Datum objave: 02. 02. 2021.

Možda nismo uvijek potpuno zadovoljne koliko nam je koža meka i hidratizirana, živciraju nas sitne bore i promjene koje često samo mi primjećujemo kad se kritički promatramo u ogledalu, no jedno moramo priznati - naša je koža nevjerojatna.

Prostire se na površini od 1,7 m2 i čini 18 posto naše tjelesne težine te je naš najveći organ koji obavlja vrlo važne zadaće. Koža održava unutarnju temperaturu, pohranjuje energiju, štiti nas od prodora štetnih kemikalija i bakterija, ozljeda, alergena, ultraljubičastog sunčevog svjetla i služi kao organ dodira i komunikacije.

A da bi mogla obavljati sve te bitne zadatke, bitan je mikrobiom, zaštitnik kože.

Što je mikrobiom i zašto je ključan kotačić u održavanju zdravlja kože, upitali smo dr. Nives Pustišek, koja je specijalist dermatolog i venerolog.

- Mikrobiom je naziv za zajednicu svih mikroorganizama koji žive na nama i u nama zajedno s njihovim ukupnim genetskim materijalom i molekulama koje luče. Svatko od nas ima u sebi i na sebi 1,2 do 2 kg mikroorganizama. Nevjerojatno je da je brojnost naših mikroorganizama 10 puta veća od broja svih naših stanica. Ukupna količina gena mikrobioma je 100 do 150 puta veća od količine gena u svim stanicama ljudskog tijela, kaže dr. Pustišek.

Mikrobiom je, prema tome, prirodni ekosustav mikroba na našoj koži koji u interakciji s našim tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti kožu od vanjskih oštećenja. Naime, zajednice bakterija na našoj koži pomažu na mnogo načina, sprečavaju razvoj potencijalno opasnih mikroorganizama, te uče imunološki sustav kako da prepozna „nametnike“ te da održava funkciju zaštitne barijere kože. Da bi obavio sve te zadaće, mikrobiom mora biti uravnotežen i raznolik jer se tako sprečava dominacija patogenih bakterija.

- Ravnoteža mikrobioma kože preduvjet je za zdravlje kože, a ukoliko nastupi neravnoteža (disbioza), stvara se predispozicija za nastanak brojnih bolesti kože, kaže dr. Pustišek.

Povezanost između ravnoteže mikrobioma i zdravlja kože utvrdila su istraživanja koja već 25 godina provode stručnjaci francuskog dermatološkog laboratorija La Roche - Posay kako bi pomogli osobama  koje pate od ekcema, nezaraznog stanja kože koje dovodi do isušivanja kože i stvaranja ljuskavih mrlja s crvenilom i svrbežom.

Rezultati njihovih istraživanja jasno utvrđuju kako neravnoteža mikrobioma dovodi do ekcema i pojave kožnih oboljenja kao što su atopijski dermatitis, seborejični  dermatitis, psorijaza i brojni drugi.

Kako onda održati ravnotežu mikrobioma i zdravlje kože?

Dr. Pustišek savjetuje:

  • jačajte mikrobiom crijeva kroz zdravu prehranu
  • koristite probitike i prebiotike
  • jačajte zdrav životni stil
  • izbjegavajte agresivna sredstva za pranje kože, koristite medicinske sindete čiji pH odgovara koži
  • u njezi kože birajte dermokozmetiku koja jača mikrobiom kože i dovodi ga u ravnotežu

Jedan je od takvih proizvoda je linija za njegu kože Lipikar koju su stručnjaci laboratorija La Roche-Posay razvili temeljem istraživanja o mikrobiomu. Novitet linije nova je formula Lipikar Baume AP+M, koja smanjuje učestalost pojave jake suhoće kože i pomaže u obnovi kožne barijere. Jedinstvena formula ovog proizvoda poboljšana je sastojkom mikroresyl koji pomaže da se mikrobiom vrati u ravnotežu. Lipikar Baume AP+M ima trostruko djelovanje: trenutno umiruje nadraženu kožu, a prorjeđuju se i razdoblja pojave izrazite suhoće i češanja. Preporuka je da se upotrebljava dva puta dnevno – ujutro nakon tuširanja i navečer prije odlaska u krevet. Namijenjen je bebama, djeci, ali i odraslima s vrlo suhom kožom sklonom atopiji.

Detaljnije pročitajte OVDJE

Pošalji prijatelju na email

Komentari