Datum objave: 16. 06. 2023.

Fibromi su uobičajene kožne izrasline te se vrlo često pojavljuju na koži. Do nastanka fibroma dolazi uslijed rasta i pretjeranog razmnožavanja stanica kože. Ponekad se neispravno pretpostavi da se radi o madežima jer su vrlo slični. Fibromi su dobroćudne, nezarazne izrasline koje mogu biti meke ili tvrđe na dodir, a uglavnom izgledaju kao viseće bradavice. Fibromi mogu imati široku bazu koja je tamnije boje od kože na kojoj se nalazi. Fibromi se najčešće pojavljuju na vratu, pazusima, preponama, očnim kapcima i gornjem dijelu trupa.

Vrste fibroma

Najčešće se pojavljuju meki fibromi i dermatofibromi. Dermatofibromi su crvenkasto smeđe izrasline koje su benigne i obično se pojavljuju na rukama, ramenima i nogama. Ne uzrokuju simptome osim povremene osjetljivosti i svrbeža te ne zahtijevaju liječenje. U slučaju kada dermatofibromi krenu uzrokovati smetnje ili iz estetskih razloga mogu se ukloniti skalpelom.

Osim navedenih postoje još i fibromi maternice, periungvalni fibromi, angiofibromi, neurofibromi, fibromi u ustima te fibromi na spolovilu.

Kako se liječe fibromi?

Večina fibroma ne zahtjeva liječenje jer se radi o benignim promjenama koje su uglavnom samo estetski problem. Fibromi se mogu ukloniti u slučaju da predstavljaju veliki estetski problem ili uzrokuju iritacije, ozljede i krvarenja.

Prije početka liječenja fibroma, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se napravio temeljiti pregled i kako bi liječnik odlučio koji je odgovarajući način liječenja fibroma.

Fibromi se mogu ukloniti kirurškim putem ili nekom od manje invazivnih metoda kao što su aplanacija, radiokirurška metoda, elektrokoagulacija ili laserska metoda.

U Poliklinici BINOVA vas čekaju vrhunski stručnjaci!

Poliklinici BINOVA obavite dermatološki pregled brzo i bez čekanja. Poliklinika BINOVA opremljena je najsuvremenijom dijagnostičkom opremom, a naš stručni tim svakom pacijentu pristupa na individualan način, uz osobitu posvećenost. POLIKLINIKA BINOVA – Vaše zdravlje, naš je cilj!

Pošalji prijatelju na email

Komentari