Datum objave: 13. 05. 2019.

Pri mršavljenju, pomoćnim sredstvima treba pristupiti razborito, posavjetovati se s liječnikom, ljekarnikom i nutricionistom prije upotrebe te nikako od njih ne očekivati revolucionarne rezultate i to bez imalo odricanja. Ipak, ako se program mršavljenja kvalitetno postavi određeni dodaci prehrani mogu biti od koristi.

U nastavku slijedi pregled najčešćih aktivnih komponenti koje se koriste kao pomoć kod mršavljenja, bilo kao monosupstance ili kao složenije formulacije s više sastojaka.

L-karnitin

Dipeptid L-karnitin jedan je od najpoznatijih i najdugovječnijih dodataka prehrani koji se koristi u svrhu smanjenja tjelesne masti, a djeluje na način da prenosi dugolančane masne kiseline u mitohondrije te tako povećava korištenje masti kao izvora energije. Valja imati na umu da uzimanje L-karnitina u obliku dodatka prehrani bez, poglavito, aerobne tjelesne aktivnosti ne daje značajne rezultate, pa je njegova samostalna primjena, bez kvalitetnog programa vježbanja, znatno manje učinkovita. S druge pak strane, ako program mršavljenja uz plan prehrane uključuje tjelesnu aktivnost, L–karnitin postaje jedan od prvih izbora za učinkovitije mršavljenje.

Solgar preporučuje:

Acetyl L-Carnitine 250 mg

  • Prirodan izvor slobodnog oblika aminokiseline acetil-L-karnitina, visoke bioraspoloživosti i sposobnosti prelaska krvno-moždane barijere.
  • Proizvod dolazi u pakiranju od 30 kapsula.
  • Uzima se 1 kapsula dnevno, između obroka.

L-Carnitine 1500 mg

  • Osim L-karnitina, proizvod sadrži i pantotensku kiselina, vitamin B5, koji pridonosi normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnim mentalnim sposobnostima, te smanjenju umora i iscrpljenosti.
  • Proizvod dolazi u pakiranju bočice od 437 ml.
  • Uzimaju se jedna do dvije žlice dnevno, preporučljivo natašte, uz tekućinu.

Konjugirana linolna kiselina

Konjugirana linolna kiselina, CLA, je višestruko nezasićena masna kiselina o čijoj učinkovitosti i sigurnosti svjedoče brojne kliničke studije. Dobro je poznata supstanca u svijetu sporta, a najčešće se razmatra kroz učinke smanjenja tjelesne masti i poboljšanja sportske izvedbe. Nadalje, studije su pokazale i povoljan utjecaj na lipidni profil, protuupalne učinke, utjecaj na oksidativni stres i signale puteve inzulina, a smatra se da svi ti mehanizmi sinergijski doprinose poboljšanju sastava tijela i energijskom metabolizmu.

Solgar preporučuje:

CLA Be Fit 1500

  • Proizvod potpuno biljnog podrijetla, čija je osnovna tvar konjugirana linolna kiselina izolirana iz ulja sjemenki šafranike (Carthamus tinctorius), sadrži 78-84% konjugirane linolne kiseline.
  • Proizvod dolazi u pakiranju od 60 kapsula.
  • Uzimaju se dvije kapsule dnevno, uz obrok.

Krom

Krom je esencijalni mineral u tragovima koji potiče aktivnost inzulina, hormona s ključnom ulogom u metabolizmu i skladištenju ugljikohidrata, masti i proteina u tijelu. Vjeruje se da krom može sudjelovati i u metabolizmu kolesterola, što znači da ima ulogu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Pomanjkanje kroma uzrokuje inzulinsku rezistenciju koju često prati debljina te poremećaje u metabolizmu lipida koje je moguće poboljšati uzimanjem kroma u obliku dodatka prehrani.

Solgar preporučuje:

Chromium picolinate 100 µg

  • Proizvod sadrži patentirani krom pikolinat (CHROMAX®) koji osigurava izrazito stabilnu strukturu kroma i maksimalnu apsorpciju.
  • Krom doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju normalne razine glukoze u krvi.
  • Proizvod dolazi u pakiranju od 90 tableta.
  • Uzima se jedna tableta na dan, uz obrok.

