmair, A., & Kohlwein, S. D. (1998). Molecular properties of human diamine oxidase. Inflammation Research, 47(2), 60–61.

Wöhrl, S., Hemmer, W., Focke, M., Rappersberger, K., & Jarisch, R. (2004). Histamine intolerance-like symptoms in healthy volunteers after oral provocation with liquid histamine. Allergy and Asthma Proceedings, 25(5), 305–311. 

Pošalji prijatelju na email

Komentari