Datum objave: 26. 08. 2021.

Opadanje kose i ćelavost je sve veći problem današnjice. Iako je nasljednu alopeciju nemoguće tretirati, "klasična" ćelavost kod muškaraca može se liječiti pomoću finasterida ili minoxidila.

Kosa igra važnu ulogu, ne samo iz estetskih nego zbog zdravstvenih razloga. Preko ljeta djelomično štiti tjeme i glavu od sunčevih zraka, a preko zime pomaže u održavanju tjelesne topline, osobito ako smo vani.

Minoxidil i finasterid skraćuju fazu mirovanja te potiču fazu rasta dlake

Odrasla osoba ima između 100 i 150 tisuća dlaka, a dnevno ispadne do stotinjak. To nije nikakav razlog za brigu, budući da je riječ o normalnoj pojavi. Postoje tri faze rasta dlake: anagena, katagena i telogena faza. Finasterid je sintetički antiandrogen, što znači da sprječava „pretvaranje“ testosterona u dihidrotestosteron koji je odgovoran za skraćivanje faze rasta dlake. Učinak svemogućeg finasterida je, dakle, suprotan; on skraćuje vrijeme mirovanja te produžuje fazu rasta dlake.

Različite su vrste opadanja kose; ono nasljedno nemoguće je liječiti

Postoji više vrsta opadanja kose, nebitno je li riječ o muškarcima ili ženama. Ono stanje koje je genetski nasljedno naziva se androgena alopecija. Ona, se, nažalost, ne može tretirati, što znači da je gubitak kose trajan, zato što su folikule dlake trajno oštećeni.

Međutim, finasterid i minoxidil idealni su za rješavanje problema ćelavosti koja nije nasljedno uzrokovana. Samo jedan dan nakon uzimanja ovih lijekova smanjuje se razina DHT-a u organizmu. Kada govorimo o nekom prosjeku, redovnom primjenom finasterida moguće je smanjiti razinu DHT-a za čak 70%, što je odlično, ako, dragi muškarci, želite zaustaviti ćelavost.

Postoje li kakve nuspojave nakon primjene finasterida?

Finasterid kao i svi drugi lijekovi može uzrokovati neke nuspojave, međutim, jasno je da neće biti iste kod svih ljudi. Neke su samo privremene, a druge će nestati odmah po prestanku terapije. Ako primijetite neke od navedenih nuspojava, dogovorite liječnički pregled:

  • oticanje usana, jezika i lica,
  • problemi s gutanjem,
  • poteškoće s disanjem,
  • depresija,
  • alergijske reakcije poput svrbeži i osipa,
  • pojačano lupanje srca,
  • ubrzan rad srca i tako dalje.

Osim toga, ako imate probleme s bubrezima ili poremećaj mokrenja, možda ćete trebati potražiti drugo rješenje.

Izvor slike:
Pixel-Shot / Shutterstock.com

Pošalji prijatelju na email

Komentari