Aktivne tvari iz biljaka

Ekstrakt ploda zelene kave

Svetol® je zaštićeni naziv za ekstrakt ploda zelene kave (Coffea canephora robusta Pierre) za kojeg je klinički dokazano da djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva. Svetol® se dobiva iz neprženih zrna kave vrste Robusta i za razliku od pržene kave obiluje aktivnim supstancama, prvenstveno klorogeničnom kiselinom te kafeinskom i kininskom kiselinom. Svetol®, također, ne sadrži sastojke kave koji mogu imati nepoželjan učinak poput kofeina, kafestola i kahveola. Blagotvorni učinci Svetol®-a odnose se na poboljšanu regulaciju razine glukoze u krvi, smanjenje indeksa tjelesne mase, povećanje omjera mišićne mase/masnog tkiva te antioksidacijska svojstva.

Ekstrakti zelenog čaja

Ekstrakti zelenog čaja, odnosno konkretnije ekstrakti katehina dostupni u obliku dodataka prehrani pokazuju višestruki zdravstveni potencijal. Naime, pokazalo se da katehini imaju izvrsnu bioraspoloživost kada se unose kao dio inkapsuliranog esktrakta zelenog čaja. Primjerice, vrsta katehina iz zelenog čaja epigalokatehin-3-galat (EGCG) ima impresivna fotoprotektivna svojstva, odnosno posjeduje zaštitnu ulogu na razorni utjecaj štetnih sunčevih zraka. Isti ekstrakt zelenog čaja, EGCG, pokazao se korisnim i u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja, kardiovaskularnih i malignih bolesti, a ujedno potiče imunitet i detoksikaciju. Ipak, najveći interes izazvalo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Naime, pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane.

Kapsaicin

Kapsaicin je specifična tvar i sastavni dio plodova roda Capsicum kojemu pripada paprika, a daje karakterističnu ljutinu plodovima. U istraživanju, objavljenom prije nekoliko godina u časopisu Physiology & Behavior, ispitivan je učinak jednog grama sušene i mljevene ljute paprike. Rezultati su pokazali kako unos ljute paprike povećava tjelesnu temperaturu, a time i termogenezu i energijsku potrošnju. Osim toga, kapsaicin izravno djeluje na potrošnju energije aktivacijom smeđeg adipoznog tkiva. Nadalje, utječe i na kontrolu inzulina, te tako osim na pretilost polučuje pozitivne učinke i na dijabetes i kardiovaskularne bolesti.

Solgar preporučuje:

Thermogenic Complex

  • Proizvod koji sadrži ekstrakt ploda zelene kave, plod čili papričice, ekstrakt listova zelenog čaja, L-metionin, inozitol, kolin, ekstrakt ploda crnog papra i krom.
  • Proizvod dolazi u pakiranju od 60 kapsula.
  • Uzimaju se 2 kapsule na dan.

Multivitaminski pripravci

Stručnjaci su suglasni da gotovo sve popularne dijete za mršavljenje (dijete koje naglašavaju intervencije u omjere ugljikohidrata, proteina ili masti) dovode do stvaranja nedostataka važnih vitamina i minerala u organizmu, poglavito vitamina A i C, B1 te željeza i kalcija. Dijeta koju karakterizira nizak ukupni unos energije često je manjkava na unosu folata, vitamina B6, magnezija i cinka. U svakom slučaju, kvalitetan multivitaminsko – mineralni pripravak bi prilikom bilo kakvog pokušaja mršavljenja trebao činiti osnovu koja treba sadržavati sve vitamine i minerale kako bi se spriječila pojava deficita.

Solgar preporučuje:

VM - 75®

  • Kompleksna formula vitamina, minerala, antioksidansa, biljnih osnova u prahu (alfalfa, acerola, peršin, šipak, potočarka i kelp) i bioflavonoida.
  • Između ostalog sadrži vitamin C koji pridonosi održavanju normalne funkcije imunološkog sustava za vrijeme i nakon intenzivne tjelesne aktivnosti, vitamin E koji pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, vitamine B1, B2, B6, B12 koji doprinose normalnom metabolizmu stvaranja energije, vitamine B2, B3, B5, B6, B12 i folnu kiselinu koji doprinose smanjenju umora i iscrpljenosti, cink koji pridonosi normalnoj kognitivnoj funkciji, te vitamin D i magnezij koji pridonose održavanju normalne funkcije mišića.
  • Proizvod dolazi u pakiranju od 30 i 60 tableta.
  • Uzima se jedna tableta dnevno, uz obrok.
Pošalji prijatelju na email

Komentari